|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:56 pm
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Не го слушайте Димитър, всичко е конспирация. Целта е така да наплашим и объркаме питащия та да се откаже за да не ни става конкуренция,или поне да го забавим 4-5 год.
|
| Чет Авг 27, 2015 12:25 am |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Вече мина половин година откак питащия попита, а още не е успял да изгори нито един контролер. Нещо буксува работата. С тия видеоуроци само успиват младежта. 
|
| Чет Авг 27, 2015 12:29 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Митко, не визирах теб  Зная че не ползваш нито едното нито другото. @4040 - е аз за 10-тина години от как съм почнал да се занимавам с това съм видял само 2 изгорели контролера. И за всеки влак си има пътници - няма как да се каже това е по-добро от онова, защото всяко си има преимущества и недостатъци. Лично за мен Микрочип имат две основни преимущества и те далеч не са свързани нито с цената им нито с качествата им : 1. Познавам ги достатъчно за да завършвам бързо дизайна(тук влиза и добрата документация) и 2. Мога в рамките на 3-4 дни да имам наличен всеки един техен контролер стига да го имат на склад. Досега един единствен път ми се е случвало в Microchip Direct да нямат наличен точно тоя чип който ми е трябвал. Всичко това е свързано най-вече с маркетинг а не че са перфектната архитектура.
|
| Чет Авг 27, 2015 8:15 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
лозето не ще молитва, а мотика.
illusive, приключвай с четенето и гледане на тубата. хващай някой чип и размахай поялника. сложи му кварц, захранване (да не забравиш кондензатора) и се опитай да мигнеш диод (blink.c) после пусни UART комуникация към РС. след това преработи blink.c да работи с таймер и прекъсвания. после направи да се командва от РС - да мига, да свети, да сменяш интервала на мигане. после направи и серийната комуникация да работи с прекъсване. накрая си измисли някаква реална задача, но все пак проста.
разлики в С за различни контролери няма. има разлики в компилаторите. от тая гледна точка атмелската среда е по-подходяща, защото е GCC и потенциално ще си имаш много по-често работа с него, отколкото с друг компилатор.
|
| Чет Авг 27, 2015 9:17 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това може би са предимства, но не чак толкова уникални. Голямото предимство на Микрочеп е, че имат що-годе добре завършена "еко система" както някои я наричат. Демек като почнеш от документация, библиотеки, стекове, среди, компилатори и стигнеш до доставките, всичко е налично, сравнително просто и сравнително добре напасното. Не че другите нямат, даже напротив... примерно за АРМ "имането" е в пъти повече. Но това обърква начинаещите, усложнява писането и ползването, щото като имаш десетки компилатори и среди и няколко хиляди библиотеки и почва едно чудене кое да вземеш, дали това ще работи с онова... Всичко е пръснато, защото е правено от различни фирми и хора, един прави ядрото, друг перифериите и чипа, трети правят среди, компилатори, инструменти. Реално изглежда като каша и то си е каша наистина. Така че силата на Майкрочеп е, че контролират целия процес и са го обиграли, особено като за напълно начинаещи. Нещо, което спестява около една година мъки според мен. Не че няма други екосистемки, с които бързо може да се навлезе. Примерно ардино, разните калинки-малинки и т.н., но те са някак си по-ограничени и специализирани.
|
| Чет Авг 27, 2015 10:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе.... за начинаещ почти всичко малко става, и развой има и доставчици въпроса е кое ще му създаде по универсални навици и умения, и това май не е пик
|
| Чет Авг 27, 2015 12:58 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бе, то аз "Микропроцесорното техника" я захапах на 6800... Сега не ми се вижда подходящ... 
|
| Чет Авг 27, 2015 4:56 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Разглезил си се ти .... Ако няма JTAG и компилатор за Змион - не го бръснеш за джанка. И всичко да си му е в него ...
|
| Чет Авг 27, 2015 5:10 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Разглезил, ама с друго - проц без ремапване на пиновете не е проц 
|
| Чет Авг 27, 2015 5:14 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Еее ремапване, нали ще мига светодиоди, за чий чу е ремапване. Иначе точно тоя ми беше на езика вчера, нещо класическо, може и 51 ца....
|
| Чет Авг 27, 2015 6:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Това е за мене, ToHu.  А на младежа и преди и сега казвам да не мисли много и да хваща някой популярен проц (ако ще е майкрочипски да не е PIC16F84 и сие) и да започва, както Дедо писа. Тъй де, не избира булка... Отделно, че божа работа е дали това ще му е занаята и дори да е така не се знае къде ще попадне и там какво използват. Аз в момента сам си избирам проца, ама утре мога да попадна някъде, където поради куп причини (в т.ч. чисто субективни) се използва различна от използванато в момента от мен архитектура. Ко прайм? Ами мигрираме 
|
| Чет Авг 27, 2015 8:15 pm |
|
 |
|
stefan63
|
ДедоБоре е написал програма до следващата Нова година. А последното наистина ще озори човек:
|
| Чет Авг 27, 2015 9:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе спор няма, просто го хващаш от някъде и така, а най-добрия учител е неволята.
|
| Чет Авг 27, 2015 9:48 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Това е супер елементарно за всеки микроконтролер. Прави се за има-няма 3 видеоурока време. 
|
| Пет Авг 28, 2015 12:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе колега, не мисля че това е супер елементарно, това че можеш да се напише за два часа не го прави елементарно а просто те прави ерудиран и добре подготвен. Човека е начинаещ, хич няма да му е елементарно. А пък това с видеоуроците .. това да гледаш как някой го рпави, да го прекопираш но без да го разбереш не помага с нищо, същото като да си го купиш готово.
|
| Пет Авг 28, 2015 12:25 am |
|
|