| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Радио мрежа
Тук едни момци се хвалят, че били направили някаква пенкилер мрежа, която с безлицензни ISM джаджи на 2.4GHz покривала мили (10 мили под земята и 50 над нея) и една базова станция можела да поддържа до 50000 клиента. Общо взето казват, че с 3 такива клетки покриват град като Сан Диего и съответно вече почваме да си говорим за печалби от сорта на милиони долари. Може ли на който му е интересно да погледне долните линкове и да каже какво мисли, щото аз като гледам за какви кутийки и платчици става въпрос и нещо не мога да хвана вяра на нещата, дето ги твърдят: http://www.onrampwireless.comhttp://www.onrampwireless.com/connect/access-pointhttp://www.onrampwireless.com/connect/radio-moduleshttp://nextbigfuture.com/2011/06/45-mil ... t-120.htmlАз не съм специалист по радиотата, но цифри като чувствителност на приемника -142dBm и с 10mW без лиценз да покрият мили ми се струва невероятно.
|
| Вто Авг 25, 2015 7:34 pm |
|
 |
|
stefan63
|
 Re: Радио мрежа
-142dB е много , много як приемник. На xbee(Digi) гледам -102 dB. Та за милите може и да има дста вярно. Останалото - като как 50 хиляди точки си разделят ограничен ресурс - нямам идея. В крайна сметка може да са термометри, билетотаксуващи апарати, но няма да са модеми за интернет. Като го пуснат в Моусер/Дигикей - тогава ще се разбере, дотогава е реклама и евентуално - както тук му казваме -- проектни пари.
|
| Вто Авг 25, 2015 8:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не става въобще за интернет, а за устройства, дето трябва да предават няколко байта на ден - разни умни метри за ток, вода, газ и т.н. Та това ако е вярно е направо печатница за пари.
|
| Вто Авг 25, 2015 8:32 pm |
|
 |
|
michev
|
Няма особено значение колко чувствителна е джаджата, при условие че банда е засран яко  Пък и тия 20-тина nV чувствителност доста фантастично изглеждат.
|
| Вто Авг 25, 2015 8:44 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Сайта изглежда като на старт-ъп, демек написали сме едни яки приказки та дано някой инвеститор се излъже... това според мен.
|
| Вто Авг 25, 2015 10:35 pm |
|
 |
|
4040
|
Никъде не казват какъв цвят е котката в чувала.  И какво значи "10 мили под земята"? Хората си купуват яки рутери и пак не могат да пробият 2-3 стени , а тези - подземни връзки ли правят? Статията е от 2011г , при днешния темп на технологиите би трябвало навсякъде наоколо да бъка от такива джаджи ,ама нещо не се виждат. А на сайта няма и грам техническа информация, само общи приказки и недомлъвки, което е доста съмнително.
|
| Вто Авг 25, 2015 11:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Казват, че вече имат няколко контракта, като последния е за $7млн. Хората от висшия мениджмънт на тая компания са доста сериозни хора с история в индустрията. Та хем не приличат на някакъв старт-ъп, дето търси да измуфти кинти (вече имат доста инвестиции и въобще не търсят пари в момента), хем като им четеш цифрите и параметрите и почваш да се чешеш там, дето не те сърби  .
|
| Сря Авг 26, 2015 1:17 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
-142 dBm чувствителност е много добър резултат, особено за 2.4GHz. Аз никъде не видях да споменават, че изходната мощност е +10 dBm. ISM банда позволява и доста по-големи мощности при определени условия за използване на канала. С обикновени WiFi рутери 2.4GHz и изходна мощност +20dBm при пряка видимост и насочени параболично антени по 1метър се покриват дистанции малко над 20км. Относно шумовете в града - много са и до колкото ми е известно единствения начин да се "борят" е да се използва сприид спектрум модулация с мнооого патърни за бит, и пак няма гаранция. ЗигБи-то използва такава модулация и с 1mW ( 0dBm) изходна мощност и -90dBm входна чувствителност - в сграда покрива около 10-20 метра, а на открито (в града) - 80-100 метра. Относно честотата - при една и съща изходна мощност и честота 868MHz и 2.4GHz - познайте в градски условия на коя честота ще се покрие по-голяма дистанция...
Това за "подземна" комуникация не го разбирам.
Та ако всичко това, което пишат е вярно - значи сме на прага на "революционно" откритие в областта на комуникациите...
|
| Сря Авг 26, 2015 8:12 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Има шанс да е истина, но още по-голям шанс е да са сбъркали някой порядък  За сравнение Semtech ползват до +20dB предавател и -137dB чувствителност на приемниците, общо 157dB link budget и претендират само до няколко километра в реални условия. Всъщност ето едно просто калкулаторче с което лесно се вижда как се променя дистанцията в зависимост от разните фактори - http://www.link-labs.com/symphony-link/
|
| Сря Авг 26, 2015 9:39 am |
|
 |
|
741
|
Възможно е да е вярно. Ако пробваш да направиш мрежата с готови модули, дето са проектирани за поне по няколко kbps, естествено няма да стане. Но ако си съобразиш модулацията с тези няколко байта и ограничиш здраво лентата, същия околен шум ще го надвикаш с порядъци по-ниска мощност на предавателя. Нищо революционно ново, просто не става с готови модулчета за по долар от ибей.
|
| Сря Авг 26, 2015 12:49 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На мен ми е писнало от разни такива революциони технологии, които обещават по 72 девеици на всеки. 1. Радио модулите отдавна работят в лимитите на Shannon–Hartley theorem: https://en.wikipedia.org/wiki/Shannon%E ... ey_theorem тоест с тези радио модули ще получиш същата производителност, колкото и модулите за $1, ако са по-добри от модулите за $1 това значи че нарушават законите на физиката. 2. Защо 2.4GHz? Ако целта ти е 10 мили под земята и 50 мили над земята, 433MHz е много по-добър обхват. Разрешен е в цяла Европа, разрешен и е в Щатите с някой ограничения: https://www.linxtechnologies.com/resour ... -00125.pdfЕто тези http://www.dash7-alliance.org/ (точно така сайта им е много педалски направен) оптимисти обещават същите работи, само че на 433 и 868/915 MHz. Според мен търсят начален капитал и после изчезват.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Авг 26, 2015 9:08 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Тези 10 мили и мен на дълбоко ме впечатлиха, за децибелите няма смисъл да ровичкам. Бонус: на тези мандахерци работят и микровълновите печки.
|
| Сря Авг 26, 2015 10:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Ще използват печките за репитри? 
|
| Сря Авг 26, 2015 10:41 pm |
|
 |
|
4040
|
За въздух може и да постигат нещо (не много ясно какво), но при идеални условия (видимост, антени и т.н.). Обаче това "подземното" си е кукичка за балъци. Сигурно ще се окаже ,че е ПРИземно, или ,че са имали предвид някакви подземни сензори. Всичко е така лъзгаво описано , че впоследствие могат да го извъртят както си искат. Личи си, че е писано за бизнесмени ,а не за инжинери.
|
| Сря Авг 26, 2015 11:41 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Микровълновата печка топли водата, а тя ще е налична дори и в Сахара под няколко метра. Пък в кухнята често ми се губи WiFi-то докато работи микровълновата, нищо че рутъра е на 2-3 метра и с почти пряка видимост.
|
| Чет Авг 27, 2015 12:07 am |
|
|