|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
| Автор |
Съобщение |
|
illusive
Ранг: Минаващ
|
 Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Упорствам (благодаря за правописната корекция  ) за Атмел, защото като че ли от началото на темата на там се насочих и това лято малко по малко все за атмегите чета и гледам видеа (нищо сериозно де) и някак си съм се настройл на тази вълна. Даже мислех тези дни да поръчам голата платка на Atmel-ICE от комет, 35 евро е, да си я сложа в моя кутийка, да изведа 3-4 от най-използваните цокли в/у кутийката, че да не броя пинове всеки път, и да си изведа и конектора на програмния кабел (10 пина мисля беше) ако ми потрябва да програмирам в самата схема евентуално. Мисля като за начало и една atmega328 да взема, защото повечето неща в интернет са покрай нея.
|
| Пон Авг 24, 2015 1:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ъъъ... кое с кое сравняваме?
|
| Пон Авг 24, 2015 1:39 pm |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
- до miro_atc - Това си е мое мнение... Почитател съм на Атмел, но факт е, че ПИК се налагат в последните години. - до ilusive -Ами като налепиш нещо, покажи го тук... Схема, платка... Ще е интересно. - Драго ми е, че имаш помисли да се захванеш с този чип... Има доста неща за него... Доста функционалности, но всичко зависи от това за какво ще го използваш... На мен ми се оплакваха миналата седмица, че 1 GB памет им било малко в някаква система... Споменах им ние в каква памет се събираме и високите програмисти ахнаха 
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Авг 24, 2015 1:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
"налагат" в какъв смисъл?
|
| Пон Авг 24, 2015 2:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Врачков, следващия път ни предупреди, че ще ходиш на море и обещаваме да не коментираме в твое отсъствие  . На мен също ми стана интересно кои са тия по-модерни протоколи и переферии, които майкрочип вграждат, а атмел не. Може ли конкретни примери да дадеш?
|
| Пон Авг 24, 2015 2:20 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Във всякакъв. Влез в кой да е голям доставчик и виж колко нещо има от Микрочип и колко от Атмел. Отделно едните току тръгнат да ги купуват като компания, а другите току купят някоя компания. 8 битници не тача особено на никоя фирма, ама факта си е факт.
|
| Пон Авг 24, 2015 2:43 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Е как какви - TWI.  Другите производители още карат на I2C.
|
| Пон Авг 24, 2015 2:45 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Да, факт е, че Микрочип е по-голяма компания (3-4 пъти по пазарна капитализация). Факт е, че имат агресивен маркетинг, политика за университети и т.н. Даже според мен това изобщо не са най-силните козове на фирмата, много по-важни са примерно качеството на документацията, съпорта и т.н. Така че ако трябва да се търсят предимства за Майкрочеп мисля че има достатъчно. Но това изобщо не е от "последните години" а от десетки години, както и за"технологиите" поне аз за сефте чувам да са им силна страна... Особено пък сравнено точно с Атмел 
|
| Пон Авг 24, 2015 3:51 pm |
|
 |
|
dvrachkov
|
Аз предлагам да спреме да ги мериме... Че бягаме от основната тема /а и все пак аз съм виновник за спора/. Знаем им преимуществата... Дайте да се насочим към "НАСОКИ ЗА НАЧИНАЕЩИ"  Ето момчето се е насочило към Мега 328... Та, тъй като Ардуино са с такъв контролер, предполагам че за това си го е избрал. И не го съветвам да пише в средата на Ардуино за програмирането... Прекалено са го "абстрактнали" като код... С две думи, Ардуиното дава нещо като "високо" ниво на програмиране на embedded система. Но може би първите неща на които трябва да наблегне са как се мига диодче на една секунда, как се чете цифров вход, как се инициализира UART, как се пуска таймер, такива ми ти неща... Ако вземеш Ардуиното са готови функции... И с две думи не разбираш какво се случва. Това е като да си шофьор - караш колата, използуваш скоростите, ти не знаеш какво става вътре, ама инженера знае какво става в скоростната кутия. Между другото - дайте някоя идея на момчето... Ако имате желание за спорове кой е по - по най, админа прави там тема или каквото трябва и се коментира там /мисля, че така е най - удачно... Защото пича дето пита, не му пука особено кой контролер е с два уарта, кан, етернет и т.н. и има ли бройки в Комет за да си пуснеш устройство серия от 10 000 бройки.../
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Пон Авг 24, 2015 5:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Врачков, ти къде видя спор кой е по по най бе? Някъде да видя да препоръчваме контролерите на определен производител, какво остава пък да ги мерим. Ти си тоя, дето го прави и не само, че го прави ами и като подхвърлиш нещо и като те накараме да го обясниш и защитиш почваш веднага да ревеш за меренето. Та нещо не мога да ти разбера гледната точка - до сега бравиш основно с някакви глупави клишета, само се правиш на ощипана мома и търсиш под вола теле говорейки за мереници, висши съвети и други такива тъпни. Та може ли да го даваш малко по-сериозно и като ти задаваме въпроси да отговаряш, а не просто да подхвърляш някакви фрази. Та чакам да кажеш кои са по-новите технологии, интерфейси и периферии, които майкрочип слагат, а атмел не ги слагат. Това ще има положителен ефект върху всички, защото всички ще научим нещо ново. Ако пък не можеш да ги изброиш тези неща, просто си признай, че пишеш глупости и повече няма да те питам нищо.
|
| Пон Авг 24, 2015 8:46 pm |
|
 |
|
dvrachkov
|
Имам право да не отговоря на когото си поискам. Не знам на какъв се правиш... На умен ли, комплекси ли си избиваш или по принцип се заяждаш така да се пишат хиляди коментари несвързани с темата на публикацията... Ако ми платиш за консултация - ще ти отговоря на всички въпроси. Пиша от добра воля, с цел да направи нещо смислено момчето. Аз от теб не видях и един смислен съвет към младежа. Кои от всичките ти изказвания са му полезни ? Ти си този дето търси под вола теле. Като не ти изнася да ми четеш коментарите - просто не ги чети. Аз мога и да не коментирам, все пак моите знания струват пари... За разлика от твоите тъпи коментари и асоциации кой какъв е и как се изказва. Замълчи и не разговаряй с мен. Това е последен отговор на твой коментар, че оспамих публикацията заради теб.
Врачков
|
| Сря Авг 26, 2015 1:51 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По-полека Врачков!
Аз поисках да уточниш какво имаш предвид "високите технологии" и "налагането в последните години", защото това се разминава с моите наблюдения. Но все пак моите наблюдения са общи за пазара, не следя в детайли Майкрочеп и затова използвах въпросителна форма.
Според мен просто не си формулира добре тезата за Микрочеп. Разбира се, че техните продукти си имат своите предимства. Затова и фирмата е една от успешните в бранша. Друг е въпросът дали точно технологиите и то точно сравнени с Атмел е удачно сравнение.
|
| Сря Авг 26, 2015 7:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Микрочип Vs Атмел - до коя серия стигнахте ? Колегата Врачков трябва да отдели два три месеца да прочете всички "серии", да знае до къде е стигнал филма 
|
| Сря Авг 26, 2015 8:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Врачков, мнението ми със съвет по темата съм го дал преди има няма пет и половина месеца, ама ти явно си чукча писател, а не читател  . От там насетне просто чета и гледам дали някой няма да бутне питащия в грешна посока, давайки му тъпи съвети. Това е форум, демек където се обсъждат неща и никъде не пише, че трябва винаги да се съгласяваме един с друг и да се харесваме. Даже напротив - много по-добре за дискусията е когато не се съгласяваме един с друг, точно за да се получи дискусия. Има обаче хора като теб, които подхвърлят някаква пълна тъпня в пространството и като ги попита човек защо точно така мислят почват да се правят на умни, че информацията им струвала пари и искат да им се плаща за консултации. Отделно има и такива като останалите участници в тоя форум, които не искаме да ни се плаща без значение каква и колко ценна информация предоставяме на питащите. Та в случая опазил ме господ да дам пари на човек като теб, за да ме засипи с някакви абсолютни глупости, които даже няма смелостта да се опита да защити публично. Ти да не би да си очаквал, че това което казваш в публичното пространство винаги ще се приема за чиста монета и без да се задават въпроси. Ако наистина е така, тогава жестоко си се объркал. И само да уточня нещо, защото гледам има объркали се хора като Cekins - аз не използвам нито Майкрочип, нито Атмел, така че съм последния който ще води някакви форумни битки коя архитектура е по-добра. Просто ми беше интересно Врачков да се обоснове защо смята така, но явно няма да ни огрее да разберем.
|
| Сря Авг 26, 2015 10:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Май само аз не съм спамил тука - срамота! 
|
| Сря Авг 26, 2015 10:55 pm |
|
|