Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Амплитудно-фазови характеристики 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Амплитудно-фазови характеристики
До скоро всички задачи изискващи конструирането на амплитудно-фазова характеристика ги решавах по следния начин:

1. Изчислявам комплексното сьпротивление
2. Избирам си три точки, при f=0Hz, f=infinite, f=50Hz (примерно)
3. Замествам за трите случая и готово, пей сьрце

Обаче ми се случиха тук няколко задачи, кьдето математическият израз става едно чудовище и затъвам в калчищата докато го сметна, а преди малко така се заплетох, че излилзам с два различни резултата накрая :roll:
А гледам на изпита тази седмица сьс сигурност ще дадат една такава задачка, обаче на упражненията сме я понасмели малко тази материя и една по-нестандартна задача ме хвьрля веднага в тьмното пространство.
Едно рамо да ударите, трябва да има и друга по-добра методика от тази :(

Съб Фев 04, 2006 8:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ползвай компютъра. :lol:

Съб Фев 04, 2006 9:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За ходограф ли става дума?

Съб Фев 04, 2006 9:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
БатеАз А4 едностранно написано и това за 3 семестьра материя Основи на Електротехниката, кьде компютьр :cry:
Гост не знам какво е ходограф. Дадена ми е мрежа от коплексни сьпротивления, капацитети, индуктивитети и сьпротивления, подкарва се с променливо напрежение. Пита се при промяна на честотата илистойността на някои от елементите как ще се отрази това на цялостното комплексно сьпротивление на мрежата. Трябва да го представя графично в комплексна координатна система, като означа две точки за f=0 и f->безкрайност.
Благодаря за помощта :)

Съб Фев 04, 2006 9:19 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Може и глупости да питам вече, ама... мога ли да деференцирам по Лапитал с комплексни стойности?
Би трябвало да няма проблем.

Съб Фев 04, 2006 9:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
малееее... как ли съм го взел този изпит? 8O не помня вече.
а точно този изпит не се взема, а се дава.
по едно време в ТУ-софия беше стигнал цена $300

иначе, в практиката, ти се налага всеки ден да решаваш поне 2-3 "мрежи от коплексни сьпротивления, капацитети, индуктивитети и сьпротивления", подкарвани с променливо напрежение. чертането на ръка на комплексни координатни системи също е всекидневна практика и много помага да разбереш защо на някой PIC или AVR не му работи прекъсването както трябва, ако пипнеш осцилатора с осцилоскоп. може би, като излезе Пирамидиум 516, работещ на 440GHz, ще почне да става и с компютър...

честно, много съжалявам, че не мога да помогна. но не мога да не се възмутя. има неща които са ми набили в главата навремето, и никога не са ми трябвали. а много други, които са ми трябвали, са бели петна в учебната програма и днес.

мога само да ти съчувствам :-#

Съб Фев 04, 2006 9:32 pm
Профил

Мнение 
Ходограф е изобразяване на амплитудно-фазова зависимост на комплексен импеданс - обикновено се дава в полярна координатна система, където ъгълът дава фазата, а дължината на вектора, изобразява големината на дадената величина - в неявен вид се задава амплитудно- и фазо- честотната характеристика - така както една окръжност се задава параметрично със система от 2 уравнения - х = А cos(t), y = Asin(t), Където t е параметър, така и ходографа описва с една крива - амплитудно-фазовата характеристика (с параметър честотата) на дадена комплексна величина. В подобен вид се изчислява устойчивостта на една система по критерия за устойчивост на Найкуист примерно.
В твоя случай имаш проста верига - но аз не разбрах въпроса - не може промяната на един елемент да променя "комплексното съпротивление на мрежата" както си написал по-горе. Няма комплексно съпротивление на мрежа. Промяната на елемент или честота, може да промени комплексната стойност на напрежението във възел или тока в клон от веригата, на в твоя случай не разбрах точно какво се иска. Ако обясниш по-подробно, може и да ти се помогне.

Последна промяна Gost на Съб Фев 04, 2006 9:56 pm, променена общо 1 път

Съб Фев 04, 2006 9:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Чакай малко! Аз ли съм изостанал или науката е напреднала?
Имаш някаквя предавателня функция на твоето чудо. Комплексна, естествено.
Реалната част ти дава АЧХ, а имагинерната - ФЧХ. От там нататък можеш да комбинираш.
То комплексния анализ при нас се учеше бегло и на сухо.

Съб Фев 04, 2006 9:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Gost предполагам сьм формулирал вьпроса некоректно, уча материята на немски и срещам трудности при превода. Ще опитам отново.

Иска се, да начертая графика на импеданса на дадена мрежа в зависимост от честотата на входното напрежение. Като импеданса трябва да се представи в комплексна координатна систем, т.е. на х-аксето стойността на активното сьпротивление, а на у-аксето стойността на реактивното сьпротивление.
В най-простия случай при навьрзани R-L-C та в редица се получават прави, когато са навьрзани паралелно се получават полу- или пьлни крьгове и там сметките са лесни. Обаче като се разрастне мрежата и става каша.
Имах предвид, че промяната на един от елементите ще се отрази непременно на графиката на импеданса, дали по х или по у-координатата зависи от елемента. В някои задачи честотата е констата а се търси функцията от промяната на стойността на някой резистор или кондензатор, примерно.

Така по правилото на "Отегчителната рекурсия" изглежда мога да деференцирам по Лапитал и така май ще карам, обаче това не променя факта, че понякога ми трябва страшно много време да "прочета" графиката от функцията. Това ми е проблема.

@DesertLeo така е ОБАЧЕ

Z = R1 + (R2 * R3 * (R4 - j/2*pi*f*C))/(R1 + R2 + R3 + R4 - j/2*pi*f*C)

като трябва да го начертаеш това при f, R1 или C променлива и вече ме цепи главата. Фукницията е тривиална обаче графиката е гадна работа.

Съб Фев 04, 2006 10:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами те тук ти трябва програма за чертане на графики, синко! Ама преди това ти требе обработка на ръка. Нещо като да свалиш германка и да се окаже, че същата вечер има мач. Обработваш на ръка и пускаш вибратора в действие докато гледаш мача.
И ме светни какво е това "деференцирам по Лапитал", че ме застреля във въздуха.

Съб Фев 04, 2006 11:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Tака наречените правила на L'Hopital влизат в употреба когато тьрсиш гранични стойности на функция. Примерно числителя и знаменателя стават 0 или infinite, т.е. неопределени изрази 0/0.

Примерно имаш функцията f(x) = x^3/2x и пускаш лимес х да бяга кьм 0. При директно заместване се получава 0/0, което е неопределен израз.
Едно от правилата на Лапитал гласи, че вместо това можеш да образуваш частно от производните на числителя и знаменателя.
В нашия случай се получава f(x) = 3*x^2/2, което при х клонящо кьм 0 е очевеидно 0.

Примера е простичьк и минава и без диференциране, но при по-дьлгички полиноми е много удобен, ако не стане при пьрвата производна си диференцираш нататьк, докато стане :D

Съб Фев 04, 2006 11:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Tks, щото се притесних, че неща ново е излязло. А то правилата на Лопитал за разкриване на неопределености.
Бъди здрав и ... корав!

Съб Фев 04, 2006 11:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
10x :D Подобно

Нед Фев 05, 2006 12:20 am
Профил WWW

Мнение 
Всяка сложна верига би трябвало да може да се разгледа като съставена от по-прости. Опитай в заданието да разграничиш типови динамични звена – апериодични, диференциращи, колебателни и т.н. Ако се окаже, че част от схемата не се отнася към никое от тях, просто трябва да решиш един преходен процес за тази част от схемата и да намериш диференциалното уравнение. След това използвай преобразуванието на Лаплас и намираш предавателните функции на отделните части. За типовите звена те се дават в таблици. Общата предавателна функция се намира, като начертаеш структурната схема и предавателните функции на всички последователно свързани звена ги умножиш, а на паралелно свързаните ги събереш. След това на общата предавателна функция прилагаш преобразуванието на Фурие, като заменяш операторът р с jomega. Полученият израз умнажявяш с комплексно спрегнатото му число, за да го разделиш на реална и имагинерна част. От там нататък предполагам, че можеш да се справиш. За препоръчване е да направиш програма за изчертаване на АФХ. Успех!

Нед Фев 05, 2006 8:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Общата предавателна функция се намира, като начертаеш структурната схема и предавателните функции на всички последователно свързани звена ги умножиш, а на паралелно свързаните ги събереш.

Г-н Сапунджиев не схващам нещо идеята зад това изречение, но тази сутрин сьм блокирал здраво, така че предполагам довечера или утре ще помисля отново :oops:
Иначе не ми се налага да преобразувам по Лаплас, защото в задачите времето не се разглежда като променлива. Смилили са се над бедните студенти и процесите по включване и изключване на мрежата са в отделни задачи.

Благодаря на всички за мненията, поориентирах се общо взето как ще процедирам на изпита. Напред кьм по-елементарните задачи, времето така или иначе няма да ми стигне. Ще им изведа функцията а графиката остава за последно. Политиката е следната, сьбираме точки, колкото повече задачи толкоз по-добре, ако видя, че задьлбавам някьде преминавам нататьк.

Нед Фев 05, 2006 1:20 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща