Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Търся честотен инвертор за 100W трифазен двигател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся честотен инвертор за 100W трифазен двигател
4040 написа:
...Мисля да разкарам трифазния контактор и на негово място да сложа 1ф/3ф инвертор...

При 1Ф захранване на инвертора , моторетката се връзва на триъгълник! :)

Нед Юли 26, 2015 3:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Electroinvent имат инвертори и от 0.25kW нагоре...
http://www.electroinvent.com/index.php?m=779&lang=2

Нед Юли 26, 2015 6:18 pm
Профил

Даже и работят много добре, бях малко скептичен но са хубави.

Нед Юли 26, 2015 6:35 pm
Профил
Аватар

Аз имах много добри впечатления от няколко техни инвертори. После обаче взехме един векторен 11 киловата и останах леко разочарован. Първо много свиреше - чак притеснително. Ама не мотора а самия инвертор - пуснат/спрян все си пищеше. Второ бяха му направили всички менюта с цифрички - всяко меню - 1 - 2 - 3 и т.н. всяко подменю - пак 1 - 2 - 3 и т.н. И така нататък. Нямаше инструкция за експлоатация - всъщност такава се появи няколко месеца след като вече дори не ми трябваше тоя инвертор. Но до последно си твърдяха, че такава имат на сайта си - е па нямаха. Като го купихме, след няколко любезни телефонни разговора ми пратиха на SMS (!) няколко от основните настройки на кой цифрички са ( 1 -> 3 -> 7 и настройваш числото 1348.457 за да работи на 60Hz когато потенциометъра е докрай). Другите настройки дето исках да ги ръчкам така и не разбрах къде са... Вече и не ме интересува.

Скоро "пипнах" и едно Lenze ESMD 1.1 kW - голямо дърво - стойте настрана от това недоразумение. На 20% натоварване радиатора му загрява до степен да не може да се пипне. Опциите му за външните входове са с много странни (и дори ненужни) конфигурации а това дето на мен ми трябваше, няма начин да се направи та му добавях разни екстърнъл компоненти.

Нед Юли 26, 2015 8:24 pm
Профил ICQ

Тези даже не съм ги и чувал, досега съм ръчкал Омрон, Муелер, Сименс и тези българските. Може мотора да не е бил в ред или ако не се вкарат настройките на мотора коректно, да грее.

Нед Юли 26, 2015 9:44 pm
Профил

Скоро пусках честотно Yaskawa за сефте(1.5KW). С около 100 кинта по скъпо от Елинвент беше , ма клиента си искаше Yaskawa-та. Това което ме впечатли , на 2 Hz мотора си въртеше... От моя скромен опит , под 5 Hz въртене на двигател почти няма.

Вто Юли 28, 2015 11:05 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

mitko_el написа:
При 1Ф захранване на инвертора , моторетката се връзва на триъгълник! :)

Ценна забележка! По едно време се бях замислил как с 300V правят размах като за 3ф - реших, че сигурно удвояват захранването... електронни щуротии. :)

itso.t написа:
Възможният комплект аксесоари към инвертора включва входен филтър, изходен такъв, спирачен резистор и екраниран кабел между инвертора и двигателя. Виж кое от изброените ще е необходимо при теб...

Ей това ме вкара в тежки размисли. Наистина ли за 100W е нужно всичко това? В инверторите не слагат ли филтри?

Вто Юли 28, 2015 2:38 pm
Профил

Инвертора сам по себе си няма проблем с филтрацията но на изхода към мотора стават смущенията и за това се слага ширмован кабел но в повечето случаи не го слагат. Разстоянието между мотора и инвертора трябва да е максимално малко.

Вто Юли 28, 2015 2:48 pm
Профил
Аватар

Филтрите би трябвало да са ясни. Хубаво е да ги има, макар и рядко да се слагат. Резисторът е опция и зависи от конкретният инвертор, както и дали и каква подвижна маса ще трябва да спира принудително. При подобна мощност се съмнявам да се наложи, но съм го споменал, за да го имаш предвид.

Вто Юли 28, 2015 3:43 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

А досега никъде не видях да се споменава дали двигателят е асинхронен или синхронен?
И дали ще има обратна връзка, например енкодер?

И с каква точност трябва да се регулират оборотите, защото сервотата с енкодери се справят много добре със задачата, докато тези без ОВ имат изискване да не се изменя товара в някакви граници...

Нед Авг 09, 2015 9:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Асинхронен , без ОВ, постоянен товар.
Намерих този :
http://www.tme.eu/bg/details/sv001ie5-1c/ednofazni-invertori/lg-electronics/
Има го и с 3-фазно захранване. Има ли някаква разлика между 1Ф и 3Ф захранване, като работоспособност?

Пон Авг 10, 2015 1:20 pm
Профил
Аватар

Има - с монофазния трябва да си вържеш мотора на триъгълник, а с трифазния на звезда. За тия ватове вземай по-евтиния - предполагам, че монофазния е по-евтин. И друг съвет - сложи си 50% запас. По принцип инверторите могат да понесат 150% натоварване ама за кратко. Ако има същия за 150 вата - по добре той да е.

Пон Авг 10, 2015 4:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Това с "триъгълника" сигурно ли е? В спецификацията пише "изходно 3x230V AC" и за двата вида. За триъгълник не трябва ли да е 127V ?
Разликата 1ф/3ф е 10лв , следващата стъпка е +40лв за 0.37квт , но и корпуса набъбва. Сега в тме-то някакви промоции вървят за автоматиките.

Пон Авг 10, 2015 8:07 pm
Профил
Аватар

Е зависи - то има 3ф с междуфазово 220 (в щатите и околните острови) и 380 както е при нас. Ако инвертора е с трифазен 380 би трябвало и изхода му да е 3х380 - иначе гимнастиката е безсмислена. Ако за триъгълник ти е 120 волта - то това значи че мотора ти е американски :). Моторите тука са 220 D и 380 Y. Ако пък твоя е 120 - няма страшно инвертора вероятно може да се настрои до толкова волта да дава. Видях че има 200 ватови - това колко фазов ще е зависи само от това дали ти имаш 3 фази или нямаш. Ако имаш - си вземи 3-фазния модел. Мотора се оставя Y. Отвори сайта на производителя и си изтегли документация от там. Недей гледа кво пише в ТМЕ в описанието. Те са търговци и съм срещал глупости писани за някой чаркове.

Пон Авг 10, 2015 8:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2