Отговори на тема  [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
произвеждам многоканални контролери за rgb ленти 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Re: произвеждам многоканални контролери за rgb ленти
Зачетох се из сайта на въпросната фирма.

Прочетох следния закон на Фостър:
"Рекламата винаги е по-малко актуална, отколкото смятат нейните създатели...".

Бих добавил като лично мой коментар: "С трици маймуни не се ловят...".
Не знам защо всички гледат на работата лекото и си мислят, че тука /в България/ е тъмна Индия и може да се продава устройство без да е минало чичко Пантелеев / Доц. Пантелеев от ЕМС на метрологията/. С новата норма която влезе в сила от тази година, ако барнат тия платки на пазара - фирмата Ви отива не на кино, ами на ... И аз не знам къде :D :D :D

Конструктивно:
- няма подходящи филтри на захранването;
- не е ценово оправдано изделието /китайците правят същото за много по - малко кинти/;
- няма pcb и хубав търговски вид. То работата не е само да скалъпиш схемата и да я програмираш... Има сума неща за съобразяване;
- няма ясна спецификация на входно - изходните параметри /мощност, токове, напрежения у/а /;
- пропуснати са четири - пет години в МЕИ-то;

За финал, ще завърша с една велика мисъл на инж. Д. Дойчев:

" - Разликата между истинските инженери и обикновените аматьори е в това, че истинските инженери докарват нещата винаги до край !".

Желая Ви успех и успешна реализация на пазара. Не забравяйте обаче, че соца умря и вече икономиката не е планова, а пазарна / осн. закон там е, че търсенето определя предлагането/.

С Уважение: Врачков

Вто Авг 04, 2015 3:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

dvrachkov написа:
фирмата Ви отива не на кино, ами на ... И аз не знам къде :D :D :D

С всичко друго съм съгласен, само с това не. Тук продават колбаси с антракс, падат сгради, фалират банки за милиарди... не съм чул някой да е понесъл отговорност за нещо. Ако не се признае за виновен писмено заверено пред нотариус, че го прави доброволно и в разсъдък - шанса нещо да му направят нещо е почти нулев. Отделно, че той най-вероятно няма да ги продава като фирма, а тогава отговорността я носи филанкишията.

Вто Авг 04, 2015 4:05 pm
Профил ICQ

Е да предположим, че ги пусне през тази фирма - виждам, че е ЕООД и е изрядна фирма с много работни места. Така че, да го имат предвид тва с производството. Току виж утре другиден се запали някоя такава платка на бензиностанция и кой ще носи отговорността след това ? Филанкишията... Ама карай да върви, то в България всичко е позволено - стига да не те хванат. / Да не забравяме, че не Америка е страната на неограничените възможности а България/.

Току виж в службата по контрол турят някой гадняр като мене, дето държи на стандартите и са отърчали с тия платки :D

Вто Авг 04, 2015 4:17 pm
Профил

Те това което казва Цецо е в пълна сила ... тук са много модерни подобни неща, някой прави 1.jpg и се получава 2.jpg ...... никой не носи отговорност и най-интересното застрахователя плаща .... а аз пиша анализи от по 50 страници за да могат да отлежават в някой шкаф, при следващото 2.jpg пак ще искат еидн одит и един анализ на риска и пак ще отидат в някой шкаф .....

Прикачени файлове:
2.jpg
2.jpg [ 324.61 KiB | Прегледано 1574 пъти ]
1.jpg
1.jpg [ 176.13 KiB | Прегледано 1574 пъти ]
Вто Авг 04, 2015 4:21 pm
Профил

п.с. сигурно непросветения няма да хване разликите ама на 1.jpg няма нищо като свят, като почнем от водопроводния кран с келева задвижка, минем през абсолютно непригодните магнет вентили, обикновенните кабели, маркучетата за тоалетни казанчета и свършим с великата българкса глупост УНИПОС в другия край на белия сноп която никога не е имала сертификат за управление на такива системи ама на никой не му пука.

а 2.jpg се случи този януари, 8 месеца по рано им бяхме правили друг одит точно по тоя въпрос и имаше ясни препоръки и план за третиране на риска точно на този агрегат точно срещу източника от който се е запалил .... както се казва кучетата си лаят , кервана си върви .... а тъпия застраховател плаща ....

Вто Авг 04, 2015 4:25 pm
Профил

Лошото е, че от фирми като тази която коментираме, инцидентите понякога включват и човешки животи... Но, както каза вече - кучетата си лаят, кервана си върви...

Вто Авг 04, 2015 4:32 pm
Профил

Това че човешките жертви са малко се дължи като че ли на няколко фактора:
Най-значимия е безумният късмет който имаме, за условията в които работя повечето фабрики, нивото на безопасност и броя инциденти направо е невъобразимо колко малко пострадали и загинали има.
На второ място може би е донякъде непукизма, хората не се впрягат толкова, не се паникоьосват толкова, и понякога правйки глупости успяват да забавят а понякога дори и да овладеят ситуацията до толкова че да няма жертви.
На трето място е сравнително ниската плътност на служители на работните места, визирам отново индустрията.
Важен фактор е и начина на строителство, повечето индустриални сгради са супер прости, гол бетон и то масивен, няма много екстри, които обикновено горят и отделят отровни газове, на бетона няма какво да му гори.
И последният фактор е ниската натовареност на производството в БГ.
Това е що се касае до сферата в която работя свързана с промишлени аварии и безопасността.

Лошото е че тепърва ни се крои шапката. Всички тези големи офис сгради които се построиха са строени с много ниско качество. Системите за сигурност дори и да работят, което често не е така, не са ефективни. Сградите са гъсто населени, и никой не е мислил за евакуация, в същото време започнаха да стареят, това си казва думата, кабели, газови връзки .. ако щеш и боклуци които се събират тук и таме. повечето материали нямат сертификат за негоримост или най-малкото за неразпространение на горенето, не са третирани правилно, и ще дойде момента в който инцидент ще има и тогава ще наваксаме за последните 20 години от към жертви.

Вто Авг 04, 2015 4:41 pm
Профил
Аватар

dvrachkov написа:
С новата норма която влезе в сила от тази година

я сподели какво ново е от тази година, да не съм пропуснал нещо?

то не че и панатеев не преиграва, не че и при него всичко е цветя и рози...
афропа е пълна с китайски ментета по пазарите, които надали ще минат повече от 2-3 теста. от друга страна всички произовители са натиснати да покриват едни беумно строги норми, които някакви литературописци бъзикат всеки 2-3 години за да си оправдаят заплатите и да изкарат някой друг лев от новите документи. шмекерите никой не ги лови, а тези, които искат да са изрядни се борят с вятърни мелници и почти неизпълними условия.

Вто Авг 04, 2015 5:24 pm
Профил
Аватар

dvrachkov написа:
За финал, ще завърша с една велика мисъл на инж. Д. Дойчев:

" - Разликата между истинските инженери и обикновените аматьори е в това, че истинските инженери докарват нещата винаги до край !".

Как е първото име?

Вто Авг 04, 2015 6:16 pm
Профил

woody - инж. Дойчо Дойчев

Иначе новите неща около Пантелеев мисля ги имах някъде закътани. Дедо Боре, ще погледна и ще ги напиша ;)
Да прави сте за ситуацията в родината ни... Вече изборът дали ще се промени нещо си зависи изцяло от нас, защото заради "инжинери" (както е написал в сайта си) като този, хората гледат с лошо око на нашата професия и съответно се съмняват в уменията ни, подценяват ни и в много случаи си патим.

Сря Авг 05, 2015 11:02 am
Профил

dvrachkov написа:
в много случаи си патим.

С уговорката че лично съм цъкач на мишка в последните 20 години, което трудно минава за инженерство, поне в обкръжението ми не познавам кадърен инженер на който му се работи, дето да не си е намерил човешка работа. Дали тук или навън - без значение.

Та подценяването често пъти си е съвсем основателно. Университетите десетилетия бълват "инженери" с шарени хартийки, зад които не стои нищо, ако въпросния не си е дал сам труда да е в час, а такива са единици.

Сря Авг 05, 2015 11:26 am
Профил ICQ

Да бъдеш инженер, означава да бъдеш творец. Ти твориш нещо ново, нещо което до момента не е съществувало, нещо което трябва да отговаря на прищявките на клиента, да отговаря на прищявките на метрологията, да отговаря на прищявките на дизайнерите, на маркетинга, да е ценово оправдано т.н.... Да бъдеш инженер означава да мислиш по онзи специфичен начин... / нормалните хора броят от едно, инженерите от нула/. Преди няколко години доц. Станкова ми каза: " - Не се занимавай с електроника. Ако се захванеш, ще бъдеш цял живот ученик. Казвам ти го от личен опит". За мое учудване, се оказа много права... Та всеки сам избира дали да сътвори нещо, което ще остане след него...

Сря Авг 05, 2015 12:00 pm
Профил
Аватар

имам приятел строителен инженер. спец е по бездредови бетонни конструкции, доктор е по антиземетръсни фатки.
и ми е казвал: като знам някои сгради кой ги е смятал, гледам да минавам по другия тротоар...

в това, че ще се учиш цял живот, не намиранм нищо лошо. любимата ми транспозиция е:
Цитат:
човек е жив докато се учи.

(после става зеленчук)

също така понякога казвам:
Цитат:
много е трудно да пратиш човек в космоса.
обаче неимоверно по-трудно е да го върнеш на земята жив и здрав

dvrachkov,
наистина ми е интересно. някои от интерпретациите на стандартите от доцента ми се виждат странни. във всички случаи малко преиграва, предвид ситуацията в реалния свят навън, но самия той си признава, че не се занимава с конструкторска работа 20 години вече. не бих го нарекъл и чист теоретик, но нещата са се променили много откакто всичко беше TTL и на 5V

като цяло ми се вижда доста полезно да започнем една дискусия на тема EMC

Сря Авг 05, 2015 12:07 pm
Профил

Аз съм ЗА ! Все пак, доц. Пантелеев обича да ти сваля звезди и да казва " Тази наука малко хора я разбират, а аз я преподавам...". Естествено, всеки проблем има равно по своята големина парично решение на въпроса... Ако си платиш, ще ти бъде добре обяснено. доц. Пантелеев е наистина една енциклопедия и в теорията на ЕМС - няма равен... Поне аз не познавам в България. Иначе в чужбина има двама - трима професори дълбаещи в тази сфера, но... Това си е за чужбина.

Но относно промените и новите изисквания в законодателството е хубаво наистина да се започне една дискусия. Има доста интересни неща в PCB ЕМС изискванията и начините за борба с проблемите. Не само да се предпазим от смущения идващи към нас от линията, но и как да не шумим ние навън. И на мен ще ми бъде интересно да се дискутират тези неща.

Сря Авг 05, 2015 1:57 pm
Профил

Добре би било да, има и доста неща писани от различни производители, досега не съм имал сериозни проблеми с лъчения шум но то повечето неща при са направо на звукови честоти за днешните технологии 50 Мхц Дедо сигурно ги дебъгва на слух :D, другото всичко идва готово и за цената която му се плаща ако има пробелми и с емисиите ще е срамота.
С тия нови процове с нисковолтови ядра е интересно не толкова лъченето колкото защитата от смущения, като проблема на Дедо, друго интересно е като отидеш в pA и nV но и там май е по-лесно от проблема който Дедо имаше за пример, то при такива тоци и напрежения обикновенно честотната лента е доста малка и тия наносекундни импулси не могат да му накривят толквоа шапката.

Сря Авг 05, 2015 3:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 115 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща