|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:02 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
SMD кондензатори за високи честоти?!
| Автор |
Съобщение |
|
stoyanoff
Ранг: Форумен бог
|
 SMD кондензатори за високи честоти?!
Здравейте! Имам нужда от малко разяснения! Мога ли да си купя от някъде SMD високочестотни кондензатори с полипропиленов филм?! Има ли някакъв SMD аналог, които е с подобни х-ки?! Интересуват ме високите волтажи - 600V,1000V... Трябват ми за снъбър, но това, което намирам като полипропиленови кондензатори, е изключително обемно. Та се чудя дали, не мога да ги заменя с нещо по-мънично?! Поздрави!
_________________www.elkran.com
|
| Сря Юли 29, 2015 6:59 pm |
|
 |
|
radolin
|
 Re: SMD кондензатори за високи честоти?!
Виж какви са ти clearance/creepage разстоянията при тези напрежения и сам ще си отговориш защо не намираш нищо в 0402.
|
| Чет Юли 30, 2015 12:07 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не, поне за смислени пари и условия за доставка. Някъде бях мяркал разни опити по въпроса - бяха си същия размер и почти същия корпус като обикновените, но с изводи предвидени за SMD. Реално купуваш същия кондензатор, ама на примерно тройна цена, и само директно от производител (който ако помня добре не беше от най известните), със съответните условия за минимални бройки/стойност.
|
| Чет Юли 30, 2015 12:45 am |
|
 |
|
d_jelev
|
И аз не съм попадал на SMD опити, но не очаквай, като са за повърхностен монтаж, да са по-малки. Освен това MKP, FKS, FKP и т.н. сериите на WIMA са достатъчно компактни за платки и имат различни размери. KEMET също имат много подходящи серии, например PHE448. Всъщност погледни в сайта на WIMA и другите големи, може и да намериш нещо. Тук само да вметна (убеден съм, че всички в този форум го съобразяват, но все пак да спомена), че voltage rating-ът на кондензаторите трябва да се сверява с derating графиките, дадени от производителя. За снабър вероятно ще имаш малък rms и богат избор на компоненти, но ако се ползват за компенсационни вериги както при резонантните конвертори например, rms-ът ще е сериозен и дори 2kV кондензатор може да не е достатъчен и ще работи (например) на максимум 300Vrms. Тогава идват компромисите - трябва да се лавира със стойността и честотата, или да се пипа дизайна, да се комбинират компоненти...
|
| Чет Юли 30, 2015 8:24 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ясно! Ще са големи! То всички харесвали големите, аз какво се дърпам... Една друга работа да попитам. Ето схемичката, която ще реализирам: Идеята е, че кондензаторът се зарежда през резистора и след това се разрежда през товара. Проблемът идва от високото напрежение. Към момента правя следните изчисления: Ir=Ucc/R Pr=Ir*Ucc Понеже филтърът ще работи в импулсен режим за около 1/10 от секундата, то взимам само 1/10 от Pr(говоря за времето, през което ще се зарежда C). Резисторът работи на висока честота и е така изчислен, че като се умножи времето за зареждане по честота на зареждане се получава около 0,1s. Сами виждате, че при 500V стойностите са сериозни. Примерно при 200 ома съпротивление получавам 140W. Та правилно ли смятам или трябва да се примиря? Мога ли да изстискам нещо? Примерно понеже честота на работа ще е около 50kHz може ли да разглеждаме някакъв импулсен режим изискващ по-ниска мощност?! Реално аз изчислявам тока само в началото на зареждането. Би трябвало след това да спадне... Благодаря!
|
| Нед Авг 02, 2015 1:18 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Трябва да потърсиш даташита на резистора , там го има и този параметър - нещо като импулсна мощност. Освен това има технологично различни типове резистори, някои са по-подходящи за такива режими. СМД-тата принципно са "по-лабави".
|
| Нед Авг 02, 2015 2:53 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да бе, ясно, че няма да взема жични! Намерих short time overload за 5s! Това означава ли, че ако претоварвам на някакви us всичко ще е ок?! Не е написано, както на други елементи ones for every 10ms примерно?! Ето документа: ЦъкАко вярваме на документа трябва да имам 5W по 2,5 или 12,5W... Ама гледам, че има и такива дето издържат по 10х в комет...
|
| Нед Авг 02, 2015 4:01 pm |
|
 |
|
4040
|
|
| Нед Авг 02, 2015 4:41 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ще я видим тази работа. Принципно при такива високи честоти мощността на резистора не би трябвало да е обвързана с неговата стойност, но не съм го тествал това на практика и не искам да има гърмежи. Само за протокола! Намерих едни керамични кондензатори, който са на 3kV. ЕтоСигурно ли е, че няма да вършат същата работа като полипропиленовите?! Може да задавам тъп въпрос, но адски ме блазни идеята да използвам нещо мъничко... Благодаря!
|
| Нед Авг 02, 2015 8:04 pm |
|
 |
|
4040
|
Тази схема ,която си дал, показва една RC-верига, която се зарежда от +500V . Няма нито честоти, нито стойности. Тези 50кХц къде са и какво са? Синусоиди, правоъгълни импулси, с какво запълване, на пакети ли са? Освен това кондензаторите също имат загуби, така че и тангенс(делта) е важен.
|
| Нед Авг 02, 2015 8:22 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Дам! Сега проучвам въпроса и не е само до тангенс ами и други параметри има, където керамичните яко издишат. В големите му е майката. Утре ще направя няколко теста със стойностите, които съм взел. Дано няма взривове! Благодаря!
|
| Нед Авг 02, 2015 8:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
темата ти е със сбъркано заглавие... това не са високи честоти, а високи волти и енергии. отделен е проблема със сигурността на кондензатора при авария. и да, няма такива SMD кондензатори 
|
| Сря Авг 19, 2015 10:04 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|