Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Linux vs Windows или да си почешем малко езиците :) 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Linux vs Windows или да си почешем малко езиците :)
В много теми дотук под формата на офтопик някои хора изказват не добри и според мен необективни лоши мнения относно Windows.

Та тук съм решил да си дам моето мнение, т.е. малко да освободя напрежението:

Linux e:
- Уникално тромав с графична среда - в пъти по муден от Windows
- Самия графичен интерфейс (КДЕ) е уникално бъгав и дървен в сравнение с Windows
- МНОГО често като се стартира програма тя изобщо не тръгва
- Не мога да приема че софтуер писан през свободното време от сульо и пульо доброволно, може да е качествен, като този правен от професионален екип и после тестван многократно.
- Не мисля че в 21 век за да настроиш нещо трябва да редактираш текстови файлове с феноменално неудобен текстов редактор е нормално.
- Не мисля че в 21 век за да пуснеш някакава програма както искаш, трябва да прочереш сума ти страници конзолен хелп и след това да напишеш два реда опции в командния ред.

Windows е интуитивен, започвайки работа с нова програма МНОГО голяма част от командите ги знам от други такива - т.е. не губя време отново да свиквам на нови неща. Настройките са уникално по лесни - тъсиш "опции", после таба с опциите който ти трябва, после самато опция която искаш да промениш.

На хората които сляпо ще кажат че Windows е по бъгав ще кажа, че Windows е на светлинни години напред спрямо Linux по отношение на софтуерни технологии, т.е. е много по-сложен, а който е учил надежност или е малко по-умен сам може да стигне до извода че колкото по сложно е нещо толкова вероятностата да прояви дефекти е по голяма.

Ако не сте забелязали до сега: всичко казано от мен е подкрепено с конкретни примери и факти, така че ако някой ще дава мнение нека е в същия стил - да подкпрепи тезата си.

P.S. Дотук визирах само и единствено Win XP. Съгласен съм че Linux е перфектен за сървъри - някаде забутани без мишка, клавиатура и монитор.

Пет Фев 03, 2006 8:59 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Много изтъркана тема....
Кой с каквото си изкарва прехраната, то е най-доброто за него.
Незнам мнението на другите учасници във форума, но мисля, че с тази тема само ще пълним дисковото пространство на сървъра.
t_i_t_o не се сърди, ама този форум е с друга насоченост.
Това е моето мнение...

Пет Фев 03, 2006 9:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Оффф .. даите да непочваме такива спрове ... че като знам как ще се развие, ще се лее кръв ... :axe:

ПС: Да живее Бил :partyman:

Пет Фев 03, 2006 9:18 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
Кой с каквото си изкарва прехраната, то е най-доброто за него.

ами аз изкарвам прехраната си с мфц, обаче определено не бих казал че е върха...
иначе за виндовса - аз навремето като програмирах под дос, много мразех виндовса, щото не го знаех как бачка (не че сега го знам), изглеждаше ми излишно усложнен и раздут и въобще изглеждаше ми нещо като здравната каса. после като зех да пиша програми не само за собствен кеф, мнението ми за виндовса доста се подобри, да не кажа обърна се направо...

Пет Фев 03, 2006 9:25 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Linux vs Windows или да си почешем малко езиците :)
t_i_t_o написа:
В много теми дотук под формата на офтопик някои хора изказват не добри и според мен необективни лоши мнения относно Windows.

Чак да се засрами човек :roll:
Цитат:
Та тук съм решил да си дам моето мнение, т.е. малко да освободя напрежението:

Давай, и на мен ми писна четенето, да полафим :D
Цитат:
Linux e:
- Уникално тромав с графична среда - в пъти по муден от Windows

Щом казваш, по принцип рядко излизам от конзолата, основно поради неудобствата на графичните браузьри. Много кофти без картинки понякога.
Цитат:
- Самия графичен интерфейс (КДЕ) е уникално бъгав и дървен в сравнение с Windows

КДЕ-то обаче не е "самия" защото не е единствен
Цитат:
- МНОГО често като се стартира програма тя изобщо не тръгва

Като бях на 15 и на мен не ми трьгваха от пьрвия пьт, ама човек се учи да си конфигурира софта. Уиндоус-потребителите може би няма да ми повярват, но и такива неща има.
Цитат:
- Не мога да приема че софтуер писан през свободното време от сульо и пульо доброволно, може да е качествен, като този правен от професионален екип и после тестван многократно.

Лелее :) чудя се на кое да се смея повече, на това за сульо и пульо или на това за професионалния екип :)
Цитат:
- Не мисля че в 21 век за да настроиш нещо трябва да редактираш текстови файлове с феноменално неудобен текстов редактор е нормално.

Напьлно сьм сьгласен, аз и затова си ползвам vim.
Цитат:
- Не мисля че в 21 век за да пуснеш някакава програма както искаш, трябва да прочереш сума ти страници конзолен хелп и след това да напишеш два реда опции в командния ред.

Хелповете са за дечурлигата, мьжете ползваме man
Цитат:

Windows е интуитивен, започвайки работа с нова програма МНОГО голяма част от командите ги знам от други такива - т.е. не губя време отново да свиквам на нови неща. Настройките са уникално по лесни - тъсиш "опции", после таба с опциите който ти трябва, после самато опция която искаш да промениш.

Напьлно сьгласен, Бозата е много интуитивна. Линукса пьк е една гьвкава и интелигентна с-ма, която ти предоставя вьзможност да си я оптимираш по много показатели. Вярно, че за да компилираш един стабилен кернел, който ти предоставя ТОВА И САМО ТОВА от което имаш нужда изисква известно четене и експерименти, но с времето идва и опита. Линукса не е мислен да се обслужва от секретарки (нищо срещу секретарките разбира се), макар че в днешно време има дистрибуции с които може да се справи всяка упорита секретарка :)
Цитат:
На хората които сляпо ще кажат че Windows е по бъгав ще кажа, че Windows е на светлинни години напред спрямо Linux по отношение на софтуерни технологии, т.е. е много по-сложен, а който е учил надежност или е малко по-умен сам може да стигне до извода че колкото по сложно е нещо толкова вероятностата да прояви дефекти е по голяма.

Може, обаче моята работа не изисква да тествам супер "сложни" комп. игри :) А относно това колко години бозата е напред... Една ОС, която не ми предоставя шел с администраторски права ПО ВСЯКО ВРЕМЕ за да мога да килна сьответния процес дето се е осрал щото видиш ли ОС била много сложна... Не сьм учил "надежност" не знам дали сьм и "по-умен", мисля че обаче сьм достатьчно интелигентен да преценя на кое се казва СТАБИЛНОСТ. Опс, абе тя бозата имаше ли такова нещо като шелове, до колкото си спомням май и повече от един юзер не можеше да бачка, мдааа та какво си говорим за СЛОЖНОСТТА и ЕФЕКТИВНОСТТА :)
Цитат:
Ако не сте забелязали до сега: всичко казано от мен е подкрепено с конкретни примери и факти, така че ако някой ще дава мнение нека е в същия стил - да подкпрепи тезата си.

Мисля, че пак ще прочета поста, но аз не видях "примери и факти"
Цитат:
P.S. Дотук визирах само и единствено Win XP. Съгласен съм че Linux е перфектен за сървъри - някаде забутани без мишка, клавиатура и монитор.

Тук оцели в десятката, там е ненадминат. Както всеки UNIX, това е НАДЕЖНОСТ и СИГУРНОСТ и аз си седя тук пред монитора и си играя на администратор на купчина сьрвьри, мрежови у-ва и една камара юзери и си имам и клавиатура , че и мишка даже, да си кликам из форума :D

И накрая само да си кажа, че за всяка ОС си има потребители. Всеки според потребностите си. Не сьм видял някой в този форум да проклина Бозата и т.н. аз сьщо си имам една Бозичка тук, на отделен хард разбира се :wink: има доста неща, кьдето Линукса не ми вьрши работа. Матлаба например или Уебпак-а.
Няма "ПО-ДОБРА" Операционна Система, има "ПО-НАДЕЖДНА", "ПО-СТАБИЛНА" и "ПО-СИГУРНА" а за мен и единствената на която мога да си вьрша работата (в професионално отношение) и тази ОС няма нищо общо с М$ :D
Сьс здраве!

Пет Фев 03, 2006 10:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Еии опасни сте значи ... като куче и котка ... :lol:

Пет Фев 03, 2006 10:58 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Кво се пените бе?

Най стабилната система е ДОС. За предпочитане 3.1. Имам някой приложения дето работят без затруднение на 80286. Бас ловя че ще видите голям зор да направите подобни даже и върху П4 с вашите "операционни системи". Най малкото защото под ДОС не беше проблем да работиш с времена по малки от милисекунди. Нито бозата, нито Линукса могат подобни неща. Тотален контрол - това е ДОС. Тоест беше. Абе докато Гейтс беше програмист нещата бяха изпипани. Ама от как стана бизнесмен.... се роди бозата. И сега за да прати един пиклив емаил, всяка секретарка ползва машина 1000 пъти по мощна от машини с които преди 20 години са проектирани мостове и небостъргачи.

Това което не понасям в виндоуса е липсата на контрол и невероятното разхищение на ресурси. Вече никой не се старае да оптимизира софтуер - просто взима по мощен компютър.

Но пък на Гейтс може да му дадат нобелова награда за развитие на компютърната техника. Заради калпавата му операционна система, компютрите увеличават пройзводителността си двойно всяка година, а цената им остава същата.

Последна промяна Цецо на Пет Фев 03, 2006 11:30 pm, променена общо 1 път

Пет Фев 03, 2006 11:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това е класика и се нарича TROLL постинг - тема която не води до никаква продуктивна дискусия а само до безмислен спор, това по-долу е дефиниция на английски:

Troll - From the fishing term. As a noun, synonymous with flamebait. As a verb, to post controversial or provocative messages in a deliberate attempt to provoke flames.

може да добавим и това като подходящи теми:

кой език е по-добър C или Асемблер?

кой процесор е по-добър PIC или AVR?

верно ли че Пловдивските отбори по футбол са по-добри от Софийските?

да продължавам ли? хехехе

Пет Фев 03, 2006 11:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За една дискусия никога не е кьсно :D
Особено ако ти е писнало да драскаш по листите, а и тематиката е една емоционална :)
@Цецо ДОС-а е красота, не за друго ами защото пьрвата версия на Хероса беше за него..... ама много беше кофти, че не ми бяха документирани командите, имаше едно книжле "Нарьчник под ДОС" пьрвата техн. книга която прочетох, респект, спомени :)

Пет Фев 03, 2006 11:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Кво се пените бе?

Най стабилната система е ДОС. За предпочитане 3.1. Имам някой приложения дето работят без затруднение на 80286. Бас ловя че ще видите голям зор да направите подобни даже и върху П4 с вашите "операционни системи". Най малкото защото под ДОС не беше проблем да работиш с времена по малки от милисекунди. Нито бозата, нито Линукса могат подобни неща. Тотален контрол - това е ДОС.

сега под дос ли пишеш?

Пет Фев 03, 2006 11:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нема начин :D php то на форума не можеш го подкара на графичен браузьр... или сьм изостанал с технологиите :D
ДОС-а имаше и друго голямо предимство, палеше от раз :lol: то не че имаше какво толкоз да пали де

Пет Фев 03, 2006 11:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
На автора да кажа ... ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО "СУЛЬИО И ПУЛЬО" плащат за разработката - т.е правят дарения на ; линукс ядрото и неговите разработчици.

Така че един вид разработчици получават възнаграждение за свършният труд под една или друг форма, може би предложение за работа.

Значи ти въобще знаеш ли историята на Линукс, какви програмисти са в основата на GNU или примерно какви програмисти има сега в Линукс ядрото. А да не говорим колко модули и код е дошъл от фирми като IBM, HP ...
предоставен на Линукс ядрото или чисто и просто техен програмист е напрвил код за Линукс ядрото през свободното си време под ГПЛ лиценз.

Оуууу ... заааабраааавиииих.... кой ти инсталира Линукса , щото явно че като за първи път си го правил сам БЕЗ много много да четеш , даже хич. Щом толкова проблеми си имал.

едит: т.е имам впредвид или се прави сам , но с четене или ти го прави друг и обяснява , но не четеш. крайедит

То без четене не става.

Значи идеята е следната: щеше ли да знаеш как да пишеш на АСМ или С , ако не беше прочел ръководоството - не.
Е същото и с Линукс за човек , който не му се е налагало да има по задълбочени познания по хардуера си или някои простички истини за софтуера.

Туй то.

Охх олекна ми хахаха :lol:

едит:

цецо грешиш за милисекундата и то жестоко.

Да не говорим колко RTOS за х86 на базата на Линукс ядрото има, т.е те си се вдоят НечиеСИФИРМА-Линукс-ядро.

Мдаа.

А и самото ядро само по себе си ти дава достъп до такива закъснения и прекъсваня и всичко.

apropos sleep
man ...

http://vl.zuser.org/cgi/archive/man?nanosleep

не е най-доброто като и-нет ресурс, но това най-бързо намерих.
има си usleep за микросекунди
има си и sleep за секунди.

Дефинирани от POSIX.1 още , ако не се лъжа, то си пише де.

edit: да за милискеудни няма , но нали знаеш колко е една милисекунда в микро ... хихихи 1000 , така че :-P

Успехи на всички ! 8) :)

Съб Фев 04, 2006 12:28 am
Профил ICQ

Мнение Re: Linux vs Windows или да си почешем малко езиците :)
Gogo написа:
Незнам мнението на другите учасници във форума, но мисля, че с тази тема само ще пълним дисковото пространство на сървъра.
t_i_t_o не се сърди, ама този форум е с друга насоченост.

Затова пускам отделна тема - зада непълня топиците с офтопици, и я пускам в "Общи приказки" защото - прочети какво е написал модератора като определение за раздела. п.с. не се сърдя - забавлявам се :D
HCL написа:
Линукса пьк е една гьвкава и интелигентна с-ма, която ти предоставя вьзможност да си я оптимираш по много показатели. Вярно, че за да компилираш един стабилен кернел, който ти предоставя ТОВА И САМО ТОВА от което имаш нужда изисква известно четене и експерименти, но с времето идва и опита.

За мен РС-то е по скоро средство от колкото цел, ако ме разбираш, иначе казано като цепя дърва не ме интересува брадвата с какво въглеродно съдъдържание е и дръжката и от какво дърво е, а дали е остра и колко време ще си остане такава например, щото ако почна да се занимавам с глупости кога ще свърша работата, а?
Цитат:
КДЕ-то обаче не е "самия" защото не е единствен

Като най разпространен требе да е най добър, затова визирам него.
Цитат:
по принцип рядко излизам от конзолата

е да, тук ще си призная че е трудно на мазохист да обясниш колко е хубаво да не ти е гадно :drinkers: МУАХАХАХА
the_real_maniac написа:
Оуууу ... заааабраааавиииих.... кой ти инсталира Линукса , щото явно че като за първи път си го правил сам БЕЗ много много да четеш , даже хич. Щом толкова проблеми си имал.

Сори пич, ама опазил ме господ да почна да си инсталирам Linux, по принуда го използвам сигурно затова толкова го обичам

Съб Фев 04, 2006 1:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Най стабилната система е ДОС. За предпочитане 3.1.

Не можеш да наричаш система без елементарна защита на паметта "стабилна".

Съб Фев 04, 2006 1:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Нема начин :D php то на форума не можеш го подкара на графичен браузьр... или сьм изостанал с технологиите :D
ДОС-а имаше и друго голямо предимство, палеше от раз :lol: то не че имаше какво толкоз да пали де

Ако имаш предвид, че се е зареждал бързо, това не е съвсем така... При мене на система с V20 се зареждаше по-бавно отколкото сега на система с АМД64. ;)

Съб Фев 04, 2006 1:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща