Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Споделете за дистрибутор на механика 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Споделете за дистрибутор на механика
Абе за плазмите ... аз доста БГ съм виждал ама някак все ми се струва един miller примерно или Kempy доста по добре се справя, особенно ако ще е за CNC рязане и искаш хубав и точен срез... скоро не съм гледал от нашенските но последните ми опити бяха леко разочароващи.

Вто Юли 21, 2015 9:20 am
Профил
Аватар

С Краси се познаваме - той гледа да ги прави по пътя на най-малкото съпротивление - единствената му електроника вътре е дето да пуска газа. Бренерите му са с контактно палене. Каза че се е пробвал с ВЧ и е имал много проблеми - за това се е отказал. Стават и за CNC обаче трябва задължително да е близо до метала когато пали - малко да е по-далеч и край. ВЧ-тата могат и във въздуха да палят - стига им само езика да стигне до анода и ако е достатъчно мощна се наема от там нататък. На Краси плазмите имат само един опит за палене - след това трябва да спре газа за да може пак да опита да пали. Нашата Cibora държи езика около 1 секунда без да има метал наблизо. Точности не ни трябват големи - номера е да може груб разкрой на 10 - 15 черно и евентуално неръждаемо да се прави.

В момента фирмата движи програма за закупуване на Durma 5х3 метра със 240 амперов HyperTerm с автоматичен смесител за 6 газа и разни други глезотийки ама това ще се случи най-рано догодина - дотогава искат да си направим една по-малка за по-непретенциозни задачи. Щото в момента "CNC-то" си има име и говори :) На окръжности е най-добър - с пергела ... С правите линии също се справя някак си. Ама като му донесат някоя засукана форма и почва да псува.

Вто Юли 21, 2015 11:47 am
Профил ICQ

Да, той бачкаше с Биндзел но по едно време правеше и с пилотна дъга. Не е сложна но е капризна настройката. (имам заводска руска документация за такъв осцилатор от едно време). Проблема при неговите е че не издържат на продължителна работа и прегряват.

Вто Юли 21, 2015 11:58 am
Профил
Аватар

Е то какво има да издържа - пуска я за половин-една секунда и спира - после чак след 2-3 секунди пак. Ако са малко след минута. Макар че така пък е още по-гадно - да ячакаш минута ако не запали от първия път.

Китайците не си играят с такива сложни работи - сложена една каскада от телевизор и някаква елементарна електроника приплясква докато засече ток в основната линия. Прави ми впечатление че бързо си хабят консуматива ама той сигурно и не е много скъп - трябва да питам колко изкарва с един консуматив и колко струва. Китаеца даже един пресостат не е сложил. Един път като си играхме, някой беше изключил компресора и по едно време тва нещо взе да маже и да плюе - докато разберем и дюзата беше се размазала вече.

Вто Юли 21, 2015 12:19 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Прави ми впечатление че бързо си хабят консуматива ама той сигурно и не е много скъп - трябва да питам колко изкарва с един консуматив и колко струва.

Бързо хабят консуматива малките, щото амперите, на които издържа консуматива са китайски, демек силно пожелателни. Уж правен за 40А, а като го пуснеш на повече от 25-30 консуматива става сумерконсуматив - яде ги с килограми. :) Решението - купува се горелка за 60А, пак китайска, и проблема приключва.

Cekins написа:
Китаеца даже един пресостат не е сложил.

И трите плазми, дето имах, си бяха с пресостат (редуцир с влагоотделител всъщност), вярно външен, ама си вървеше в комплекта и си имаше стойка на кутията за него.

Относно пилотността - и китайски има всякакви. Каскадата си е там почти винаги, но на някои си има отделен хардуер за пилотна дъга, с реална пилотна дъга и съответната горелка за нея, която не изисква спиране на въздуха. Обикновено са трифазни, от 70А нагоре. Но тукашна фирма може да ви ги направи всякак.

Вто Юли 21, 2015 12:48 pm
Профил ICQ
Аватар

Имам предвид пресостат дето като падне налягането и да изключи машината. Редуцир с влагоотделител имаше ама само той не е достатъчен. Не знам виждал ли си какво се случва с дюзата когато работи на 1 атмосфера - бренера работи все едно е газов резак, амперите ги поддържа на 1-2 сантиметра и отвсякъде хвърчи разтопен метал. Усетихме я защото автоматика започна да я вдига много нагоре. Ако я бяхме държали още малко, сигурно и целия бренер щеше да се наложи да сменяме. 120А са тия за които говоря. Трифазни ама с каскада. Доколокото разбрах към 1000 лв. струвала. Като купиш 5 и ти правят 20% отстъпка... Не ми стана много ясно как са успели толкова евтина да я направят - преброих 32 IGBT-та вътре ...

Вто Юли 21, 2015 1:56 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Имам предвид пресостат дето като падне налягането и да изключи машината.

Ясно. Е, такова нямат наистина. Но поне се добавя сравнително лесно и струва кажи-речи нищо.

Cekins написа:
Не знам виждал ли си какво се случва с дюзата когато работи на 1 атмосфера

Виждал съм, виждал. :) И плащал. :)

Cekins написа:
120А са тия за които говоря. Трифазни ама с каскада. Доколокото разбрах към 1000 лв. струвала. Като купиш 5 и ти правят 20% отстъпка... Не ми стана много ясно как са успели толкова евтина да я направят - преброих 32 IGBT-та вътре ...

IGBT-тата в Китай ги купуват с кофи и не им дреме. :) Хубавите са с модули, още по-хубавите с модули и на високото, и на ниското. Каскадата си им е стандартното решение на повечето китайци. При тия с пилотна дъга тая каскада пали пилотната дъга. При тия без пилотна дъга пали основната дъга, ама след като допреш до детайла или си примерно на милиметър от него. Бренерите с пилотна плазма си имат трета жица само за нея, а в машината си има съответните елементи само за нея - на тях не им трябва да допираш нищо до детайла.

1000 кинта наистина е евтино за 120А плазма, и предвид цената вероятно не всичко е баш как си трябва из нея. Виждал съм отворени машини - уж едно към едно, ама едната правена в кофти гараж - ми няма оправяне - пука транзистори и диоди на порация всеки месец. Другата не можеш да я утрепеш даже със старание. Та тъй - на пазара има всичко.

Вто Юли 21, 2015 2:49 pm
Профил ICQ

Това нищо не е, един италианец го свърза с кислородна бутилка и хем го предупредих. Резултата беше след 10 минути нова ръкохватка. Хем му казах да ползва аргон понеже имаше 2 бутилки пълни. Компресора му се счупи и за това прибегна до кислорода. Инак и моята плазма си чака ръкохватката, моята се стопи от простотия.

Вто Юли 21, 2015 3:36 pm
Профил
Аватар

Абе то има варианти и с кислород да се работи, ама не всеки бренер става :) Като дойде ХайпърТърм-а със смесителя догодина ше разправям. А сега на дневен ред е самоделката. Като почнем да движим нешата ще пиша в раздела за CNC-та, че тука се почна от магазините за линейни задвижвания пък стигнахме до плазмите.

Иначе тука в Разград имаме един момък дето дялка CNC-та и досега е направил 15-тина за плазми. Та за него правих THC по напрежение. Закачали сме го на всичко де що сме успели да се докопаме и само едно успяхме да взривим и то зарадия моя глупава грешка. В общи линии от там ми е и досега с плазмите де. Сега ще си сглобя едно и за мене от платките дето хартисаха.

Вто Юли 21, 2015 4:31 pm
Профил ICQ

Иначе тука в Разград имаме един момък дето дялка CNC-та и досега е направил 15-тина за плазми.

И този го знаем .Имаше даже страница в нета но не се сещам де съм я ръгнал в компа.

Вто Юли 21, 2015 4:36 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Случайно да не става въпрос за този : http://olx.bg/ad/cnc-router-ruter-tspu- ... DdXN9.html

Имах удоволствието да се срещна с един "доволен" негов клиент , както и да я видя отблизо . Какво да ви кажа направо се схванах като я видях , но най учудващото беше че това нещо работеше и дялкаше мрамор.

Вто Юли 21, 2015 5:02 pm
Профил

Абе .. ако ще режете 10-15 мм ... верно че е по скъпо ама лазера дали не ви е опция, има втора ръка, не знам тази плазма колко ще ви излезе но Амади или Митсубишита има втора ръка по 3-4 kW и 15-ка не им е грижа, то верно и преди го дискутирахме и плазмата си има предимства ама пък лазера отваря еидн куп врати :)

Вто Юли 21, 2015 8:40 pm
Профил
Аватар

Да - за него става въпрос. Аз нищо няма да кажа понеже работя от време на време с него. Вероятно има и "доволни" клиенти, но странното е, че колкото и странно да изглеждат машините - в повечето случаи работят. Тази машина се прави от нула за 2 дни максимум - някой да ми го беше казал, нямаше да повярвам но съм го видял с очите си. Машините му имат ужасно малко метал - тия профили са 1 мм. Всичко му е максимално олекотено и максимално изцедено от към цена. В момента прави един странен дзвер - ротационна машина за рязане на профили с плазма. Ако го видите и вероятно ще изпаднете в тих ужас - но нещото въпреки всичко работи. Човека не е инженер - започнал е да прави машините от спортна злоба.

Едит : все си мисля че нямаме нужда от лазер в момента, а и занапред. Проблема е че каквото режаем на лазер може и на плазма да се реже, щото после задължително се обработва. А където е проблем рязането с плазма е проблем и рязането с лазер - заради загряването и закаляването. В този случай носят на водно рязане - а това със сигурност все още не можем да си го позволим. Също така ми се струва, че плазмата ще е най-лесна за поддръжка.

Вто Юли 21, 2015 8:45 pm
Профил ICQ
В посочените магазини намерих много от нещата които ми трябват да се продават.
За някой неща обаче май няма шанс да се намерят " конфекция" . Например тези неща за закрепване на оси към плоскост ( не им знам името на български, на анг. е clamp blocks ) :
На последната снимка се вижда примерно приложение - за закрепване на оси.

Прикачени файлове:
clamps.JPG
clamps.JPG [ 341.75 KiB | Прегледано 2084 пъти ]
mounting block's.JPG
mounting block's.JPG [ 417.73 KiB | Прегледано 2084 пъти ]
pedalsSprings.JPG
pedalsSprings.JPG [ 159.95 KiB | Прегледано 2084 пъти ]
Чет Юли 30, 2015 8:04 pm

Тези детайли се правят със затворени очи. Не съм виждал да се продават но в магазините за авто части може и да ги има.

Чет Юли 30, 2015 9:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща