Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бензина
Е за тва злато мноо се дразня - ти що не отидеш да го копаш като си толкова серт? То да не е като в Клондайк да излиза на прах и малки (тук таме големи) парчета. Рдвай се че не го извличат в България, щото тогава съвсем трябва да се ореве орталъка...

Чет Юли 16, 2015 6:57 pm
Профил ICQ

Ами защо трябва друг да го копа?
За шистовият газ нали се сещаш че такива порази могат да направят...
Как се дават лицензи за копане?
Да им дадем да копат и житото а ние после ще си го купим от тях колкото искат толкова. С ЕРП е така, нали?
Това не е като да копат китайци канала Русе -Варна и после да искат такса ползване.

Чет Юли 16, 2015 7:23 pm
Профил

Ами защото друг може, то е просто. За да копаш се искат пари, ние пари нямаме, няма кой да инвестира, и да инвестира какво, къде ще извлича, нямаме мощности. За да с епостроят струва едни други много пари, и е супер мръсно .. и какво праивм като копаме .. продаваме на колкото ни дадът ... не можем да затворим процеса.
То тая работа на приказки е много лесна ама на практика не е, ако беше толкова лесно и просто още по СОЦ време да го бяха развили а не да се фокусират само на мед ...
За шистовия също, голямо реване голямо нещо, порази, замърсяване .... хората копаят и не се оплакват, засега няма някакви големи аварии. Нали се сещаш каква е вероятността. Сигурен съм че ако се направи финансов анализ ще излезе че добива е много по изгоден дори и при голяма авария като включиш и всички разходи по елиминиране на щетите . Хората не са глупави но ние явно сме най-умните.

Е щото сме най-умните затова сме на това дередже. Нямаме нищо коеот да ни позволява да си пропиляваме и малкото възможности да направим нещо и да извоюваме някава малка самостоятелност. Ние правим точно обратното, всичко което тръгне да се прави е опасно, опасно е да с екопае за шистов, опасни са газопроводите и петролопроводите, опасни са атомните централи, опасни са ски пистите и скивлековете ..... абе ще каже човек че с екъпим с пари и ни е все там колко ще плааме за суровини и енергия, все едно печатниците на ФЕД работят само за нас и като ни потрябва и ни печатат колкото поискаме .... е те това е цървулска работа ... ама не е зора че някой го е страх, завист е всичко .. как може д адойде концисионер и да прибира пари, занеш ли колко милиона ще направи ... не е зора в 20-те декара гори които ще се изсекът ако ще и най-добрите да са, зора е че след тов анякой ще вади пари от тая работа, ей това ние проблема.
Мижав, дребен, завистлив, страхлив народец, всичко ще прецака само някой да не му е по добре, някой да не направи пари пък народа да не може ... тъп народ е това, тъп, такъв народ само тояга го орпавя, бой до кръв и работа до припадък, да се научи как се работи и от къде идват парите, пък нека после пак да е завистлив .....

Чет Юли 16, 2015 8:11 pm
Профил

Нещо не си ме разбрал! Има находища които през комунизма се работиха а сега са на концесия. За това говоря да си го работим ние а не да го даваме за жълти стотинки а ние да седим безработни или да изчезваме от Бг. А за шистите и Добруджа е страшно ако се случи авария. Ей такива дрислювци ни управляват в момента където са им плащали на митингите и които на времето унищожиха досиетата. Визирай ми Станишев от де се появи че и шеф на БСП беше? Какво е работил преди това? (ако го помниш де) Изобщо РМД-тата бяха голяма грешка и тъпите акции.

Чет Юли 16, 2015 11:36 pm
Профил

Ами ти ми дай един по сериозе партиен лидер по света който да е работил нещо, всички са еидн дол дренки, повечето никога нищо не са работили, имаш ли идея какво е работил Обама примерно ?
Политиците ги остави, не са само те. А от нашите находища погледни какво се е работело преди и какво се работи сега, сравни и добивите. До 80 почти сме нямали добив, след това малко се поразвива но не е кой знае какво. 90-те държавата нямаше пари да си изхрани правителството камо ли да развива минан индустрия, и отново тя е свързана с инвестиции и с това да има къде да обработваш рудата. В момента у на се произвежда концентрат който се обработва на другия край на света, един такъв завод е многократно по голяма заплаха за природата от шистовия газ и добива му. Нищо и няма на добруджа, не мога да разбер акаква е тази повсеместна заблуда това да не е градинката пред двора, какво ще се случи, какви ще са щетите някой смятал ли е ? Нашата работа е страх лозе пазе, ама така не стават нещата.
Държавата не и е работа да се занимава с производство, с добив с търговия, колкото държавата е по малко намесена, толкова по-добре. Концесиите са добър вариант, а по отношение на условията те подлежат на договорки, дали щеше да е дънди прешърс или някоя българска мутра каква е разликата ... аз се сещам една, мутрата нямаше да плаща, щяха да стават по 50 инцидента в година, нямаше да има социална политика и нямаше да плати 1 лв данък ....

Чет Юли 16, 2015 11:57 pm
Профил
Аватар

timt написа:
Визирай ми Станишев от де се появи че и шеф на БСП беше? Какво е работил преди това? (ако го помниш де)

Я, тоя бил като Обонго - от къде се появи, как така никой не го помни от никъде и взе че стана президент на щатите :D . Айде на Станишев знаем кой е баща му и какъв е бил, ама на Обонго баща му знаеш ли кой е и къде е - най-обикновен негър в Кения. А майка му най-обикновена американка. Та дай да видим пак кой е бил по-нормално да стане някаква клечка - тоя, дето баща му е бягал из саваната на Кения или оня, дето баща му е бил в ЦК на БКП?

Пет Юли 17, 2015 2:28 am
Профил

И аз подкрепям мнението на timt. Като не можем да го добиваме и като не можем да му вземем изгодна концесия, по-добре да си стои в земята. Там няма да се развали, а цената му постоянно ще се покачва. Сега за да вземат 1$ кеш, губим злато за 1000$.
Апък кой знае, МОЖЕ след 100 години да се оправим, да МОЖЕ наследниците ни да са работливи като германците и тогава МОЖЕМ да си изкопаем златото, да го преработим екологично и да му вземем тогава истинската цена. А дано, ама надали.

Пет Юли 17, 2015 3:03 am
Профил

Не губим нищо, в най-лошия случай това се нарича нереализирана печалба, само да не с еокаже че тя е далееееч от тия 1000$ и че до момента в който можем да си го изкопаем и преработим лихвата и ефекта от този 1$ ще е десетторно на тези 1000. Честно да ти кажа аз предпочитам да взема $1 днес от колкото $100 след 50 години, особенно ако мултиплицираме т.е. със сигурност предпочитам 100.000 днес от колкот 10.000.000 след 50 години, никой не знае какво шще стане след 50 години, а парите взети днес могат да се инвестират рационално ... след 50 години може да не съм жив.

Пет Юли 17, 2015 11:16 am
Профил

Ама, един път пишеш за инвестиция в бъдещето а после за "птичка в ръчичка от колкото орел в небесата"
Ако няма далавера няма да са тук концесионерите нали?

Пет Юли 17, 2015 11:52 am
Профил
Аватар

timt написа:
Нещо не си ме разбрал! Има находища които през комунизма се работиха а сега са на концесия. За това говоря да си го работим ние а не да го даваме за жълти стотинки а ние да седим безработни или да изчезваме от Бг. А за шистите и Добруджа е страшно ако се случи авария. Ей такива дрислювци ни управляват в момента където са им плащали на митингите и които на времето унищожиха досиетата. Визирай ми Станишев от де се появи че и шеф на БСП беше? Какво е работил преди това? (ако го помниш де) Изобщо РМД-тата бяха голяма грешка и тъпите акции.

Под работим ние, какво разбираш? Ти да го копаеш? Затворници да го копаят? Или студентски бригади? Или държавата да си направи фирма, която да го прави?

Последното ти е ясно какво ще стане - каквото става с БДЖ, ВМЗ и т.н. Куче влачи рейс. Няма друга възможност освен концесия. А дали ще е е канадеца или някоя БГ мутра... не мисля, че има особенно значение, примери да искаш.

Въобще когато използвате "ние" имайте предвид, че говорите образно казано за следната тройка - "Ти конекретно", "Бай Ганьо" и "Андрешко". Това е "Ние".
От там идват всички проблеми, от качествата на "Ние". Всико друго е следствие.

Пет Юли 17, 2015 12:04 pm
Профил ICQ

timt написа:
А за шистите и Добруджа е страшно ако се случи авария...

И по-точно? Американците гледам измряха до крак.

...за сведение геофизик съм, та ще помоля за реални, а не изсмукани от нечии(руски ;) ) пръсти аргументи.

Пет Юли 17, 2015 12:16 pm
Профил ICQ

Няма аргументи, и никъде нямат, просто си плямпат както за всичко друго, да ме прощават колегите но според мен всички зелено, светло и тъмно зелени и др подобни паразити ако не да се затрият то на един самотен остров да живеят природосъобразно да видим до къде ще стигнат.
нямам против екологията но не и когато чрез нея се манипулират масите и се изнасят абсолютно неверни данни, в най-добрия случай данните са верни но са погрешно интерпретирани и се показват едностранчиво .... какъв кеф е пример да покрием цяла българия със слънчеви панели, тока ще ни е без пари .... но никой не казв аккво ще правиш нощно време и какво ще се случи с климата тъй като ще промениш тотално топлоемността на земята и върнатата обратно в атмосферата енергия ... това е смао тъп пример, почти всяка еко глупост влачи невъобразими последствия след себе си но никой не говори за тях.
Инвестиция в бъдещето е нещо реално, а не аз имам ама не го давам, не мога да го обработвам но някой ден може и да мога .. това не е инвестиция в бъдещето, това е байганьовщина ... по същата причина по която бабичките си пазят нивите и старите къщи, нямат пари за обработка, нямат пари за данъците им, дори не ги знаят къде са но ги пазят защото земята видиш ли била скъпа .... поне да ставаха за гробища та в крайна семтка да имат някава далавера ама и за това не стават .. това сме ние.
Хем сме гладни и дрипави хем сме тъпи и горди ... ще си го стискаме докато пукнем но на друг няма да го дадем, нищо че ние не можем да го изпозлваме а с тов акоето ни дават няма да сме гладни а може и да не сме толкова дрипави, не е важно това, важно е той да не забогатее на наш гръб ... а това че ще ни дава пари, ще плаща заплати, ще инвестира в икономиката никой не го брои.
Защо смяташ само стойността на концесията, защо не смяташ заплатите, осигуровките и данъците които се плащат, подобренията в инфраструктурата които се правят, инвестициите които се изпулняват основно от Български фирми .... нима всичко това щеше да го има ако те нямаха тази концесия ?

Пет Юли 17, 2015 1:32 pm
Профил

То е ясно че сте ме подмъкнали . :D
Под ние нямам в предвид Румънци а Български концесионери.
До сега съм забелязал че инфраструктурата си я правим ние, понеже съм работил за чужд така наречен инвеститор и имам поглед. Може да допуснете че за да се направи фабричка в Бг има защо в най добрият случай е геостратегическото положение и климат но в повечето случаи е възползване от природни богатства или по лошото е замърсяване на климата понеже в техните държави това е страшно скъпо. Тука не наблягам на работни заплати и социални експерименти с общините.
Като Геофизик sparkybg си много по запознат от мен определено но моята информация е че е доста опасно извличането на газ от шисти и разбиване на плочите с химия, има толкова подпочвени води които се вливат някъде а някой от тях са за питейни нужди. Въртят се много клипчета в нета а има и толкова изписано на тая тема.
Моето мнение е че всеки идва тука да сере а не да инвестира. (Да не би да му пука за БГ)
ТоНи, относно земите си прав и не си аз примерно получавам доста добра рента но има и такива които нищо не получават заради некоректни арендатори. Защо примерно трябва да е рента а не да се отдава под наем? Какво е кооперация, това за Бг няма как да съществува! Ако го направят земите да се отдават под наем тогава ще се изкупят и земите и така наречените Фермери няма как да са шефове на кооперации които чакат субсидията за да раздадат част от нея на собствениците на земята. Нека всеки да си плаща данъците било то от наем или покупко/продажба а така държавата в момента губи здраво и хората също.

Пет Юли 17, 2015 3:40 pm
Профил

timt написа:
разбиване на плочите с химия

Няма плочи. Има пластове. Не се разбиват с химия, а с хидравлични удари - разбирай например с гърмене, ама не директно, а от разстояние, а течността и конструкцията на сондажа пренася енергията до там, където трябва, тоест до слоя. Химията прави разни други работи покрай това.

timt написа:
Въртят се много клипчета в нета

Тоя аргумент сме го чувАли. Само че проблема е че клипчетата в нета, ако изобщо може да се разбере от кого са правени, се оказва че от хора, нямаши ни най-бегла представа за какво иде реч или от организации с подозрителни връзчици с някой, дето има интерес в цЕлата схема. Въпросното хидравлично разбиване се ползва отдавна в съвсем стандартните сондажи за увеличаване на добива. Разчу се като стана дума за добив на газ от шисти. Ми руснаците газ пикаят по въпроса - първо нямат технологията, и второ не сколасаха да продават втечнен такъв на американците, щото ония решиха да си изтребят населението, унищожат питейната вода и отровят почвата, само и само да не плащат. Загубеняци. :)

timt написа:
а има и толкова изписано на тая тема.

Ключовия въпрос отново е "от кого?".

Нали ги видяхме протестиращите по площадите - кукуригат заучени фрази и като ги питаш нещо съществено, не знаят изобщо защо са там. Като питаш и водачите им що е геология, геофизика и сондиране е очеизвадно че нищичко не вдяват, обаче отишли да протестират, незнайно против какво. Очеизвадно купени. В момента гледаме същия цирк.

Пет Юли 17, 2015 4:03 pm
Профил ICQ

http://www.vbox7.com/play:268bec2cb9

Пет Юли 17, 2015 5:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Следваща