Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Ïúðâè ñòúïêè! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами като за начало хващаш Proteus-а, компилатор за процесо който си си избрал и така.Протеус симулира не само пикове ... така че имаш избор ...... и не струва нищо. Ще научиш всичко необходимо без никакви разходи, относно процесора . от там нататък обаче има мноооого да се учи ... учи, чупи , пробва, пак чупи ... то рпограма всеки може да напише, това е най-лесната част.

Пет Ное 26, 2004 6:10 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Цитат:
то рпограма всеки може да напише, това е най-лесната част

Зависи от програмата.

Чудя се курсове няма ли в София? Нали един човек търсеше PIC програмист, за някакви КИТ-ове за PIC курсове на Асемблер. Да пусне във форума координати, цени, условия. Тук му е мястото.

Трябва да се образоваме, че положението е трагично в сравнение с една Швеция например, която също е 8 млн.

Пет Ное 26, 2004 10:48 pm
Профил

Мнение 
Ами едно време имаше кръжоци, сега май нищо няма, на никой не му се знаимава.
Значи има смисъл от курсовете, ноне повече от колкото от преподаването в училище. При условие че човек има желание, и има кого да попита, а тук може да пита, не мисля че ще има проблем. Всеки който иска и има желание да с енаучи ще се научи.

Пет Ное 26, 2004 11:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съмнявам се, че от този форум може да се научи кой знае колко :)
Като гледам как се развива досега май го ползваме за нещо по-различно :roll:
Който иска да се научи на нещо конкретно и в детайли по-добре да се насочи към чуждите форуми. Да търси примерни проекти, програми и т.н. Тук всичко това отсъства.

Нед Ное 28, 2004 12:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По повод писмото на Mozfet.

Прав си, че от този форум не може да се научи нещо 'кой знае какво'. Но все пак, форумът е такъв, какъвто си го направим. Аз мисля, че поне за начално ориентиране по какъв път да тръгне работата ти, форумът е полезен. В много случаи човек има нужда точно от това - ориентация. Когато знаеш какво искаш, нещата се правят по-лесно.
По повод детайлните информации по дадени проблеми, които могат да се получат само при анализ на това, което хората вече са направили, то такива информации тук на практика няма. Едно, че рядко се пита, второ - че още по-рядко се отговаря. В много случаи има явно несъвпадение на отговора, който е даден и нивото на човека, за когото е предназначен. И в двата варианта - и подженяване, и надценяване. След два - три такива фала се отказваш и да питаш, и да отговаряш. Добре, че все още има такива ентусиасти като мен :wink:
Тук определена вина има и Реконструкторът. ( естествено, че друг ни е крив ! ). Мисля, че е крайно време да се реши въпросът с upload на материали на сайта. Единственото ми притеснение е, че тепърва ще гледаме простотии.

Нед Ное 28, 2004 1:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Оооо не мисля че точно от чуждите форуми може да се научи нещо ... това е грешен подход според мен. Таа няма да с енаучи нищо друго освен да запоява схема направена от друг и да компилир програма правена от друг. Напротив, мисля че точно това е начинът, не му трябва нищо наготово, това е голяма грешка, както в образованието ни, така и когато човек се учи самостоятелно. Както казва батето най-важно е да има кой да те насочи ако не знаеш нещо, и да ти каже къде грешиш когато имаш проблем, не да ти даде готово решение. Аз досега от чуждите форуми нищо не съм научил ... освен че съм с енагледал на неработещ софтуер и схеми ....всеки който има желание ще му бъде достатъчно просто когато има проблем да може да попита, какво друго е необходимо според теб ..... а точно з атая цел форума е идеалното място .... схеми описания .. това е хубаво, но в крайна сметка схемите са за сервиза, аз схеми до сега 2-3 път да съмтърсил заради някойпознат дето ми е носил нещо, а описания досатъчно успешно си намирам и сам, имам около 1.5 Gb събрани .. продължавам да събирам ..... в интернет има достатъчно ... да да сожим на нещо което трудно се намира добре, някой софтуер .. добре, ама да качваме нещокоето се намира точно за 10 сек с гугъл.... не знамима ли смисъл, само ще правим трафик ...

Нед Ное 28, 2004 3:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На различни мнения сме Тони. Може би просто сме влизали в различни форуми. Аз си го признавам - от там съм научил доста, както и от хубавите книги на английски.
Не може начинаещ да напише програма ей така. Нужен му е някакъв малък примерен проект с малка програма. Да види кое от къде идва и защо е така.
В чуждите форуми нещата са много по-добре. Ако някой начинаещ зададе малко по-елементарен въпрос, винаги ще се намери специалист, който да му обясни съсвем разбираемо и достъпно. Като казвам специалист наистина имам предвид такъв, на който се плаща може би по 40-50$ на час, но той е готов да отдели половин или един час от времето си, за да напише достатъчно дълъг и ценен поуст по някакъв проблем.
Всяко нещо може да се обясни така, че да го разбереш и така, че да не го разбереш. Когато Реконструктора попита нещо което го интересува, по някой път му се присмиваме, че бил програмист и нищо не разбирал. Е по западните форуми такова нещо няма.
Предполагам, че този форум се посещава от доста хора, които никога не са поуставали. Е как да поустват, та нали веднага ще станат за мезе и пак няма да получат отговор на въпроса си(или ще получат прекалено неразбираем, което го прави безполезен).
Ако не свалим малко мерника все ще си пишем едни и същи хора и нищо няма да научаваме един от друг. Искам форума да стане по-достъпен и полезен.

Нед Ное 28, 2004 5:31 pm
Профил

Мнение 
Ами ... не знам ...книги добре, не е лошо и да се пита, то затова е и форума. А по отношение на отговорите, не съм видял досега тук да има въпрос без отговор, а реконструктор не го вземаме за мезе, поне аз не съм, тва е просто шега, и не мисля че някой е имал нещо лошо в предвид като е казал че е програмист ....

Нед Ное 28, 2004 8:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съгласен съм на 100% с ToHu - мисля, че всеки би могъл да сподели как е тръгнал и по какъв начин е учил и пича да си избере това, което най му приляга. Но от форум да се учиш - трудна работа.

Пон Ное 29, 2004 10:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Rekonstruktora go zimame za meze, ama i toi nas, taka ce sme kwit. Oswen towa mezeto si e mnogo wazen element, za prawilnoto proticane na procesa, taka ce negowoto miasto w foruma ne tarpi komentari. Ako niakoi se warzwa na iazwitelni zabelezki, da swikwa. Nikoi ne se e rodil naucen, pomagame do kolkoto mozem. Ama ako mi wzemesh ironiata i humora ot foruma i go napraish stroga naucna diskusia - da znaesh ce az licno se ottegliam. A rekonstruktora ne se oplakwa, ako se obizda da kaze, ne mu adwokatstwai.

Na temata - AVR ili PIC - wse taia. Nai ewtinoto i nai prostoto sa. I kakwi sa tia 500 lw. Za nacalo ti stigat 20. Za seriozna rabota - 200$. Pone tolkoz e ICD za PIC. Drugoto e bez pari.

Вто Ное 30, 2004 1:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз програмирам пик16ф84 пиша си програмите на асемблер.
Дебъгвам ги в мплаба и след като го сложа на платката следват няколко корекции.Тази технология явно не е най бърза.
Но за това което правя само асемблера е спасението например:
без значение по какъв път се движи алгоритама трябва да се изпулнява за еднакво време всичките му разклонения.
Няколко дена чета този форум.Ими става ясно че имам много за учене.
Сега уча Атмега 32 и искам да усвоя модерните технологии за дебъгване.Голяма част от съкращенията които използвате нищо не ми говорят.Боотлодер,джеитаг,СТК500 как се работи с тези неща за какво се използват как да си ги направя (хардуерните).

Пет Дек 03, 2004 5:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е сложна работата... Ти що не ползваш ICSP (In-Circuit Serial Programmin) ? Става доста по-бързо, работиш си направо на платката. За ICSP ти трябва една букса с 5 крака, оттам си програмираш (използват се RB6,RB7,MCLR,Vcc и GND).

Пет Дек 03, 2004 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за отговора.
Това ще бъде предвидено в следващите платки която направя.
Давате стъпка 2 моля

Съб Дек 04, 2004 8:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако ще работиш с PIC:
Програматор Propic2 от неомонтана. Контролер 18F452. Компилатор CCS PIC C. Принтираш ръководството и го прочиташ. Нужна ти е развойна система, най-добре същата, която се продава от CCS. Компилатора върви с много примери, разиграваш всичките (или повечето). След това почваш да ги комбинираш. Каквото не ти е ясно питаш във форума на CCS. Това е пътя.

Зарежи българските книги, асемблера и 16F84A (аз дори мислих, че е спрян от произв.) Ако искаш резултати и то бързо действай, както ти написах.

За атмега32 не знам, тук май само реконстуктора се занимава с Атмели. Това не са най-популяртните контролери.

Съб Дек 04, 2004 9:29 pm
Профил

Мнение 
Хм .... тук не съм съвсем съгласен ... С е С .. но асемблера си е нужен, който и каквото да ми говори. И освен това научиш ли асемблера на един процесор няма да имаш особен проблем с тоя на друг, а не знаеш ли асемблер никога няма да разбереш къде компилатора прави глупости, да пиеш за контролер без да знаеш асемблера му според мен е невъзможно, винаги се налага да направиш нещо на асемблер, или да видиш поне какво е сторил компилатора, защото понякога не прави това което ти искаш .... А за атмегата .. минищо по различно, различна архитектура, различна периферия, но процесор, ясно ли ти е как работи един с другите е същото ... а иначе за учене с PIC ...вземи си напрви нещо работещо, за начало не ти трябва 18-ка, 18-ка, 16-ка, 12-ка разлика никаква за да научиш основните неща .. а после вече .. 18-ка може би наистина е най-добре.

Съб Дек 04, 2004 10:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща