Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Tърся контролер и код за моя DIY DTG проект 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Tърся контролер и код за моя DIY DTG проект
Здравейте,

Нямам добри познания по програмиране на контролери и се извинявам предварително за използването на неуместните технически понятия. След няколко месеца работа по моят проект аз нямам никакви затруднения с механичната част от него, но има проблем с електическата. Това е линк на крайният продукт, който искам да постигна https://www.youtube.com/watch?v=ZQ9Va6YBOcY , принтер за директен печат използвайки мастиленоструен принтер Epson. За тази цел ми трябва контролер, който да придвижда платформата на която се поставя продукта за печат. Контолирането ще се свежда до там, че с един бутон да се позиционира тази платформа в начална и с друг бутон в крайна позиция чрез изключватели ( end stop или optical sensor). Другата основна дейност на контролера ще е да предава движението от оптичен 720 импулсен енкодер на принтера към стъпков мотор. След събиране на информация от форуми намерих разработчик, който е публикувал няколко схеми и няколко видео клипа на такъв проект: https://www.youtube.com/watch?v=QVGsqURrffo ( аматьорските ел. схеми са в прикачените файлове). Този разработчик използва контролер Arduino Pro Mini 328, стъпков мотор Nema 17 и драйвер TB6600 за стъпков мотор.
Моля, всеки който има време и желание да се свържи с мен на ЛС за допълнителна информация, така и за уточняване на време и цена за изработка.

Поздрави

Прикачени файлове:
1.jpg
1.jpg [ 521.05 KiB | Прегледано 3371 пъти ]
2.jpg
2.jpg [ 465.12 KiB | Прегледано 3371 пъти ]
Нед Юли 12, 2015 8:17 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Tърся контролер и код за моя DIY DTG проект
Кое е нещото което принтерът не можа да прави с вграденият му хардуер, та се налагат подобни доработки?

Нед Юли 12, 2015 9:27 pm
Профил

Мощността на ел. мотор на тези принтери не позволява да се използва за предвижването на платформата върху която се слагат продуктите за принтира, тъй като е доста масивна и в моят проект се задвижва с ремъчен механизъм по ролкови водачи. Принтера също така не позволява да се придвижва тази платформа в двете посоки по електричен път и се налага механично, което е доста неудобно.

Нед Юли 12, 2015 10:00 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

не разбрах каква ти е идеята на релетата за комутиране на датчиците

Пон Юли 13, 2015 11:36 am
Профил ICQ

Тези ел. схеми не са правени от мен, а съм ги дал за пример от друг разработчик (аз също не намирал логика в тези релета). Основната идея е някои да направи елементарна схема на всички ел. компоненети и да програмира Arduino Uno R3, така че да изпълняват следните функции: с един бутон да се позиционира платформата в начална и с друг бутон в крайна позиция чрез изключватели; предава движението от оптичен 720 импулсен енкодер на принтера към стъпков мотор.

Пон Юли 13, 2015 8:18 pm
Профил
Аватар

Един вид мотора на принтера си остава и се ползва като "входен сигнал" за мощните драйвери. Значи можеш да минеш без релетата - единствено трябва двата датчика да ги търсиш с NPN изходи и с отворен колектор. Захранващото им напрежение трудно ще намериш да е под 12 волта. Остава въпроса какво е съотношението стъпка енкодер към стъпка голям мотор. Ако е 1:1 - няма проблеми. Както се вижда по схемите - освен ардуиното нищо друго не ти трябва - всички необходими неща са на картинките, дори можеш да минеш само с 24 волтовото захранване и един стабилизатор 7805 (е малко може и да грее повечко де). Ардуиното, драйвера за стъпковия мотор, и стъпковия мотор. 5 Волта може да вземеш и от принтера - вероятно няма да е трудно да се намерят къде са. Датчиците за крайните положения можеш да купиш от много места.

Програмата вече е друга бира. Двата бутона са лесни, работата с енкодера също. Импулсите енкодер->мотор също ще са лесни, тъй като рампата ще си дойде готова от принтера. Движението обаче при натискане на бутоните е вече малко по-сложно, тъй като сам ще трябва да изготвиш старт/стоп рампите. Като цяло не е кой знае колко сложно, ама си зависи от това доколо си запознат с програмирнето.

Пон Юли 13, 2015 9:07 pm
Профил ICQ

Cekins, благодаря ти за споделеното мнение. Датчиците на които съм се спрял нямат техническа инфомация и не знам дали са със "с NPN изходи и с отворен колектор", но лесни се закрепят на конструктивните елементи които ще използвам ( http://ooznest.co.uk/Micro-Lever-Switch?search=switch ). За захранването мисля да са едно 9V за Ардуино и едно 24V за драйвера за стъпковия мотор, и стъпковия мотор. Тук идва момента от проекта, където може да се допусне грешка. До извода който аз стигнах, е че съотношението стъпка енкодер към стъпка голям мотор е 1:1 и след това с помоща на драйвера за големият мотор се коригира големината на стъпката (1/2, 1/4, 1/8, 1/16 или 1/32), така че предаденото движение да се синхронизира с принтиращата глава.
Нямам необходимите умения, за да програмирам Ардуино и за това търся някой, който да го направи срещу заплащане. Моля, при интерес пишете ЛС.

Пон Юли 13, 2015 11:24 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Че на това датчик ли му викате :) Няма да е лошо да споделите от кой град сте !

Вто Юли 14, 2015 1:22 am
Профил

Живея в град Плобдив, но мисля че това няма значение :) .

Вто Юли 14, 2015 8:00 am
Профил
Аватар

Това не са датчици а най-обикновенни ключета - за тях няма нищо сложно във връзването. Ще ти се явят все едно изходите на релетата от картинките ти. Ако съотношението стъпка енкодер/мотор ти е 1:1 поне няма да има нужда от преизчисляване. То всъщност това няма кой знае какво значение - единствено ще ти се разтегне или свие образа. Програмата не е въобще сложна, а с ардуиното вероятно ще можеш дори и сам да се справиш с малко четене.

Вто Юли 14, 2015 8:10 am
Профил ICQ

Последните няколко дни събирам информация за Ардуино и намерих доста подобни проекти за свързване на енкодер, стъпков мотор и датчици. Моите познания в тази материя не са много добри и свободното време, което имам ще удължи проекта ми с поне месец, а той не спира до тук, за това ще се радвам някой да ми помогне срещу заплащане. Когато се принтира в/у цветен материал , първо се нанася един слой бяло мастило и след това цветен слой. Когато се задава такъв тип принтиране то се задава като 2 листа. След като обаче се принтира белият слой и принтера се опита да зареди нов "лист", а платформата е вече в краена позиция и датчика за хартия не го засече, светла бутон на принтера. Тук може да се премести платформата в начална позиция с бутона за това и след това да се натисне бутона на принтера за да се опита да зареди лист и този път да го открие. Искаше ми се всичко това да става автоматично. Отново побликувам снимка от такъв проек, но този път в целят им вид с повторното принтиране.

Моля пишете ЛС при интерес.

Прикачени файлове:
c.JPG
c.JPG [ 117.04 KiB | Прегледано 3080 пъти ]
b.JPG
b.JPG [ 186.71 KiB | Прегледано 3080 пъти ]
a.JPG
a.JPG [ 172.46 KiB | Прегледано 3080 пъти ]
Вто Юли 14, 2015 9:33 pm
Профил
Аватар

недейте разваля момчето с махленски термини, добре се е ориентирал
В случая си е точно датчик и измерва преместване но с много лоша разделителна способност
Ключ е когато пуска и спира нещо и изискванията към двете разновидности на т.н. "ключе" са много различни

Вто Юли 14, 2015 10:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]