|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:07 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
 Трансформатори Ethernet
Днеска ми е ден за чаршафи и ето още нещо. Два трансформатора за Гигабити - H5004NL и HL5007NL. Първия са го използвали на платката която аз имам в момента, но в EVK на чипа и на още един друг EVK са използвали HL5007NL. Защо? - не знам и не казват. HL5007NL е даже по-евтин, ако това е била причината. http://www.digikey.se/product-search/co ... 53-1430-NDhttp://www.mouser.com/ds/2/336/-220797.pdfстр.2 На втория му липсват едни индуктивности.... а конектора е просто желязо, и няма нищо в него. Някой може ли да ми каже каква е разликата? Иначе трафовете са с еднакви изводи, и двата са за Гигабити и с еднакви параметри (стр.1), но очевадно имат разлика във вътрешната структура. Другия вариант е да сложа конектор със всичко вградено - структурата прилича повече на H5004NL. (Но пък няма светодиоди вградени, пълно щастие няма... http://belfuse.com/pdfs/SI-51006-F.pdf) Намери се - http://belfuse.com/pdfs/SI-51009-F.pdfКато оставим настрана, че тези които са го правили преди мене не са и чували за диференциални двойки, а просто са наредили пистите една до друга и това ще променя...
|
| Вто Юли 07, 2015 6:26 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 Re: Трансформатори Ethernet
Каква е разликата не знам,но те съветвам да не слагаш конектор със всичко вътре, аз съм го правил и след това се псувах, не е свързано с работа а със сервизиране, ако нещо не те притиска да го правиш по-добре недей.
|
| Вто Юли 07, 2015 6:52 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Сервиз тук няма да има - ако нещо си замине, ще си купуват ново устройство - ако някой иска да си го ремонтира, това е друг въпрос. Предпочитам трансформатора, кондензаторите, резисторите и светодиодите да са в едно - и от гледна точка на монтиране, и място на платката, и цена също.
|
| Вто Юли 07, 2015 7:01 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Аз бях отсвирил 51006 и вместо него намерих някакъв пак на Бел но с POE и даже по евтин но не помня номера сега. Пиновете не пасваха и беше като огледален по спомен, но заради няколко цента по малко всички бяха изключително много щастливи. Това с ремонта е ебаси довода. Като има ремонт по етернет значи нещо се е осерило сериозно с дизайна и цената на човекочаса е последното което ще ти идва на ум.
|
| Вто Юли 07, 2015 10:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами .... довод е да ти кажа, поне за мен си беше, трафчето се сменя за 2 мин, тази букса се разпоява 5 и ако си късметлия излиза нормално, ако не си .... не си ... когато имаш изделие в което имаш ethernet порт на RJ45 и още 3 порта пак на RJ45 по които върви и захранване, а умни техници много ... ако питаш защо и двата са на RJ45, ами защото едното си е стандард да е такова, а другото е вътрешно фирмен стандард да е такова и то от десетки години, разбираш че и едното и другото е трудно да бъдат променени .. но какво да говорим, те на https://drive.google.com/file/d/1XhINMJ ... sp=sharing сивото кутийче, това изобщо не е правено от нас, познай от тия 4 RJ45 колко са реално ethernet  та те за такива случаи ремонтопригодността е много важна. Първо е важно да може да се ремонтира, второ е важно да може да се ремонтира от сравнително нискоквалифицирани и не много добре екипирани хора. Та те за такъв подобен случай но на индустриално устройство се псувах дълго защото аз много хубаво го произвеждах но и те така хубаво ми го връщаха, и ни да сложиш някаква защита нищо, трафа вътре на 48 V пукат като пуканки, втората ревизия си коригирах грешката.
|
| Вто Юли 07, 2015 10:42 pm |
|
 |
|
Grubi
|
@jig.tak има ли някаква специална причина да отсвириш 51006 гледам написали са на чертежа на 51009 10/100/100BT, а го водят Гигабит? може би е печатна грешка
|
| Вто Юли 07, 2015 11:14 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Питаш съпорта зад океана / хората отговарят веднага The H5004NL is a 8 core solution, while H5007NL as a 12 core solution is an auto transformer with shunt inductors that will work with most PHYs out there. Both parts work with Micrel Gigabit PHYs, specifically H5007NL is a better option if the design has an EMI issue below 200MHZ. А в интерес на истината, точно под 200MHz имам проблеми - писах в другите постове. И SI-51006-F си има светодиоди, снимката ме е подлъгала нещо.
|
| Сря Юли 08, 2015 1:03 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
наистина ли ви трябва 1000 за това устройство, или се водите по модата да има андроид на всеки вентилатор, кафеварка и ключ за лампа?
на индустриален контролер не бих сложил вграден траф. все пак вероятността някой да включи РоЕ кабел не е малка и ако си с вграден траф си фитка. отделно, изолацията на външен траф е по-добра, независимо че по чаршаф е еднаква.
вие като мерихте, имахте ли включен кабел, когато се виждат тия 150-200MHz нива? пък имай не беше на 1000? твърде възможно е да не си настъпил още мотиката с лъчене от етернета...
дали трябва да ги има допълнителните филтри е въпрос на проба. зависи от PHY и неговите възможности да се договори с отсрещната страна, да се нагоди към плаващ импеданс на кабела и да си сменя тока и усилването. по принцип днешните PHY са доста сложни и еластични откъм медията, но си признавам че не съм чел детайлно микрелските. преди да захванеш редизайна, трябва да си изясниш какво виждаш на сегашната платка и какви са ефектите. пробвай да четеш съответните регистри за авто-калибрация на PHY при различни кабели/дължини/суичове и ако получаваш все едни и същи стойности, смени направо PHY-то.
диференциалните жици не са особено важни от PHY към медията (траф/куплунг) ако са под 10см. но усилието да ги направиш такива на платка с контролиран импеданс и софтуера, с който го правиш, са незначителни и не си заслужава да ги пропуснеш.
|
| Сря Юли 08, 2015 8:36 am |
|
 |
|
Grubi
|
ами имало е някаква спецификация за Гигабит, и свалиха на 100Mbit и работи. Но няма време за смяна на PHY-то, така че поне искам да го опроводя като хората. Това ще работи в завод и няма да цъка кафеварки, но може би вентилатори - та сравнението е валидно.
Понеделник ме чакат с нова платка, така че почвам 24 часовите маратони, но поне има кой да ми помага понякога. И помощта тук не ми е малка / нищо че понякога говоря глупости и мисля на глас.
основното лъчене е от захранването, и по-скоро няма да дойде в 150MHz - имам такова измерване и там повече вика на 50MHz най-добре е да си взема един EVK и да си направя една отделна платка - но някой ден. Сега просто правим следващия прототип - иначе ще кажат че нищо не правим. И аз съм на принципа, че е по-добре да се мери 7 пъти преди да режеш, но от следващата седмица тук вече никой няма да има и трябва да пусна платката на китайците, за да има какво да тества след 10 август или там някъде.
Ще пиша какво се случва и т.н. Днес ще ходя при един колега, който има пълния Оркад, защотот с моя лиценз няма как да правя диференциални двойки, или поне ще е повече работа, а и нямам "другия" лиценз наблизо.
|
| Сря Юли 08, 2015 1:11 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ето още малко полезно инфо
Yes, the termination on the PHY side is PHY dependent. For a voltage mode drive PHY, the TCT pins can be connected to caps and then to GND to act as a suppressor or it can be open. On a current mode drive PHY, the TCT pins must be connected to the caps and then to GND. Also, it should be connected to the VCC pin same as below schematic.
|
| Сря Юли 08, 2015 2:28 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
днес погледнах какви съм ги натворил. SI-52008-F използваме в момента и причината е само цената: $2.82 вместо $3.6 за SI-52006-F @Toni Значи наистина някой е творил яко с гъза си като са правили вътрешнофирмените стандарти.
|
| Пет Юли 10, 2015 1:41 am |
|
 |
|
bobihot
|
Оказа се че има Гигабитов POE. Явно самите трансформатори служат и за получаване тока и сигналната развръзка. Може би трябва да се промени връзването на средните точки, че да се отвежда от там напрежението, или допълнителни чарколаци да го направят/осигурят.
|
| Пет Юли 10, 2015 1:52 am |
|
 |
|
ToHu
|
Да има, предават го заедно със сигнала но през различни трфчета, т.е. различни двойки.
|
| Пет Юли 10, 2015 11:21 am |
|
 |
|
Grubi
|
Като имам Гигабитов конектор като по-горе, и заради опроводяването на платката ми е по-удобно диференциалните двойки да са огледални, т.е. DP1 става DP4, DP2 става DP3, DP3 става DP2 и DP4 става DP1, това проблем ли е. В конектора реализацията е една и съща, но мога ли да ги разменям по-двойки както си искам. Това ако PHYто има AutoMDIX? Или приказвам глупости?
Така са ми разположени на платката, че трябва да оплитам виасите по-грозен начин - а ако са огледални няма проблем. Може би трябва да е така и при 10/100 - но пак зависи от PHY дали има MDIX или не.
|
| Пет Юли 17, 2015 12:35 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Справих се и без да сменям каналите, но се оказа че е точно така - ако има AutoMDI-X мога да ги подреждам както си искам, симетрични са.
|
| Сря Юли 22, 2015 5:52 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|