|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:02 am
Филтриране и кондензатори
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Филтриране и кондензатори
От древни времена феритът се слага на дупката в ламарината, т.е. на изводите на модула. Не и на масата, разбира се. Вътре в модула трябва да има кондове за високите честоти, тези феритчета са срещу случайно промъкнали се СВЧ паразити, все едно как и в коя посока. Външните кондове поемат по-нискочестотната филтрация. Все пак за да излъчва/приема една антена (писта), тя трябва да е съизмерима с дължината на вълната...
|
| Вто Юли 07, 2015 3:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
@ike - 120R@100MHz виж чаршафа на филтъра. Бонго / много разбрано обяснение - благодаря. В схемата - всъщност тия 9см жица са от 5V до 3V, a 3V регулатора е точно до модулите. Въпреки че тия 9см жица от 5V DC/DC май бучат повече като гледам измерванията. ето Ви и 5V DC/DCто, схемата също са я копирали от стр.23, без да си поиграят с различна честота и т.н., са добавили 2x1000uF на входа http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps54560-q1.pdfв резултат имам едно хубаво плато на 150MHz, което сега си играя да филтрирам
|
| Вто Юли 07, 2015 3:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък забравих да кажа, че резистор над 100 Ома (не СМД) върши по-добра работа от тези феритчета. Стига да не ти пречи омажа, де. Edit: то и проходни кондензатори имаше, със сертифицирани характеристики, ама сега не знам как е.
|
| Вто Юли 07, 2015 4:55 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 08, 2015 11:12 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | Grubi написа: @ike - 120R@100MHz виж чаршафа на филтъра. Бонго / много разбрано обяснение - благодаря. В схемата - всъщност тия 9см жица са от 5V до 3V, a 3V регулатора е точно до модулите. Въпреки че тия 9см жица от 5V DC/DC май бучат повече като гледам измерванията. ето Ви и 5V DC/DCто, схемата също са я копирали от стр.23, без да си поиграят с различна честота и т.н., са добавили 2x1000uF на входа http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps54560-q1.pdfв резултат имам едно хубаво плато на 150MHz, което сега си играя да филтрирам |  |  |  |  |
Знаеш ли колко пъти съм излавял апликешън инженера на едикоя си фирма че лъже много яко ..... На тия писания много много не вярваи. Всеки се тупа по гърдите че неговия чип му трябват малки кондензатори и вади дебела мощност дето напрежението е филтрирано идеално ..... ама си е жив търговски трик ..инак ако ти кажат трябват дебели топузести кондензатори кои ще си купи чипа . Не съм наи великия дизинер на свичинг повер ама бая неща са ми минали през ръцете -та все пак прегледаи пак дизаина . С 7,2мирко хенри бобина и на 400 клохерца ми се види съмнително тия 5 А .... а и с тия 150Мицро фарада на изхода ... отделно тва не е синхронен бук...
|
| Пон Юли 13, 2015 11:03 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
ами тествал съм до 4А и си работи добре, друг въпрос какво излъчва Иначе на практика устройството няма да харчи повече от 1А от тия 5V
С ферити на краката на греца, ЕМИ филтър, и няколко 1 и 10nF NPO близко до входовете, излъчването падна под маската
@HSB аз също не съм специалист по захранванията, но ако имаш някаква идея как още да подобря картинката, кажи. Мога да променям честотата, да добавям филтри/кондензатори и да променя платката. Ако трябва и типа на индуктора може да сменя. Съгласен съм, че не е необикновенно да има грешки по чаршафите
|
| Пон Юли 13, 2015 11:20 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Какви грешки приятелю - наи откровенни лъжи аз им казвам - лъжат на едро само и само да си купиш чипове и после почват да ми разтягат локуми как аз съм объркал едикакво си и обикновено казват накрая след като ги изловя -ми то тия сметки и формули са за ориентиране само ,за твоя дизаин не са валидни ... Ами има един такъв момент - зависи на какви тестове ще ходиш- аз тръгнах от ситуацията че си сложил 5 А БУК чип и вероятно че го позлваш на пълна мощност. При мене в авто индустрията такива луксове да сложа 5 А чип пък да дръпам 1 А мах няма . Ако имаш бюджет - увеличи малко иднуктора някъде около 22 ,33микро. Относно кондензаторите -аз лично карам на следния ориентир- 1000 микро на 1000 мА - все пак моите 12 В дето са в колата са със доста кърдрилки вътре. Ако нямаш много за сертифициране - може да се пробваш в другата посока - дигни честотата и ще може да намалиш индуктора но тогава ще ти трябва добра платка щото там вече и пътя на масата ще е доволно критичен.
|
| Вто Юли 14, 2015 1:15 am |
|
 |
|
Grubi
|
да, затова и по описанията пишат че това са само примери, и не носят отговорност така, те правят само чипове, и ги характеризират, приложенията са проблем на давещия се ябълките затова ми казаха, че характеризират всеки един компонент по още един път все пак имам работещ чип, чаршаф от 100стр. и откъде да го купя - това си е повод за радост, не за мрънкане ще видя какво мога да направя с компонентите, а на платката са ми оставили 6 слоя за развихряне на фантазията. нямам толкова сериозни ограничения като в аутомотива за компоненти, но и нямам много място
|
| Вто Юли 14, 2015 9:11 am |
|
|