Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Подход към UART комуникация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Подход към UART комуникация
Това като цяло, най-малко зависи от модема. :)

Най-дългото висене преди УСПЕШНО регистриране в мрежата което съм виждал е минута и малко отгоре (1:10 май беше). Това е роуминг карта от Европа замъкната в Египет, при кофти покрите (последното само го предполагам).Иначе в София, горе долу се движа от 3-10 сек. през home оператора до 30-тина секунди с чуждоземна карта и роуминг. Общо взето ако няма да ползваш роуминг и си в зона с що годе нормално покритие, би трябвало за 30 секунди на регистрация да ти стигнат.

С GPSR-а е маааааалко по особенно. В София с хоум оператор съм стигал пак до минута и отгоре "седи и блее" и после си се конектна. Там имам чувството, че е грешна стратегия да седиш и да го чакаш. По-скоро ако не стане за 20 сек., спираш сесията и наново пробваш. Защото с телефона никога не съм имал такъв проблем, интернета тръгва за секунди. Докато с модема съм го наблюдавал как седи и .... мисли.

Пет Юни 26, 2015 5:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Да, 2–3 сек са малко. Аз обикновено задавам търсене на мрежа до 30 сек. Но то пак зависи от режима на работа на дивайса. В случаи като на palavrov - като изтече таймаута, гасене и да следващия път. Не е лошо, докато се проверява регистрацията, да се следи и нивото на сигнала и да се записва някаква средна стойност, за да може, кагато се свърже да има някаква информация за проблема. Ако дивайса трябва да предава данни непрекъснато и не може да се регистрира, тогава забранявам и отново разрешавам регистрацията, като с това го форсирам да се регистрира. Това е особено полезно, ако модула стои в слийп и преминава през зони с лошо покритие.
При гпрс с телитски модул в мрежата на Теленор в последно време имам проблеми. То и преди често гпрс се отваряше след втри или трети опит, на сега понякога и след 5–тия ми връща грешка. Интересно, че след команда ENHRST, модула най-често се закача от първия път.

Съб Юни 27, 2015 8:25 am
Профил

Теленор нещо преебаха и то много здраво в цялата мрежа. Имаме ПОС които преди нямаха проблем, от едно известно време за да се върже отива над минута че и повече, ще трябва да видим какво всъщност става, в момента това го виждам само от потребителският интерфейс ама май ще трябва да бутаме и кода. Отделно нямат ни 3 ни 4 G в половин България, и то на места където преди имаха. .... норвежки измекяри, те и рекламите им толкова идиотски колкото и мрежата им.

Съб Юни 27, 2015 9:42 am
Профил

Добре! Това е лесно поправимо. А бе вие споменахте в началото за една друга работа, ама аз още бях далеч. Я сега да ме светнете как разбирате дали модулът е свързан с нещо(било то клиент или сървър)?! Не успявам (до сега поне) да намеря команда, която да ми връща броя на активните връзки. Реално към момента мога да си позволя да дропя връзката след определен интервал (или да опитвам) и така да реша проблема. Обаче някакси ми се струва доста неестествено решение.
Благодаря!

Пон Юни 29, 2015 9:47 am
Профил
Аватар

Обикновено модула връщо "NO CARRIER" при разпадане на връзката със сървъра. При телетата има команда AT#SS (Socket Status), която показва дали TCP/UDP сокета е все още отворен. Търси нещо подобно в твоите АТ-команди.

Пон Юни 29, 2015 10:23 am
Профил

Как стои въпросът ако имам на разположение и други и-фейси?! SPI, I2C, USB?! I2C знам, че може да създаде проблеми - контролерът може да забие (рестартира от кучето) ако по някаква причина не се получи отговор! Аз съм се насочил към SPI - предаването се контролира от контролера и мисля, че шансът да се изпуснат данни е по-малък. Ще успея ли да увелича трансферната скорост?!
USB?!
Аз за UART вече имам готово решение така че въпросът ми е дали мога спечеля нещо от този по-голям избор или няма особен смисъл да се занимавам.
Правил съм комуникация през тези интерфейси само към прости сензори, а не към толкова сложни модули и притеснението ми е да не засмуча тиня някъде.

Благодаря!

Вто Дек 29, 2015 9:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6