|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Полезни алгоритми
Като направя теста - ще напиша какви са резултатите
|
| Нед Юни 28, 2015 1:30 pm |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Като правиш теста можеш да свериш и точността - Newton-Raphson май не беше много точен? Иначе това P8600 сигурно си има SIMD инструкция за sqrt на double.
|
| Нед Юни 28, 2015 9:05 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Интересни неща се оказаха с кода за PC - при включени всички оптимизации компилатора на Microsoft разгъва циклите (до колкото е възможно) и не изпълнява изчисления резултата от които не се ползва. Заради тези оптимизации получавах нереално високи скорости. След като успях да "излъжа" компилатора да ми изпълнява всичко както искам - се достигна до по-реалистични резултати:
fastSqrt - 36 милиона изпълнения в секунда sqrt_u32 - 65 милиона изпълнения в секунда
Метода на колегата palavrov е около 2 пъти по-бърз.
|
| Нед Юни 28, 2015 11:04 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Само да допълня, че съм го оптимизирал за нормален ARM32 инструкшън сет с условно изпълнение на всички инструкции + ръчен loop unrolling т.е. никъде няма условни преходи и самия алгоритъм е написан така, че компилатора да се възползва от аритметични инструкции със шифтване на единия операнд. За този cortex m3 на който го пробваш не е ясно как ще се оптимизира с Thumb2 инструкциите ... ако не е проблем постни дизасемблиран код с objdump, че ми стана любопитно а не ми се подкарва туулчейн в момента и за него.
Едит: Това, че компилатора е оптимизирал добре трябва да те радва а не да се чудиш как му спреш оптимизациите - не мен ми се наложи да правя всичко ръчно с много итерации писане, компилиране, дизасемблиране, корекция, компилиране, дизасемблиране, корекция ... докато ми хареса.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Юни 28, 2015 11:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Когато смяташ производителност трябва много да внимаваш, как точно бенчиш, защото технологиите се променят всяка година. Например в https://en.wikipedia.org/wiki/AVX-512 можеш да сложиш 16 броя 32 биточи числа - но това не е най-бързото на процеосорите. Сега всяко следващо поколение процесори е с 5% по-бързо от предходното, обаче видеокартата им е с пъти по-бърза и подържат разни нови технологии, като OpenCL 2.0 което допринася доста за производителността. Ето едно резюме: http://www.sisoftware.co.uk/?d=qa&f=apu_brw_gpu3
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 29, 2015 1:44 am |
|
 |
|
bobihot
|
OpenCl е ефективен когато имаш огромен брой данни с еднакви сметки, каквито са графиките и някои други, предимно матрични сметки. При поточно смятане на малки порции вграденият копроцесор е по-бърз в общият случай- поне така показаха на тестовете.
|
| Вто Юни 30, 2015 1:46 am |
|
|