Отговори на тема  [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
ESD и нисковолтови процесори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: ESD и нисковолтови процесори
ДедоБоре написа:
в стандарта не се казва колко време е нужно, за да се възстанови устройството, а само че не трябва да го пипа оператор, за да запали. при нас е ~20 сек (линукс, майна...)

Ако ви трябва да буутва за 3-4 секунди - свиркайте :)

Пет Юни 26, 2015 6:38 pm
Профил

Е какво има да спориш с него, то толкова ясно е написано че няма на къде, той обича да спори ама що бе го питаш точно с теб ли трябва да се прави на велик.
Иначе кофти е ситуацията, не знам какво прави това нещо ама 20 секунди са цяла вечност, баси той боза вече лодва по бързо, процеса не подлежи ли най-малкото на ускоряване ?
Иначе тов аот кой път ще се счупи е от значение, в смисъл ако на ендото място се чупи винаги от 1-ви а на друго винаги от 5-ти ... голяма е разликата, не че сигурно не го знаеш де ...
кафезче, що все пак не опиташ, не е толкова страшно ако хич няма от какво купи си сирене в тенекиена кутия, като не е задължително да ядеш "сиренето" въпреки че може да приобваш от тънка мрежа и кроенето и огъването ще е по лесно, само после трябва да си намериш един по .... невзрачен поялник та да не те е яд че ще трябва киселинен флюс и то силен. такава мрежа продават тия със щорите, сигурно я има на много места, не знам защо ама ми се върти в главата подобен магазин в пресечките около ПИБ-а на ..... Шипченски .... много оглупявам, трябваше да отворя карта за да се сетя булеварда, а минавам почти всеки ден от там.

Пет Юни 26, 2015 6:40 pm
Профил
Аватар

Прилича като на сериозно инжектиран шум, за да се променят регистри (те май винаги са статични). PLL-ите може и да преживеят такъв кратковременен шок, ама всичко що е наклочено е минало статистически у лево. Дори RESET не е решение, защото в такава ситуация може да изгори нещо от сбиване (contention), както извън, така и в чипа. :(

Пет Юни 26, 2015 7:18 pm
Профил

Абе за защита трябва да се мисли ми се струва. Сега не съм се замервал обаче докато живях навремето във вегас беше чудо, съвсем без да преувеличавам котките светеха, беше ме страх да ги галя, в момента в който минеха до нещо проводимо и скачаше искра, та като нищо 8 kV ще ги вдигнат, а и да не е 8 капацитета ще е доста по голям, биеше си сериозно.

Пет Юни 26, 2015 10:53 pm
Профил
Аватар

Случил си на честен пласьор :mrgreen:

Пет Юни 26, 2015 11:13 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
та какво правим:
1. не слагаме нисковолтови процесори в метални кутии
2. ако ни трябва бързак, не правим метална кутия, или поне я изолираме напълно, че да не може да възникне ESD (контактно)

Ще се сетиш ти аз защо стоя на 5V и не искам да мърдам от там :) .
Дедо, нещо ме притеснява това вашето куче, ако можеш да му смениш настройките или да го спреш след като вече е инициализирано и тръгнало. Идеята му е точно да не можеш да правиш така, за да може да те ресетне. Ако кучето спира най-вероятно му спира и клока и трябва да видиш как е опроводяването около генераторите. Иначе и аз мисля като Тони, че е малко EMP, въпреки че пък EMP-тата от тоя вид обикновено не правят такива бели а само прецакват комуникационни интерфейси. Минавал съм без никакви грижи EMP предизвикано от 50kV разряд върху масата и не е нищо особено. И там фронтовете му бяха такива от порядъка на 1 наносекунда.

Тони, животинско/човешко тяло се разрежда с до 4kV когато влажността е много ниска (като във Вегас). Не съм чул за по-големи напрежения. Бах тая котка ако може да тресне с 8kV :D .

Съб Юни 27, 2015 1:41 am
Профил

Дядо Боре,
Чесно казано от първия пост с рисунките не ми става на 100% ясно каква е точно постановката но теста на които се дъниш много прилича на моите ESD за колите.

първо въпросче - каква е дисчарж нет в ESD пистолета? просто искам да се ориентирам каква енергия пляска.
При мен сетупа е следния - разрежда се в земята на едни метални островчета и се гледа какво става с устроиството .

Сега ще копна писанието от Фиат -Краислер стандата от януари таз година относно така наречения ESD Operational Field Coupled тест

Ten contact ESD discharges of each polarity and level shall be applied to each of the three exposed discharge islands as shown in Figure 12, Figure 13 and Figure 14. All remote inputs to the DUT including switches, communication bus circuits via a diagnostic connector, cables, antenna, plugs and displays shall also be connected to the DUT. The DUT operation and functions shall conform to the minimum immunity test levels according to Table 34. Ten discharges per voltage per polarity are required with a minimum of 2s between discharges. Anomalies shall be threshold in 1kV intervals.

ето и табличка 34

ESD Operating Test – Field coupled

Discharge Network = 330 pF, 330 ohm

Discharge Type - Contact

Level ±15kV , ±20kV

Ти като казваш че няма занчение къде се стреля в земята - все пак тук там устроиството се сгъбяава -ето моя съвет :
Прегледаи отново каде точно са ти кондензаторите на тия чипове - колкото и да си сигурен в това че са ок , че имаш GND plain - някъде нещо си изпуснал.
По мои опит - вече почти 20г се боря с такива неща- като процес - GND се подвига и практически напрежението на чипа се смъква.
2 нещица има -
а) или конденза е далече или масата му е крива с друга маса или пък е малък и не може да даде гювечец на чипа за времето което напрежението е паднало
б) преправя се GND като идеята е да се разделят масите -тая дето стреляш в нея да е една а на чиповете да е друга.

втория метод само сам го чел по книжките и е споменаван по разните му Ел.магнитна съвместимост семинари но аз лично никога не съм имал време да го правя а и почти винаги първия е сработвал безоткатно.

Ефекта които аз наблюдавам при мене е сходен с това дето ти описваш- имъл съм страни зависвания ,ресети и т.н и даже ако е по сложно устроиството и има повече чаркалак -ефектите са все различни понече на рразличните чипове земята е повдга различно и отначало изпадах в много як шах какво аджеба става

Съб Юни 27, 2015 5:46 am
Профил
Аватар

при колите явно си имате друга купчина с хартия. или дори май купчинките са различни - фиат, форд, крайслер, мерцедес...
идеята е същата, само енергиите май са различни.

моя тест е по нисковолтовата директива (на енергетически език - ниско напрежение), т.е. всички устройства, които се включват в домашен контакт или са на батерии.

веригата е 150pF през 330ома. има 4 нива: контактен дисчардж 2/4/6/8; въздушен 2/4/8/15kV. за да минеш теста се иска ниво 2.
на въздушен оцеляваме без проблем на 8kV, без значение къде святка искрата.
на контактен се бие по всички метални части - кутия, куплунзи (без пиновете), болтчета. по 10 импулса -/+ на точка, най-малко 200 общо. електрода се допира до точката и се натиска спусъка.

---
земята е 2 плейна 35 микрона. пробити са с над 350 via-та.
кондензатори има непосредствено на всеки пин под BGA-то. 100nF, но си признавам че са самсунг. тия не съм ги мерил къде резонират и доколко са хубави. все пак са около стотина само за процесора.
конкретно за кора (1V и 1.1V) са 15 и 18 съответно, като пиновете за захранване и маса в повечето случаи са съседни и кондензатора е между тях.
след това има 22uF керамика, ферит и отново 22uF. физически нямам никакво място за тантали. консумацията е около ампер на пълна мощност.

според мен има вероятност да влиза нещо и през I/O-тата. не са много, но има жици по 5-10см и нямат никакви защити. ще пробвам да тресна една закачена само към захранване платка.
---
кучетата по SoC-овете май са все такива. декоративни пекинези. и изобщо не е чудо невиждано кучето да умре.
затова сложихме външно куче, сега се чудим как да го храним докато бутва системата.

Съб Юни 27, 2015 8:17 am
Профил

ДедоБоре написа:
затова сложихме външно куче, сега се чудим как да го храним докато бутва системата.

Ще трябва да мажете в буутлоадера + кернела ... не, че е невъзможно да и някой друг преди вас да е имал същия проблем и да е опън сорснал квото трябва ...

Съб Юни 27, 2015 8:56 am
Профил

Ами то повдигане на масата е първото което ми хрумна, ама с всички тия налепени кондензатори не знам какво още може да се направи да имаш малки и големи за да не бу случайно да точно в тяоя случай 100-та да е в някакъв резонанс ама това за всеки пин е безумие, те и сега са много. 100 nF не са малко, ако е нещо като онова на първа страница трябва да устискат някакви си 10-на ns ... то верно може и само на едно от напреженията да се сгъбясва и от там да засира всичко. Някой от тия хранещи напрежения с по големичка консумация и по-малко кондезатори .... въпреки че хич не са малки ?
I/O-то е друга работа, аз бих разкачил всички I/O-та на една и бих тествал така, даже ако има дълги жици преди компонентите бих резнал жицата, ама с това BGA едва ли има начин, сигурно всичко е вътре по слоевете барабар с виите.

п.с. Митко абе не съм ги мерил котките, то нали знаеш на страха очите са големи, може и да не е било 8 ама ако знаеш какви искри хвърляха .... сериозно си мислех да им сложа заземители :) тогава придобих навик да се разреждам с нещо метално, обикновенно ключове ама ... то и в Инди ме пере, от количките на коско. Не знам как са направени но някои докато ги бутам и ме бие, така на импулси, събира събира и прас .... и там придобих навик да ги държа за железата а не за дръжката, но там е слаба работа в сравнение с двата ми генератора от Вегас ... те и двата вече не са между живите но ...

Съб Юни 27, 2015 9:33 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Ако кучето спира най-вероятно му спира и клока и трябва да видиш как е опроводяването около генераторите.

По-скоро регистрите отиват в случайни състояния, и всички FSM-та са на кино.
Нещо като SEU, само че MEU, и не от частици, ами с традиционен шум.

Съб Юни 27, 2015 11:22 am
Профил
Аватар

Edesign написа:
ЗАМАСЕНА пластина върху чипа е абсолютна грешка. Пластина да (залепващо фолио) но БЕЗ да е хванато където и да е и макс. далече от кутията

Тук нещо ми се губи теорията. Как влияе електрически пластина, която не е свързана никъде?

Съб Юни 27, 2015 12:14 pm
Профил

Ами поема енергията, .. по същата причина по която греят пластините на трафа, тоци, моци .. смоци ... :) Един вид абсорбатор.

Съб Юни 27, 2015 1:32 pm
Профил
Аватар

мдаааа...
чесъна ще е в кутията, червеното кончЕ - на кабела. обаче се чудя със светЕната вода къде да пръскам при тия киловолти :rolleyes:

Съб Юни 27, 2015 2:01 pm
Профил

Абе ние се майтапим ама накрая ще да не му пускаш по една молитва на всяко :D ... провери входовете, ако не е от тях нещата си отиват да му мислиш кафез някакъв, или както горе съветват по голяма кутия с големи отстояния.

Съб Юни 27, 2015 2:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 85 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща