| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Източник високо напрежение
Придобих тука едно ФЭУ-35, с намерението да го подкарам (за което ще пусна отделна тема).  Мислейки за източника на високото напрежение, ми хрумна, че може да бъде отделно проектче - управляем по усб блок, дето пуска 0-2000V за всякакви такива високоволтови експерименти. Ще ми трябва и значително количество помощ. Като начало - да се сметне импулсния траф и да се подбере някакъв подходящ. 
|
| Пон Юни 22, 2015 11:03 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Източник високо напрежение
Искаш да кажеш управляем по Bluetooth, а не по USB, нали?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 22, 2015 4:19 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е то едното не пречи на другото, това че ще е 2-3-300 kV не значи че не може да е по USB, въпрос на схематика .... и топки, за управление на ткаива неща идеалният вариант е ниско скоростна оптика. Иначе 2000 V си е ниско напрежение, като за някой малко фотоумножителче, друго си е да имаш едни 10-20 kV. Между другото имам подобен проект правен доста отдавна точно за фотоумножител, tgi и той е копал в тази сфера май  Аз избрах по нестандартно решение, трансформаторно на 300kHz, т.е. не импулсно а чисто синусоидно. Първоначалната идея беше за резонансен но поради лошия ми спомен от последния такъв който опитвах да подкарам реших че синусоидален ще е доста по-бърз за реализация, особенно при тия малки мощности. Стана и сигурно още работи някъде, ако покопая по дисковете може и да изровя схемата, нищо особенно, с трафчето си поиграх. Само да отбележа че идетяа за резонансен и след това за чист трансформаторен се появи след проблемите които имах с нормалният DC/DC който ми създаваше проблеми с меренето на сигналите.
|
| Пон Юни 22, 2015 6:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, има 2KV не е чак толко много, а за комуникацията си има готови отпични модули usb-uart.  От към трансформатор ми трябва нещо много просто, да мога да си го клатя с процесора.
|
| Пон Юни 22, 2015 7:24 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
За какво се ползва тая ламБа ФЭУ-35  ?
|
| Пон Юни 22, 2015 7:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ми фотоумножител.  Фотоумножителя се оказа некъв много фундаментален агрегат в света на физиката.
|
| Пон Юни 22, 2015 8:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти да не си постъпил на работа в CERN та си на вълна физика сега  ?
|
| Пон Юни 22, 2015 9:14 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Митьо, ша насочваме ракета към вази, бре, та ни требе ориентация по звездите... 
|
| Пон Юни 22, 2015 9:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Верно ли иска толкова? Преди няколко месеца отварях един руски апарат за нощно виждане с такива фото умножители - електрониката беше хммм... доста миниатюрна. Работеше с батерийка 12 волта като тия за дистанционните на колите (дали не бяха и две такива)...
|
| Пон Юни 22, 2015 9:30 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Стига спам, кажете как да си сметна трафа. 
|
| Пон Юни 22, 2015 9:32 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
И с диодите ще са озориш. Не знам дали високоволтовите и бързи диоди се намират лесно.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Юни 22, 2015 9:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
С удоволствие бих ти дал вскякво инфо - и на мен ми беше интересно, ама точно тая част от очилата беше залята със смола... Самата електроника изглеждаше прилично елементарна - имаше едва 3-4 смд елемента с размер сот23 + някое друго съпротивление. Ама не бяха за teardown а за ремонт - имаха едно скъсано кабелче... Цялото нещо беше голямо колкото половин батерия 9 волта.
|
| Пон Юни 22, 2015 9:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Рек май продължава да маниакства на тема радиация, но този път направо прекалява  Иначе с малко думи: в повечето уреди идеята е един фотон да активира един електрон. При калпавите (Si диод например) електронът може да се активира и без фотон. При вакуумната фотоклетка не е така, иска си фотона. Във фотоумножителя обаче избитият от мишената електрон се ускорява към електрод от когото избива два електрона, те отиват към следващия електрод и т.н. докато Рек не получи 256 електрона на цената на един фотон - винаги е бил дявол! А неговият умножител е с мишена за рентген-гама лъчи: http://www.istok2.com/data/2850/Не ми се ровичка, но руснаците са го измислили през миналия век. На мен ми се струва, че тъп траф и капацитивен умножител на по-ниска честота ще са по-подходящи в случая.
|
| Пон Юни 22, 2015 10:02 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хммм... рек, това не е лесна работа, поне не е като да вържеш LM317 да започнем от следното: - каква динамика гониш (на тока най-вече) - има ли сцинтилатор пред ФЕУ-то, ако отговора е "да" и си мислиш за спектрални линии и кевове, ще трябва да пием бира. ако пък отговора е 'не' - разясни в кой клон на физиката се каниш да потънеш
|
| Пон Юни 22, 2015 10:21 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе ... зора е със стабилността по принцип, не е хубаво да мърда, но то много зависи какво ще правиш. Аз съм мерил UV спектър че с едни диоди пробвах преди това ама са далеч от истината.
|
| Пон Юни 22, 2015 11:38 pm |
|
|