Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
високоволтови кабели 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: високоволтови кабели
ToHu написа:
Цялата работа е че Дедо само подметна за кабела и сега ни гледа сеира, за това за което ще го изпозлва и такъв от ТХО е ок и такъв от неон също, тоци големи няма, и да го хванеш най-много да подскочиш :D А аз имам не малко опит, едно време ми беше хоби да си правя високоволтови генератори, с бобина от кола 100 kV се вадят, дори и на ниска честота искрата прехвърча на 7-8 см мин. и съм изпозлвал кабели от свещи, дори не помня да ме е било от там, по често ме втрисаше от към ниската страна че там си беше 220 В мрежово :)

А да си запазил едно такова, че ми трябва да правя тестове на едно устройство. С наличния тестер (дига само до 20Kv) колегите не успяха да изгорят нищо(засега). :)

Чет Юни 11, 2015 9:25 pm
Профил ICQ

Хмм ще е цяло чудо ако майка ми не е изхвърлила всички боклуци от тавана. Има шанс да намеря или да си припомня схемата, беше супер просто, бобина от кола, ама истинска, тиристор .. или триак и аз вече не помня, и няколко пасивни елемента ... може и някой диод или варистор да е имало, не помня вече. Получаваш импулси 100 Hz, t.e. или е било триак или е имало грец, по смомен един кондензатор се зареждаше и тиристора го разреждаше през бобината. Напрежението съм го мерил с делител, а правенето на подходящия делител уби 1 уред но след това го направих да работи, не помня вече колко резистора в серия, но много са били сигурно, напъхани в изолацията на един силов кабел и това запълнено с асфалт,работеше без грижи.

Чет Юни 11, 2015 9:44 pm
Профил
Аватар

реших си въпроса с кабели за ТХО

Чет Юни 11, 2015 10:41 pm
Профил

Истински случай: Изпразнен кондензатор в бедро на техник(от микровълнова фурна руска), резултата е дупка и операция. Кондензатора е 5 кв

Чет Юни 11, 2015 10:43 pm
Профил

Енергията в кондензатора се вдига на квадрат спрямо напрежението. Ако не слагат кондензатори не трябва да имат много дупки по тях. 10mA в зависимост от къде минат може да се отървеш и с уплаха и със смърт.

Чет Юни 11, 2015 11:21 pm
Профил

А я кажи кондензатора колко е, щото намесен ли е кондензатор нещата са различни, едно време упорито опитвах да направя голям кондензатор на 100 kV но безуспешно, все пробиваше някъде .. е то и колко да са ми били силиците в 8-9 клас.

Чет Юни 11, 2015 11:22 pm
Профил

С буркан пробва ли: https://www.google.com/search?q=leyden+ ... ksCh2IEwCc

Чет Юни 11, 2015 11:28 pm
Профил

Това са магите от 7 клас ако не се лъжа. Много им се кефих.

Чет Юни 11, 2015 11:32 pm
Профил
Аватар

timt написа:
Истински случай: Изпразнен кондензатор в бедро на техник(от микровълнова фурна руска), резултата е дупка и операция. Кондензатора е 5 кв

Кондът май беше за около 2кВ AC (не ми се ровичка), но за сметка на това е от микрофарад нагоре. За справка: навремето се "парехме" с 10нФ заредени от контакта. 100нФ вече се смятаха за опит за убийство.

А доколко е безопасно това на Дедо - не съм там за да знам, нито имам идея дали е AC или DC. To DC-то има гадния навик да се натрупва, а AC-то да те лови от по-далеко. Пък 50мА на 10кВ са едно сериозно оръжие.

Пак да дам примера с едно време когато бях ТВ техник: минавайки покрай един руски сандък ми прехвръкнаха 5кВ на 16кХц и 10-50мА най-много (за фокусировката), улучиха ме в мускула отзад на подбедрицата. Отгоре нищо не личеше, но навътре се напипваше разширяващ се твърд участък, около половин година ме боля.

Пет Юни 12, 2015 1:01 am
Профил
Аватар

Абе не е опасен тока бе. Енергията е опасна. Като си събличате пуловера на тъмно, си текат прилично големи токове, ама няма енергия, времената са къси. Тока му на Дедо не е 50мА, объркал се е, 100 пъти по-голям е. С уточнението, че говорим за пиков ток. :)

Пет Юни 12, 2015 8:52 am
Профил ICQ
Аватар

bongo_x2 написа:
...Пак да дам примера с едно време когато бях ТВ техник: минавайки покрай един руски сандък ми прехвръкнаха 5кВ на 16кХц и 10-50мА най-много (за фокусировката)...

Фокусът е с постоянно напрежение. Не знам откъде ги измисли тия 16 кила... А 10mА можеш да изкараш само насън... :D

Пет Юни 12, 2015 10:36 am
Профил
Аватар

Ицо, за стара руска ламбова щайга говоря, с едно бирено шише на ТХОто. Отзад има изкарани джъмпери за настройка на Непомнявечекакво, друго е изправителя за фокуса.

Пет Юни 12, 2015 11:06 am
Профил

Буркан беше далеч от мечтаните от мен обеми, тогава нямах много подходящи материали, та пробвах с хидроизолационно платно, навремето построежите имаше купища от него, едно светлокафениаво на рула беше, та от това правех изолатора, електродите бяха дебело Ал. фолио вече не помня размери ама най-големия беше нещо от сорта 60х60 см плоча. Изолаторите уж бяха доста по широчки за да не пробива през тях, не помня колко слоя сум слагал ама помня че все някъде пробиваше, до 100 kV не го докарах ... детски му работи, то може и за добро да е било че ако бях постигнал желаният капацитет току виж се бях опекъл.

Пет Юни 12, 2015 12:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3