|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:58 pm
Лаптопско проблемно видео
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Лаптопско проблемно видео
Споделяте опит, ама не приемате  Не бе, и ние го правим за да не стоим, ама сме закачили и нещо от едно време. То в магазина си е най-евтино и удобно, ама... А още от времето на баба ми 1/3 от консервите се изхвърлят за да се сложат нови. Смятай де е Киро... Но особено в наши дни искам да ядем от наш'та градинка. Миро писал... Мии не си подранил много, мястото не си му умерил. А у ваше село пазар нямате ли си? Днес пратих на майка градински чай, босилек, чубрица, броколи и ред други изгъзици - то в апартамент не можеш да отгледаш всичко.
|
| Пон Юни 01, 2015 10:09 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
И от пазара вземам неща дето нямам, ама предпочитам да не си губя сортовете. Миналата година доматите докато бяха в кофички жената на няколко пъти ме кара да ги местя от тераса на тераса и накрая съвсем ги обърках. После ги сях наред и от розови и от биволско сърце, накрая брах и розово биволско сърце. Уникален е и да видим дали ще се повтори. Между другото и първоначалните ми сортове не бяха съвсем точно като тия дето ги продават на пазара. Моите са едни дето дават много малко плод, то затова и производителите избягват точна тия модификации. Но пък вкусът ми харесва, а количеството го докарвам като сея повече корени 
|
| Пон Юни 01, 2015 10:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, кой точно опит не сме приели - я сподели  .
|
| Пон Юни 01, 2015 11:09 pm |
|
 |
|
radolin
|
Бонго, мрежата против градушката е слагана последна, и е на друга конструкция, за да е достатъчно високо, че да се ходи спокойно под нея. Относно найлоните, те са експериментално само на 2 реда. Тая градина много 'баби' я гледаме - баща ми (от 1 година пенсионер), негов приятел (много добър електронен инженер, сега на към 70) и аз се включвам от време на време. Та всеки си има своите идеи с найлони, капкови, и други подобни. Не, че ще се спести нещо или пък кой знае колко домати ще изкараме, ама да е интересно. Водата за капковото примерно сега я пълним в един 200л боядисан черен варел и от него поливаме. Според някаква теория при по-висока температура на водата било по-добре, иначе и при нас е от чешмата и може да е доста хладна. Относно пръскането, да не е добре да се прекалява, но в някои случаи не може без него. Ние примерно имаме една череша, дето е супер вкусна и едра, но до сега винаги повечето плод изгниваше на дървото още преди да узрее. Аз миналата година го идентифицирах по снимки и търсене в интернет като ранно кафяво гниене и тази напръскахме с подходящ фунгицид. Ами да ви кажа, ще ядем череши  . Та аз лично не виждам нищо лошо в умерената и точна употреба на препарати. Реалността обаче е, че повечето неща не ги пръскаме, най-вече поради мързел и липса на време.
|
| Пон Юни 01, 2015 11:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе за хората от наше село се е казвало, че ходят с вестника в джоба си, т.е. нито можеш да ги наддумаш, нито да им кажеш нещо ново  Малко отзад напред: - Без пръскане не може! Въпросът е с какво, кога и колко. А напоследък се връща модата с билки: не че са достатъчни, но ако им добавиш и мааалко от химията - резултатът е супер. - За капковото е добре бидонът да е на висоооко, но не и да е черен. Аз този който не е на сянка му я правя. - Найлони върху земята - бррр! Миналата година така изгорих само за час-два голямо петно в тревата и още не се е възстановила напълно. А доматът к'во ви е направил? - За конструкцията: първо трябва тя да се направи, после отгоре покрив, а надолу да се пуснат канапи за растенията - като в парник. Ама пуста глава дървена българска... - А разсада и баба ми го ръгаше по две и нагъсто, майка ми чак прекалява, ама нали има вода, слънце и пръст... Накрая за снимките: мии не съм снимал домати и краставици  За да не съм голословен пущам една от миналата година на четвърти май, само за идея:
|
| Вто Юни 02, 2015 1:15 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Аграрната тема:
Скоро не съм ходил по селата, щото се отвори работа в по-голямото село, но последно като видях на какво са заприличали ягодите с найлон в селото на жената чак ми се дорИва. Добре, че майка ми я домързя дори слама да хвърли. От няколко дни набиваме домати, чак ушите ни плющят: розови, миришат, мекички и... турски, за по 1.90лв килото в кварталния супер. Днес аз ги пазарих и първата ми реакция като пипнах домата беше да го пусна и да се насоча към друг. Трябваха ми десетки секунди премигване "на умно" докато си спомня, че истинският домат е мек. Кофтито е когато пазариш домати и получаваш я цепеница, я риба: http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=4654013http://kanal3.bg/news/world/europe/2381 ... 0%B5%D0%BAРек, резни най-после от около седма страница и създай една красива Аграрна тема в Общи лафове! 
|
| Вто Юни 23, 2015 5:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Аграрната тема:
Бонго, не се излагай с такива глупости бе човек  . Иначе тук спря да вали всеки ден и краставиците и доматите се оправиха от самосебе си. Тоя уикенд тъкмо им слагах вече постоянните колове  . Вече се виждат много малки краставички  .
|
| Вто Юни 23, 2015 8:49 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Бонго, те я маслината. Ха сега дай акъл къде да режа, че майка ми дава зор да е от дъно. А кивитата си раждат, въпреки моята "професинална" резитба. 
|
| Съб Юни 27, 2015 5:49 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Малей, ти много си я изтървал! Аз си я представях до два метра и с по-декоративен вид. Освен това като я гледам, горката, как се е изкривила да намери малко слънчице... Все пак не и е мястото по нашите ширини. По принцип короната трябва да е сферична, като на орех. Пък и кой знае що за крив/див сорт е, за да се надяваш да береш... Ако ще режеш - трябва да почнеш от околните дървета, за да и осигуриш максимум слънце и може би въздух, после маслината (яко отгоре, например от средата на короната) за да си пусне правилните клони и... отидоха 3-4 години на вятъра. Ннам, изрежи само най-високите клони и всички от околните дървета за които не ти е жал. А, и тези които се мотаят из вътрешността без да виждат слънце, де. Маслината носи на яко рязане, няма да я повредиш с това, но твоята просто не е улучила държавата 
|
| Съб Юни 27, 2015 10:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
абе .. дайте една кооперацийка да спретнем. Бонго може да впрегне местните индианци в работа а Спиди ще осигуряват разнос на пресни продукти, колко е тя България.
|
| Съб Юни 27, 2015 10:08 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Май схванах същината - Слънце. Мерси, Бонго.
|
| Пон Юни 29, 2015 9:13 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
ToHu, не барай инидианците, бонгови или не. Че ми развалиш сапунья, бре!
|
| Пон Юни 29, 2015 9:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе те са като мишки тия бре, за сапун винаги ще има, смао да се култивират добре ...
|
| Пон Юни 29, 2015 11:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Аграрната и не съвсем...!
Рек, закиови най-после няк'ва аграрно-еко-дието тема в Общи лафове!
Ба маа му, к'во става тука и накъде отива светът?!!!
С първото ми ходене това лято на село забелязах червеникаво-кафяви "кърлежи" по някои растения, с консистенция на голи охлюви и приличащи на ларвите на колорадския бръмбар. Обаче - кърлежи! Като се впият - нагоре се спаружва и вяхне. Комшиите ги знаят от година-две. И доста трудно се изтребват. Всъщност, би трябвало да съм писал за това по-горе.
Днес малкият ходи да играе на едно буренясало място между блоковете и след малко ми донесе китка четирилистни детелини, даже и една петлистна. Нямах време да ги сканирам и ги ръгнах в чаша вода, но сега са затворени като за нощно време.
Преди малко галих кученцето на майка ми и усетих подозрителна "пъпка". Открих я - кърлеж, ама светлосиво-сребристобял! Фъснах го отдалеко със спрей и баламосах животинчето да търпи, след малко го взех в салфетка - мии кърлеж. Прясно полазил беше - хлътнал, а не изпъкнал. Обаче: защо беше почти бял - кученцето е беличко... Кърлежите май са червено-кафеви и нямат мимикрия.
|
| Вто Юни 30, 2015 11:49 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Я дай снимка на тия червеникаво-кафяви кърлежи, ако може макро на самото растение.
|
| Сря Юли 01, 2015 12:19 am |
|
|