Отговори на тема  [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 94  Следваща
Лаптопско проблемно видео 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Лаптопско проблемно видео
По-скоро гуглосайте "hipster garden" :)

Пон Юни 01, 2015 4:59 pm
Профил

Явно, че темата стана аграрна, та да споделя и аз челен опит. След проблеми с поражения от градушка предишни години, тази опънахме защитна мрежа. За момента много добре вървят доматите, тиквичките и 2 от 3-те краставици.

Прикачени файлове:
mreja.jpg
mreja.jpg [ 1.51 MiB | Прегледано 3926 пъти ]
Пон Юни 01, 2015 5:13 pm
Профил
Аватар

Хъх, и вий като мене - първо колчетата, после конструкцията :)

Пон Юни 01, 2015 5:20 pm
Профил

те тва са ми краставичките...
Изображение

и останалата ми градинка :-)
Изображение

Пон Юни 01, 2015 5:38 pm
Профил
Аватар

Миро, твоите изглеждат много добре - нямат грам жълто :) .
Сигурно щото мотиката ти е много голяма :D .

Пон Юни 01, 2015 5:41 pm
Профил
Аватар

Миро, на мен постоянно ми обясняваха как растенията трябва да са посадени във високото на редовете, а да се полива в ниското между редовете, за да не отива водата директно в стъблата и корените, а гледам ти си го направил точно обратното.

Пон Юни 01, 2015 5:48 pm
Профил

Dimitar написа:
Миро, на мен постоянно ми обясняваха как растенията трябва да са посадени във високото на редовете, а да се полива в ниското между редовете, за да не отива водата директно в стъблата и корените, а гледам ти си го направил точно обратното.

Това много зависи от географското положение и почвата... Аз съм на 200м от брега, духа 368 дена в годината ;-) И от вятъра дъждовните облаци минават преди капка да е успяла да падне...
Демек имам вятър и слънце в изобилие. Тия снимки са от вчера, сутринта поливах и то обилно, картофите в дъното съм напълнил вадата до горе. На обяд ходих на плаж, почивка и след това копах спокойно. За по-малко от ден горният слой на почвата беше изсъхнал. След втория ден става изпечен керпич ;-)
Та така, ако искам нещо да не се опече, трябва да го сея по-дълбочко...
И тук по селата има места дето са както им викат "чиири" и като е с повечко подпочвени води и пръст дето задържа вода и малко повече ако вали през сезона става кофти. Затова там сеят по-високо, иначе разстенията/корените се прецакват от влагата.

Пон Юни 01, 2015 6:08 pm
Профил

Така, вече ще знам като дойде време да се ядът хора на кого да му ходя на гости, месото от мен, зеленчука от вас :D

Пон Юни 01, 2015 7:22 pm
Профил
Аватар

Май логика в това, дето казваш - тук при нас си повалява доста, но пак не съм видял да се образуват локви в съндъците. Явно водата си отива надолу.

Пон Юни 01, 2015 7:30 pm
Профил

Около корените трябва да има подходяща бактериална "флора". Една позната микробиолог се занимава с разработка на биоторове и ми обяснява, че много веществата разстенията не могат да ги усвояват директно. Вместо това разни бактерии преобразуват веществата във вид удобен за логаритмуване от кореновата система ;-)
Демек дори и химическият състав на почвата да ти е перфектен това още нищо не значи. Трябват и "бъгтерии", а те си искат пък техните условия. Примерно искат и въздух, колкото и невероятно да звучи. Мотиката в случая помага доста, така че след обилно поливане или след по-голям дъжд задълително хубаво копане, щото почвата особено ако е по-глинеста остава без въздух. В моя случай копането помага и за запазване на влагата, отделно за някои разстения като доматите примерно при копането се уврежда горния край на корените. По-точно разните "власинки". Това увреждане е полезно, защото кара разстението да развива корените по-надълбоко, където условията са по-постоянни и не зависи толкова от капризите на времето. При лозите тоя ефект е най-силен, там който е копал лозе знае.
Абе цяла наУка си тая работа... Няма да я научим, аз затова и не се опитвам. В смисъл както казах избягвам тотално всякакви химии. Нищо по-силно от H20 ;-) Не пръскам, не торя. Не казвам, че няма смисъл от химиите. Просто са много тънка материя и разликата в дозата между лекарство и отрова е много тънка. Така че не искам да си правя експерименти. Има си достатъчно други безопасни техники. Тях да науча ;-)
Пък и както съм казвал, съседите околко мен всичките са редовни клиенти на агроаптеките. Постоянно се чудят какво да пръскат и с какво да торят. А нито един не е изкарал по-добра реколта.

Пон Юни 01, 2015 8:10 pm
Профил

А последната "мода", даже гледам и радо горе на снимките - капково с найлони...
Айде, тия до нас (около Шабла) ги разбирам - гледат десетки и стотици декари, излиза скъпо да плащат копане, а той вече и няма кой да копае. Та с найлона хем пестят от копан, хем задържа и по-добре влагата. Но има само един дребен проблем - не е най-добрия вариант за разстенията... Та като видя някой с 5 корена домати и ми става смешно от какво пести ;-)

Пон Юни 01, 2015 8:26 pm
Профил
Аватар

Пък баба ми и по-дълбоки вади правеше, но ги садеше в края, не и на върха.
Спомням си как и аз шашнаш гърчулята: "Кви са тези окопи?! Да не погребваш някого?". Ама когато техните съхнеха в началото на юли при мен беше пикът на реколтата. Е, южното слънце си казваше думата, но щом ми оставаха и зелени домати за туршия...
Майка ми не е спец колкото баба ми, ама както казах: вече бере, а вие с няк'в пресен разсад се фукате :)
Нямам снимки, сега ще стоя в по-голямото село, но до седмица-две сме на бригада там.

П.С.: това с найлоните само за ягоди съм го виждал, ама и там не бих го ръгнал.

Пон Юни 01, 2015 8:43 pm
Профил

Dimitar написа:
Иначе хич не съм сигурен, че още един път ще му ударя такова треперене за 10 краставици на кръст - от магазина по-хубаво няма :D .
.

Не е баш така, за продаване се отглеждат сортове които са по-издръжливи на транспорт и освен това ги берат полу зелени, доматите, а краставиците малко прерасли, да получат повече килограми от корен.

Пон Юни 01, 2015 9:15 pm
Профил
Аватар

Бонго, ние споделяме опит и се питаме един друг. Ако някой се фука, това си ти - баба ми това, баба ми онова, в гръчко така, на село онака пък още една снимка не сме видели от твойте домати. Само приказки и една снимка на саксии с цветя вкъщи :D . Отделно какви домати да бера, като съм ги насадил разсадите преди няма и месец :) . Ако още не си разбрал това не го правим нито за прехрана, нито за състезание, а ей така за фън. До сега съм похарчил повече пари от колкото ако ги бях купувал от магазина супер органик, без никакви химии :D . Като гледам Миро как и каравана е закарал там едва ли и той го прави за състезание и прехрана, а по-скоро да се разсее от контролерите и софтуера :D .

Пон Юни 01, 2015 9:20 pm
Профил

Действително се изложих с разсада тая година. Просто се полакомих и го сях средата на януари май беше, не изникна та повтаряхме със закъснение. Абе ще видим, зависи от годината, както обичам да цитирам - земеделието е комар с Господа. Ей и с ягодите се изложих, като вързвъха трябаше да ги полея. Ама тогава в цяла България валеше, викам ако ги полея ще завали и ще им дойде много. Съдружника ми поля неговите и се вижда разликата. Ако пък беше валяло неговите щяха да станат много воднисти. Абе късмет...
Иначе за пари не мисля, аз ранчото ми е на 85 км, само горивото дето пътувам всяка седмица е повече от зеленчуците. Да не говорим, че поливам с вода от ВиК и т.н. Но то идеята е да си построим там и децата като отидат да следват се местя там да живея. Дето се вика трябва да свикваме с пръстта ;-)

Пон Юни 01, 2015 10:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 1396 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 94  Следваща