|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:02 pm
Как оценявате един проект
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Gost, слез на земята.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Яну 30, 2006 3:33 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
като говорим за шапки, интересно ми е ако се наложи да проектирате например телефон ( да не говорим за нещо по отговорно банков софтуер примерно ), ще сложите ли скрит вътре код който да ви позволява да говорите безплатно не-знаейки че няма да ви платят и до къде опира професионализма в такива случаи , все пак с работодателя имате някакви взаимоотнощения които са описани в съответния договор и това противоречи на тях ?
|
| Пон Яну 30, 2006 3:55 pm |
|
 |
|
HCL
|
малко страни от темата, но се сещам нещо, не е т.н. "шапка", но... майкрософт-ските програмисти щом цял "летателен симулатор" бяха набутали в Ексела 
|
| Пон Яну 30, 2006 4:29 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
А аз май започвам да си задавам въпроса: "А не е ли целта на тази така наречена шапка да превърне клиента в потенциална "дойна крава"?"
|
| Пон Яну 30, 2006 5:37 pm |
|
 |
|
Balkana
Ранг: Популярен
|
@Lupus: Ами пак опира от коя страна е коректността. Възможни са и двата варианта ... Едно и също решение може да се използва за различни цели. Също като атомната енергия 
|
| Пон Яну 30, 2006 5:45 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:24 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 30, 2006 5:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Защо не различавате нюансите?
"Шапка" би било, ако е злоумишлено, с определена користна цел, независимо от исправността на другата страна.
Бъг, шапка ли е? А защитата срещу копиране? Демо версиите?
Шапка ли ще е, ако ясно в договора записано, че устройството/софтеура е напълно функционален в продължение на (срока достътъчен за тестване). При изпълнение на задълженията на Купувача, Продавача е длъжен да снеме ограничението. НЕ! Това е защита и отстояване на права. Ако има друг, скрит срок - това си е шапка.
Няма де и шапка и ако сложа, например някакъв фотодатчик в затворената и пломбирана кутия, който да регистрира отваряне на кутията, т. е. отпадане на гаранцията.
Това визира отношения между продавач е купувач, а не толкова между работодател и служител. Там нещата са сходни, но бъговете са по-страшни от шапките.
|
| Пон Яну 30, 2006 6:09 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Никога не поставям "шапка". Изключение правят началните версии, които са за тест, и то при това винаги предупреждавам. Стигнеш ли до нуждата от "шапка", значи нещо не си си направил добре сметката в началото.
|
| Пон Яну 30, 2006 6:33 pm |
|
 |
|
3aek
|
като кажат "шапка" се сещам за филма Баш-майстора и все ми се струва че трябва да си на неговото ниво за да започнеш да постъпваш като него, бих казал че веднъж да опиташ такова нещо да направиш в нормална държава ще ти скъсат г*за от дела и повече работа няма да видиш
@Пирев за некоректните партньори или работодатели или т.н. има една поговорка "дявола се *бе само веднъж" т.е. веднъж отнесе ли се некоректно с мен е дотам
няма смисъл да се правят простотии, некоректни хора има и сред тези които са работници и сред тези които са работодатели
|
| Пон Яну 30, 2006 7:01 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
По въпроса за шапките - представете си, че това е част от заданието!
Ами имах такъв проект - изискваше се "шапка"!!
Направих я.
Не ме корете....
|
| Пон Яну 30, 2006 7:07 pm |
|
 |
|
¶
|
...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:25 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 30, 2006 8:11 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Отностно коректноста.
Има една закономерност, колкото по кадърен е един специалист толкова по коректен е в отношенията си с хората.
Това говорим за случая когато с него се отнасят не коректно. Ако се ебават с него вече си има и друга страна на монетата но и тогава такъв човек в повечето случаи просто се оттегля и не се занимава с цигании. Кето вече не е добре защото така се е изградила практиката тарикатите да надушват такива хора и да ги прецакват както могат.
Абе толкова години съм имал вземане даване с хора дето се занимават с електроника така и веднъж не ми се случи някои от тези които са добри в работата си да ме прецака с нещо. Има обаче доста хора в нашия бранш от тия които работят и дето не са особенно добри и не си дават много зор да са в крак с нещата и да си изпипват работата. Големия процент от тях са наистина тарикати на дребно,все гледат нещо да излъжат замажат и т.н и така някак живеят на гърба на останалите. Аз съм си патил често от такива хора,но на дребно. Ами ако един работодател се опари няколко пъти от такива хора си изгражда някаква представа за хората от нашата професия и някои път отношението е продиктувано точно от тази представа. А това с което се занимаваме е доста отвлечено и неразбираемо за много от хората които се явяват работодатели. Оценката им за това доколко е квалифициран един специалист понякога е парадокс.
Преди няколко години бях свидетел как един такъв уж доста интелигентен човек сътвори един парадокс.
Беше хванал един колега,които е изключително добър в областа на аналоговата техника да му прави едно електронно управление на един дизелов агрегат за ток,някаква доста мощна машина била над 50 киловата по мои спомени,2 агрегата еднакви.
като единия е резерв. На това чудо е трябвало да се направи управление на напрежението и стабилизация на честотата на 50 Hz,дублиране по възможност без прекъсване на захранването,а тези агрегати изобщо не са предвидени за това. Абе общи линии много труд е,много квалификация изисква. Човека му го направи. Но разбира се не се е минало без грешки. И проби и цяла година се е тровил с това докато го докара да работи,че и доработки механични е правил на самите агрегати и е ползвал услугите на други специалисти.
Следващата година ме свързват с него да му се прави една друга автоматика. Но доста работа и не ми беше по силите и от гледна точка на сложност. И тогава му казах че не ми е по силите сам да се занимавам с това и ще намерв още един колега и ще говорим тогава 3-мата по въпроса. И водя въпросния колега,и оня от вратата дига аларма кого съмм бил довел,че некадърник го бил мотал повече от година за едни пикливи агрегати че 100 пъти ходил да си опрявя бакиите и че кожата му бил съдрал и такива истории. И великия лаф: Еи тук познавам едно момче на половината заведения в града е направил дискотечните светлини,много кадърно никои досега не се е оплакал от него,да те свържа с него да работите по това. И това пред колегата го говори,ядосано ядосано.
Еи на мен не ми издържаха нервите тогава и му наприказвах доста груби неща,само дето не му теглих един бои. А колегата просто каза че простотията не ходи по гората и нищо повече.
Еи го как се оценя квалификацията ни .........
А аз така като гледам маи никога няма да стигна квалификацията на колегата а излезе че е некадърник,а някакъв там дето цял живот правил мигалки го слагат за по добър специалист от него. Ами не е човешко това.
Тои колегата вече не е в BG и никога няма вече най вероятно да чуе такива неща но заради такива простотии сме загубили един доста талнтлив инженер.
|
| Пон Яну 30, 2006 8:17 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Винаги има прецакани (или които се чувстват така), но мисля, че този разговор отиде твърде далеч и не говори добре за разработчиците. Форума се чете и от възложители или потенциални такива, впечатлението, което остава не е от най-приятните. След такава откровеност на някои вероятността да останеш с впечатлението, че винаги ще ти турят шапката, а не дай си боже и някой шпионски софтуер е много голяма.
|
| Пон Яну 30, 2006 8:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Съгласен съм. Аз никога несъм си позволявал да правя такива неща, дори когато съм бил сигурен, че ще има проблеми след това със плащания. Просто с такива хора спирам да работя. Всъщност само веднъж съм поставял "шапки" и то по искане на възложителя. И което е най-интересно - после той сам си изпати от тая шапка. Правенето на такива "номера" неменуемо ще се върне като бумеранг.
|
| Пон Яну 30, 2006 9:15 pm |
|
 |
|
¶
|
...
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:25 am, променена общо 1 път
|
| Пон Яну 30, 2006 9:18 pm |
|
|