Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Датчик за обороти 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Датчик за обороти
Налага ми се да намеря за един мой познат датчик за обороти, който се оказва, че е от малко екзотичен тип. Датчика е двупроводен терминалите му са означени на прикачената схема с 2.27 и 2.29. Горе долу е описано и как работи. Иска ми се да е нещо, което да пасне 1:1 обаче не намирам такива. На самия датчик нищо не пише разбира се.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: RPM MS
RPM.jpg
RPM.jpg [ 208.83 KiB | Прегледано 3135 пъти ]

Чет Май 28, 2015 10:15 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Датчик за обороти
На мен ми изглежда като индуктивен датчик. Масово се използва в мотоциклети като датчик за позицията на коляновия вал, и в автомобилите също, най-вече моделите, които са без делко. Ако случая ти е да намериш нещо такова, което да пасне по форма на определено място - обиколи автоморгите и мотоморгите, все отнякъде ще изскочи зайчето.

Параметрите на бобинката могат да варират в големи граници, схемното решение обикновено е нагласено така, че от този датчик да се получат правоъгълни импулси "има"-"няма".

Чет Май 28, 2015 12:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Не бре, за съпротивление дето се мени от 1 до 7 кОма пише. Магниторезистор?
На мен ми хрумна дивотия, която е прекалено готина за да е истина: вадиш датчик от някой компютурски 12В вентилатор и го пробваш дали не върши работата.

Чет Май 28, 2015 7:32 pm
Профил
Аватар

В момента върви промоция на датчици Омрон - 19 лв. всички модели (без кабел). Има варианти с P и N изходи и NO или NC. От ф6 до ф20. Не смисъл да се занимаваш с глупости - слагаш една такава клечка и изхода и го подаваш направо на изхода на тая схема.

Чет Май 28, 2015 7:39 pm
Профил ICQ
Аватар

cekins този вариант не е възможен защото въпросния двигател е на един от военните ни кораби ииииии ако си си имал вземане даване с военни ще разбереш защо, ако си нямал не ми се обяснява :) изглежда все още се произвеждат такива ама нещо не намирам поне не и лесно доставими.

Чет Май 28, 2015 9:37 pm
Профил

Военните съвсем пропаднаха.
Извън темата:
Нямат пари дори и за един бороскоп и да си обучат един специалист за бороскопна инспекция на лопатките за корветите. За това идват западни специалисти с бороскоп срещу 30 000 евро да се преслуша сърцето за 3-4 млн. $
Лоша работа. Мизерия

Последна промяна sukhoi на Чет Май 28, 2015 10:44 pm, променена общо 1 път

Чет Май 28, 2015 10:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Цитат:
...въпросния двигател е на един от военните ни кораби...
8O
Че това нямали производител? Не трябвали да се смени целия възел ?
Определено не мога да ти помогна :cry:
Но определено още куп въпроси мога да ти задам :)
Шапкарите до mcu-bg.com ли опряха за резервни части ?
То подмяната на какъвто и да е чарк И в не военен кораб е сложна процедура

Чет Май 28, 2015 10:43 pm
Профил

@Cekins, тука май си прав не го бях срещал магниторезистор http://ligis.ru/tech_12.htm

Пет Май 29, 2015 1:40 am
Профил

Венецът със зъбите от какъв материал е?
Ако е от стомана, с леко преработване на схемата може да се ползва кажи речи всякакъв датчик за обороти, каквито се ползват във всеки съвременен ДВГ - с ядро от постоянен магнит и намотка.

Примерно такъв:

http://www.axm-auto.com/index2.php?brand=3&model=51&modif=488&cat=21&subcat=118&prod=2362&numenkl=1&show=1

Пон Юни 01, 2015 9:40 pm
Профил
Аватар

Датчикът не е на маховика а срещу един диск с прорези, който е стоманен. Доработки по схемата както написах по-нагоре не са възможни :)

Вто Юни 02, 2015 4:57 pm
Профил

http://www.dn-bg.com/bg/car-parts/products/938098-%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D0%BB.html?modifications_id=2044

Вто Юни 02, 2015 5:21 pm
Профил
Аватар

CM600 написа:
... един диск с прорези, който е стоманен. ...

Почвам вече да мисля, че и датчик на хол може да свърши работа, ако има къде да се монтира малко магнитче.

http://store.comet.bg/Search/?keywords=hall#eyJpcHAiOiIxMCIsImsiOiJoYWxsIn0%3D

timt, индуктивните все пак генерират някакво напрежение, включително и отрицателен полупериод. Може да се опраси ОУ-то, ако няма как да се съгласува схемата по-нататък.

За съжаление с гадаене отдалече трудно ще стане.

П.С. Ако оригиналния датчик е магниторезистор - тогава би следвало някъде там да има магнитче!? Ъ, какво ще кажете?

Вто Юни 02, 2015 5:31 pm
Профил ICQ

Може да се опраси ОУ-то,
:D :D
Може и да не се ОпрасИ :D
По скоро е пасивен, не знам да разгледа с такава информация толкоз. Ако имаше снимка на датчик или нещо да се хванеш става ама така, нема как.

Вто Юни 02, 2015 6:03 pm
Профил
Аватар

timt написа:
... с такава информация толкоз ...

Именно. Информацията е прекалено малко, и затова казах "може". Нито знаем конструктивно как е направено, нито имаме стойностите на резисторите от схемата горе.

Но с индуктивните датчици и до днес някои колеги гонят духове. Аз си правих електронното запалване на мотора, тъй като оригиналната платка реши да излезе в постоянен отпуск. На коляновия вал има два индуктивни датчика през 180 градуса, имам осцилограмите някъде, ако искаш ще ти ги метна. Имам съгласуваща схема за формиране на импулсите директно към PIC, като може да "хваща" както положителния, така и отрицателния полупериод на сигнала от датчика. В същото време колега, който се пъне да прави аванс-коректори разказва, че работата с индуктивен датчик е много сложна.

Сега обаче се чудя какво ще стане, ако на мястото на този магниторезистор (ако е такъв елемента) свържем датчик на хол - отдолу "GND"-то, а отгоре "Vcc" и "Out" заедно!? Клема 2.27 е свързана към захранването през резистор, датчика ще се опитва да се самошунтира, не че ще успее де, но по схемата е достатъчно да се обърне баланса на входа на ОУ-то, за да се генерира сигнал на изхода. Ама нямам нито един датчик по кутийте за да пробвам, ей ся проверих. :( Някой има ли повече опит с датчици на хол?

П.П. Няма да може да се самошунтира. :) Иска си Vcc, и това е. Но в краен случай би могъл да замести въпросния магниторезистор.

Вто Юни 02, 2015 7:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

С датчик на Хол надали ще стане. Съдейки от снимката се следят обороти на зъбно колело. С магниторезистор не съм работил, имам само теоретични познания. Предполагам, че схемата ще заработи с индуктивен датчик. Прилагам ти две схеми на автомобилни компютри за да видиш как е реализирано при тях. Индуктивния датчик е engine speed.

http://dox.bg/files/dw?a=d5b5eeb48a
http://dox.bg/files/dw?a=8738ed5585

Вто Юни 02, 2015 8:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща