Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Възстановяване на оптичен датчик на металорежеща машина 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение Възстановяване на оптичен датчик на металорежеща машина
Машината работи по следния начин - оптичната глава следи чертежа и управлява режещия инструмент (горелка). Инструмента повтаря движението на главата и така се получава детайла.
На клипчето е показано движвнието на главата:
https://www.youtube.com/watch?v=5rFyE15 ... e=youtu.be
Оптичния датчик е повреден и е необходимо да се възстанови. Не стои въпроса за ново управление (директно от някакъв CAD продукт), а за възстановяване на нормалния начин на работа на машината.
На снимките е показан монтажа на платката с датчика към главата и самата платка.
http://relhostpic.eu/images/2015/05/19/KghTM.jpg
http://relhostpic.eu/images/2015/05/19/sBg9K.jpg
http://relhostpic.eu/images/2015/05/19/wTYNj.jpg
http://relhostpic.eu/image/tk
http://relhostpic.eu/image/t5
Съпротивлението на последната снимка е размер 0805.
Датчика ми изглежда като фоторезистор със средна точка. Двете му части са свързани в два длителя на напрежение и напреженията отиват към LM224.
Най-добре е да се смени платчицата с изправна, но намирането ми се струва почти мисия невъзможна. Идеята е да се цложи фоторезистор VT83CT - http://www.excelitas.com/downloads/dts_ ... asheet.pdf , но и той ще дойде труден за намиране. Фоторезистори в smd корпус не съм срещал - иначе може и те да свършат работа.
Приемат се всякакви идеи за подходящ фотодатчик.

Вто Май 19, 2015 8:20 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Възстановяване на оптичен датчик на металорежеща машина
Как установи че е фоторезистор?
Измери ли го?

Вто Май 19, 2015 10:42 am
Профил
Аватар

Верно бе - хич не прилича. Майтап да е някоя селенова фотоклетка :)

Вто Май 19, 2015 10:54 am
Профил
Аватар

Мдаа: PHOTOELECTRIC SCANNING DEVICE FOR FLAME CUTTING MACHINES
United States Patent 3812412
http://www.freepatentsonline.com/4172587.html
т.е. резистори, ама с какво съпротивление? Май ще се бара схемата и тогава може е със фотодиоди.

Вто Май 19, 2015 11:11 am
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Ок, нека да е резистор. Но как установи, че този елемент е дефектирал?
Много по-вероятно е повредата да е в електрониката, която чете сигнала и/или предава някаква комуникация с друг модул, ако е направена на модули тази машина. Захранването на модула също трябва да се провери преди да се ръчка в по-сложни неща.

Вто Май 19, 2015 11:26 am
Профил ICQ

Това е фирмата но не го намирам http://www.heimannsensor.com/products_pyro.php
едва ли е резистор!

Вто Май 19, 2015 11:49 am
Профил
Аватар

Дали е фоторезистор - не знам - това е предположение. При всяко положение мисля че е някакъв оптоелемент. Дали съм го мерил и дали е изправен елемента - петата снимка - мисля че липсват пистите към изводите - може и да не съм прав.
На картинката е свързването на елемента. R1 и R2 са многооборотни - съпротивлението им е около 11к. R3 и R4 са от елемента - т.А е синия проводник. Между А и В е подадено напрежение 15V. Стрелките отиват към LM224. Като се сложат вместо R3 и R4 тримери главата може да се подкара да върви в права линия а ако се промени единия тример, тя започва да шава вляво и вдясно (търси си равновесието).
Може и елементът да не е от фоторезистори но ми се струва че може да се започне с такава проба. Както казах - всякакви мнения са добре дошли.

Прикачени файлове:
foto.JPG
foto.JPG [ 9.42 KiB | Прегледано 4427 пъти ]
Вто Май 19, 2015 12:24 pm
Профил
Аватар

AA написа:
... всякакви мнения са добре дошли.

Нужно е да осмислим опитната постановка преди да се пои с поялника.

Как се държи машината с този елемент? Главата започва ли да се върти нанякъде, или стои неподвижно?

Измери с мултицет изходните напрежения (спрямо маса), които отиват към LM-ката. Също така при изключено захранващо напрежение (по възможност даже свален датчик) - измери в режим "съпротивление" стойностите между средната точка и крайните на датчика, после между двата крайни (опитай и с размяна на сондите на мултицета за всеки случай). Докато мериш - виж дали се променят стойностите ако затъмниш или осветлиш датчика. Ако реагира - е нужно да се огледа монтажа на оптиката, предполагам има леща отпред.

Почистването на оптика се прави с течност за почистване на лещи, може да се купи от специализирани магазини за очила и неабразивна кърпичка, може и клечка с памуче, но само с докосване, без натиск. Трябва търпение. Ако проблема е в оптиката - тогава трябва да пробваш и фокусирането, тъй като такива специализирани оптични щуротии едва ли са с варио-тессар обективи, и са с доста малка фокусна дълбочина.

За да не заораваме излишно в предположения - първо дай информация по горните въпроси, и после пак ще мислим.

Вто Май 19, 2015 1:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мии след последната писанка на АА е почти сигурно, че са резистори, и то коло 11кОма в работен режим.
АА, ама ти премери ли ги наистина? По снимка не мога да съдя, но ми се привижда прозрачен проводящ фим.

Вто Май 19, 2015 2:56 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Мии след последната писанка на АА е почти сигурно, че са резистори, и то коло 11кОма в работен режим...

Нека изчакаме да измери. От последната снимка има някакви наченки онова, което е "прозрачен филм" някога да е било писта от онези, гадните, дето прекъсват само от полъха на вятъра. И ако е "пипвана" спойката на кабела с поялник - те ти проблема.

Или пък някой "майстор" е въртял тримерите с липса на всякаква мисъл и идея какво точно прави, и достигайки крайните стойности на тримерите с най-ниска стойност - онези 15 волта отгоре са паднали изцяло на оптичния елемент, и тока през него е достигнал критични за здравето му стойности и пистичката се е изпарила, при което целия "мост" остава без захранване и напреженията на изходите му ще са 0 (нула).

Според мен производителя е пропуснал (ако схемата е точна) да сложи последователно резистори на тримерите или на оптичния елемент. :( Би могло да се добавят, в зависимост от нужните нива на напреженията на входа на ОУ-то, но за това може да се мисли едва след като се подкара машината.

Вто Май 19, 2015 3:13 pm
Профил ICQ

Стандартно решение, мост ОУ с еобитва да го балансира като мърда главата. Това че като се разбалансират резисторите започва да мърда означава че нататък всичко е ОК. Заминало си е, и най-вероятно е фото резистор.

Вто Май 19, 2015 3:41 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
... Заминало си е, и най-вероятно е фото резистор.

Добре, но нали все пак трябва да се установи с измерване, че си е "заминало". Защото има и друга вероятност - лещата да е толкова запрашена, че от дифузията светлината да се разпределя така върху фото-датчика, че да не може да се достигне до разбалансиране на моста.

Вто Май 19, 2015 3:49 pm
Профил ICQ

За мен пък е много странно решение използването на фоторезистор са тази цел! (не че не е невъзможно)
Не ми се вижда да е толкова прецизно управлението и да се ползва фоторезистор.

Вто Май 19, 2015 4:24 pm
Профил

защо не ? Виждал съм лазерни системи за нивелация с фоторезистори, верно по новите са с пин диодни матрици, но съм виждал и с резистори. Не мисля че има някакъв проблем, кво му е на резистора. Свързан е в мост, температурната нестабилност не влияе, видно е нанасян на един слой, т.е. и двата края спрямо средата трябва да са ако не абсолютно то почти еднакви ..... а и това сигурно управлява газова или плазмена режеща машина, нали не очакваш точност в десети ?

Вто Май 19, 2015 5:01 pm
Профил
Аватар

Елемента е прекъснал - мултицета показва безкрайност независимо как е включен и независимо тъмно ли е или е светло. Как се е получило това - божа работа. Лещата е чиста. Ще се правят проби и импровизации.

Вто Май 19, 2015 7:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща