|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:40 pm
GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: GSM модеми - модели/опит с тях/доставка по нашенско.
Писали са го италианци, управлявани от евреи...  Сега с последните фърмуери веселбата е още по-голяма.
|
| Чет Апр 30, 2015 9:32 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
На сайта им има почти всичко... http://www.u-blox.com/en/wireless-modules.htmlдаже гледам, че имат разни LTE-та дето доста приличат на старите, като изключим че е през USB а не през сериен... Значи на няколко пъти се замислихме дали да не сменим u-blox-а щото ни вкарваха разни оферти за по-евтини алтернативи. Обаче как да смениш нещо дето си бачка... Преди това сме духали супата, особено телешката супа голямо духане беше  Та не искаме пак да се вкарваме във филми. Ех, имаме малки проблеми, но причината е ясна и е в нашите платки и антени....
|
| Чет Апр 30, 2015 9:47 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
А пускал ли си нещо през USB? В смисъл то това май има смисъл само на по ячко животно и линукс, а?
Едит: Сега гледам тия uBlock и те нямат вариант на LTE което да работи и в Европа и САЩ едновременно. Общо взето с това 4G пак сегментираха пазара. Преди с четирибандов 2G модем покриваш двата континента. Сега с 5 банда 3G покриваш континент и половина (щото САЩ е само частично застъпен). А с 4G - курец - или така или онака.
Почвам да се чудя дали това не е замисъла на цялата тая простотия с това толкова сегментирано 4G - да си разделят пазара пак на региони като в доброто старо време.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 30, 2015 10:58 am |
|
 |
|
miro_atc
|
USB си трябва за LTE-то щото там 150Mb няма как да прекараш през серийния  Ама аз съм още на 2G и серийния ме устройства. Като ми опре яйцето тогава ще пускам USB... не би трябвало да има някакви грижи. Аз си имам хост, имам си и CDC... Отделно в ОС-а си не правя разлика между сериен и CDC, така че просто сменям жиците и би трябвало да тръгне. Естествено по закона на Мърфи ако тръгне от раз ще съм много притеснен 
|
| Чет Апр 30, 2015 11:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз това питам, дали имаш на идея като какво се търкаля - като сериен или като някакъв специфичен дивайс клас. Щом е като сериен би следвало да може да се подкара "някак" си и на по-простички железа, без линукс. Щото някой ми беше споменал, че били някакъв извратен комуникейшън клас.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Апр 30, 2015 12:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ми от бърз преглед на чаршафите видях че имат CDC и по него трябва да могат да се търкалят АТ-командички. Прегледах и тях и за повечето неща ми изглеждат същите, ех има и много нови команди, нормално. Имаше и някакъв клас ethernet-over-usb. Като ми остане време ще го разуча, защото по принцип ме интересува подобен клас. Освен това по принцип тия имат възможност за работа на ниво TCP пакети през командния интерфейс, което си е също вариант в случай че ethernet класа не струва. Пак казвам, че не съм ги пробвал и не мога да гарантирам за подводни камъни. Но всичко изглежда точно както го очаквам. Максимална съвместимост със старите им модули, хем аз да не се мъча, хем и те  А пък казах към старите им неща нямам забележки. Личи си просто кога едно нещо е правено от бледолики програмисти. Примерно никога няма да получиш нотификация вмъкната по средата на нещо друго. Винаги може да разпознаеш това което казва дали е отговор на твоя команда, дали е нотификация или нещо друго. Няма нужда да хвърляш боб както е при телетата и някои други дървета 
|
| Чет Апр 30, 2015 7:44 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Един въпрос! В момента си пиша инициализаращата функция, но забелязвам, че когато подам сигнал са включване на модула, поне за сега единия светодиод свети постоянно, а другия мига (както пише в pdf-тата). Обаче след няколко секунди загасват и двата. Това нормално ли е? Забелязах, че веднъж ми върна някакъв warning. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Съб Май 02, 2015 4:24 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не ми дава да изтрия предишния си коментар! Оправих работата и продължавам с кода! Поздрави!
|
| Нед Май 03, 2015 3:46 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Имам питане! Построил съм схемата, както пише в pft-тата. Използвам MIC29302WU за стабилизатор. Първоначално сложих 6В трансформатор, но дойде ниско и качих на 15В. Сега пък мисля, че прегрява и модула ми връща overvoltage warning! Мога ли да сложа един LM2575 и да реша проблема(MIC29302WU е в корпус TO 263)? Още нещо! Не можах да намеря това ESDA6V8V6. В момента съм без него. Това проблем ли е? Питам, защото за сега като се опитам да наконфя модула, ми връща ERROR: 10(SIM card not inserted). А картата е сложена и свързана правилно! Благодаря!
|
| Пет Май 15, 2015 6:15 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Какви са тия pft? Само не ми казвай че си сложил 22uF както пишат микрел и се надяваш да работи... Как пък го прецени, че е ниско? Разбирам да е нисЪк, ама за ниско не е никак ниско... Прегряването в случая може да се очаква, ама не и преди модулът да се е регистрирал, а ти казваш че не си познава картата. Значи друга е причината за прегряването. Високото напрежение също трябва да има някаква причина, не е нормално  Може и без защита, няма проблем, стига да внимаваш със статичното електричество. Разпознаването на симката е нормално да отнеме някакво време. Ако юркаш модула веднага след палене да прави нещо, за което му трябва карта е нормално да ти даде че няма карта. Повтаряш заявката няколко пъти и трябва да стане, ако това му е проблемът. Това обаче е само първите секунди след включване, ако се случва след това значи трябва другаде да търсиш проблема 
|
| Пет Май 15, 2015 6:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
днес се изчерпах с одухотворените отговори на мъгляви въпроси, пък и не бива за заплашваме бабан на работното му място. GSM модул не се храни с линеен стабилизатор. точка. ако някой ти твърди обратното, го накарай да си изяде антената. трябва да го захраниш с импулсен, но трябва много да се внимава. прочети спецификациите на Vbat към края на хардуерния менуал и ОСОБЕНО добре разбери 'Voltage ripple' редовете какво значат. LM2575 не става. какъв да сложиш? дъвкали сме я темата във форума, потърси с гугъля. аз не бих ти дал решение на готово, предпочитам сам да стигнеш до него, защото тогава ще имаш поне бегла представа за подводните камъни. все пак не ми идва на акъл къде пускаш 15В, че да ти ревне overvoltage warning. нещо много си объркал по захранването (и може би, не само по него) М95 има вариант с 2 СИМ карти. виж фърмуера какъв е, дали не е за 2, и ако да - коя е по дефолт и къде е вързана. също виж има ли ПИН на картата, и ако да - дали модула го знае. не можах да се ориентирам какво разбираш под 'наконфяне' на модула и за да не фърляме боб или тони да си драпа топката, пусни някой лог. повярвай ми, това надали ще е секретно за хората, които биха проявили усилие да ти помогнат.
|
| Пет Май 15, 2015 7:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ако трябва да сме точни, не се храни с никакъв стабилизатор ... Кондензатори, кондензатори и пак кондензатори 
|
| Пет Май 15, 2015 7:33 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Ето схемата директно от документацията : Реализирал съм я едно към едно! (Единствено мисля R2 ми е 47к, а не 51к) Електролитните кондензатори са с low ESR, както е написано. Има ценеров диод 1,3W 5,1V близо до модула, както си пише! След старт изведеното напрежение е в норма, НО когато храня схемата през траф 6V(1A) като стартирам модула и започва да ми връща съобщение under voltage! Когато сложих големия траф, изкарва известно време(загрява се стабилизатора, а за инициализиране на картата го дават до 150s) и започва да връща over voltage! Та утре мисля да ходя да купувам някакъв траф примерно 9 или 7,5! Ако може някакви коментари по въпроса, че това ми се вижда много капризно! Имам чувството, че проблемът със захранването води до парчетата със сим-картата!
|
| Пет Май 15, 2015 9:12 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Колегите са ти отговорили, ама не четеш. Пиковият ток на модула е сигурно 3-5 ампера. Тоест пиковата му консумация е 10-15 вата, като няма енергия в кондензатори - малкки кондензатори и траф с ниско изходно - получаваш аларма. Увеличавай кондензаторите. Като вдигаш напрежението на трафа - увеличаваш запасената енергия в кондензатора на след Греца, затова ти изчезва алармата. Обаче линейният стабилизатор прегрява, имаш и променен делител в обратната връзка. И опа - най вероятно излизаш от нормите на чипа. Добре ,че не е подпалил.
Увеличавай кондензаторите.
|
| Пет Май 15, 2015 9:33 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Не ми се търси да гледам документацията за тоя модем сега, но след като казваш че си я вързал едно към едно... към линиите за данни и клок на сима има ли закачени кондензатори към маса? Ако има ги махни! Помня преди няколко години така си отрових живота в ровичкане на същия проблем. Другото - тая сим карта ако е 3G а я ръгаш в 2G модул, също няма да стане.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Май 15, 2015 9:41 pm |
|
|