Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
ULN2803-ΠΟΜΟЩ ЗА ДРУГ ДРАЙВЕР 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: ULN2803-ΠΟΜΟЩ ЗА ДРУГ ДРАЙВЕР
пък моите топки са две :D
ама колкото и да ги търкам/драпам, и аз не разбрах питането и проблема. и понеже писанията на питащия ми приличат на преведени с гугъл транслатор, без по-универсално изразно средство като картинка няма как да се разбере естеството на проблем

Сря Май 13, 2015 7:27 pm
Профил

Е аз ако включа и втората топка сумата ще стане 7 цифрена, тогава вече не само какво прави, ами и защо ще мога да споделя.

Сря Май 13, 2015 7:32 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Е аз ако включа и втората топка сумата ще стане 7 цифрена, тогава вече не само какво прави, ами и защо ще мога да споделя.

Тони, недей да си абиш за глупости копирната техника ...

Сря Май 13, 2015 8:33 pm
Профил ICQ

Едни одити са ма подхванали..... Много исота много нещо.... А днес щях да се обаждам.... Мн съм отнесен.... Та мисълта ми беше че се разтоварвам с писане на глупости.

Сря Май 13, 2015 9:42 pm
Профил
Аватар

Ннам, ама сте мноо тъпи, бря! Аз от първия пост разбрах, че човекот иска атенюатор да уравлява.
Ся, 'що го прави така - миии и аз съм тъп, няма идеални хора!

Сря Май 13, 2015 10:32 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Значи тук има някои хора, които само си чешат езиците и не си правят труда да четът подробно.Предпочитат да любопитстват каква разработка се прави, което пък изобщо не ги интересува.Те не заслужават отговорите ми .

Благодаря на хората, които отговарят технически.
Към тях те просто ме разбраха.Търся най-обикновен чип с 8 (или в най лошия случай 7 броя) транзистора(биполярни или МОСФЕТ), които както съм посочил по-горе за токовете до 5мА ЩЕ СА С МНОГО МАЛКИ ПАДОВЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ Uce (или Uds). В никакъв случай дарлингтон схеми (ако някои не знаят напрежението на сатурация в изхода е по-високо и за това схеми като УЛН2803 И всякакви подобни не вършат работа).Просто да имат само на входа по база(гейт)вътрешни резистори за директно управление от 5волта сигнали на контролер.
Такива чипове трябва да нямат никакви захранващ пинове.

Аз лично намерих следните , но нито един от тях не се предлага в БГ,както в комет ,така и фарнел.
ЕТО някои от тях:
M54513FP
LB1721M
M54514AFP
M6380FP
M54514A
A1600 (UPA1600)
A1601 (UPA1601)

Трябва ми само СМД ( SOIC ,може 16пин,18пин,20пин схеми съответно и там транзисторите ще са 7 или 8 .Входни пинове от едната страна ,а изходните пинове в другата страна)
Трудно намиращи се всички тези Инт.схеми,а някои са прекалено скъпи за 8 прости транзистора .Не мога да си представя,че в БГ няма такива чипове(намерих само M54514AP,който е на много хубава цена от БГ, но е само ДИП корпус)
Търся други такива схеми . За да мога и лесно да поръчам всеки път.

Пет Май 15, 2015 9:25 am
Профил

excitron написа:
Значи тук има някои хора, които само си чешат езиците и не си правят труда да четът подробно.Предпочитат да любопитстват каква разработка се прави, което пък изобщо не ги интересува.Те не заслужават отговорите ми .

От къде да знаем, че ти не си тъп и се бориш с вятърни мелници и ни караш и ние да се борим с вятърните мелници, заедно с теб?
Например един прост контролер, като atmega8 няма проблем да отдава или да смуче 20мА. С други думи слагаш резисторите по краката на мегата, сетваш изходния порт на 0 и вместо да пишеш по изходния порт, пишеш по конфигурационния порт за вход/изход. Така имаш или високоимпеданстно ниво или 0 - точно това което ти трявба без допълнителни интегралки, транзистори и глупости.

Освен това всеки път, като напишеш "изходното съпротивление при отпушено състояние на биполярен транзистор" ми иде да ти навра един включен поялник в задника.

Пет Май 15, 2015 11:14 am
Профил

Навреме си го ти.Все пак да не се знаем .xoxoxo...
Туй ,което ми казваш няма точно там как да стане.Има условия и не ги познаваш....и не отклонявай темата

Пет Май 15, 2015 12:04 pm
Профил
Аватар

че и обидчив...

един винт може да се забие с клещи. по-добре се забива с чук, ама най-добре става с отвертка. но ако не можеш да различиш винт от пирон, лесно може да се стигне до ситуация да забиваш винт с дръжката на отвертката. нещо такова се получава и при тебе.

ULN чиповете са мислени преди 30 години, в една друга схемотехническа епоха. основното им предназначение е да управляват релета (затова и са диодите), лампи или светодиоди. но силата им е в щракане на бобини.

разпитваме те какво правиш, защото "резистивен делител" е твърде общо. делителя на напрежение ли е, на ток ли е, по каква схема са резисторите също има значение. съответно има и значение вида на комутатора, къде се намира и т.н. с годините са се появили десетки схемни решения, които минимизират един недостатък, но пък имат други. наистина трябва да се хвърля боб от кой точно модел е мотиката, дето си я настъпал. ама ти упорито не искаш да кажеш към кой бостан си тръгнал (дини ли ще копаеш, царевица или магнолии), за да ти помогнем с избора на подходяща мотика.

ако ползвам алюзията с винта, ти питаш "имам проблем да заБия болт за метал в дървена греда". щото болта е дълъг 40см и докато го млатя с чука, се огъва. и ние трябва почнем да гадаем: защо пък болт за метал, а не за дърво; има ли дупка или направо млати в дървото; ще слага ли гайка или ще разчита на резбата; има ли шайби; каква сила на закрепване се гони... а далеч по-простия въпрос би бил: искам да закрепя детска люлка към хоризонтална греда, препоръчайте крепежен елемент.

съвременна транзисторна матрица, така както си я мислиш, няма да намериш. все едно да обикаляш магазините за коли и да търсиш нова кола с карбуратор. просто има еволюция и в чаркостроенето и в схемотехниката и никой вече не мисли на ниво транзистор (мотика), а на ниво модул за дадена работа (прикачен инвентар за трактор). разбира се, можеш да си сложиш дискретни транзистори, или да намериш някъде по прашасялите рафтове на магазините за резервни части за телевизори с кинескопи и VHS касетофони.

Пет Май 15, 2015 12:13 pm
Профил

excitron написа:
Има условия и не ги познаваш...

Еми кажи ги де. Нали затова от амнайсе поста насам искаме схема, поне принципна.

Когато трудно намираш някой чарк, свикни да си задаваш въпроса няма ли и друг начин за решаване на задачата. Обикновено не само че има, ами се и оказва по-добър.

Пет Май 15, 2015 12:15 pm
Профил ICQ

Ще е добре някой модератор направо да заключи темата, докато на автора на темата не порасне малко.

Пет Май 15, 2015 1:24 pm
Профил
Аватар

Не се поддавай на провокации. В никакъв случай не им казвай какво правиш! Не се знае кой чете, и кой ще злоупотреби с гениалния замисъл на проекта!
Копай си каквото правиш, и след 20 - 30 лета, или когато стане, ще изненадаш всички които се съмняваха в познанията ти!

Пет Май 15, 2015 2:04 pm
Профил

Приключвам темата...

Пет Май 15, 2015 2:32 pm
Профил

Етикета изисква да си изтриеш мненията от темата.

Пет Май 15, 2015 2:42 pm
Профил

ike написа:
Етикета изисква да си изтриеш мненията от темата.

Ама заключването на редактирането на стари мнения не позволява прилагането на тоя етикет. :)

Пет Май 15, 2015 2:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща