Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща
Как оценявате един проект 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Дедо Боре ... хубаво си писал, ама не забелязах нещо важно, методика за изпитание, приемаме че приемопредавателни протоколи са стандартни, ама няма ли методика за изпитание ..... както и да е написан договора пак мое те прекарат, дори и с най-подробното задание.

Пон Яну 23, 2006 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
добре - признавам
- трябва в заданието да има как се изпитва изделието. или ако то трябва да отговаря на някакви норми, кои са те и в коя лаболатория се правят изпитанията и се издава сертификат. и кой заплаща за хартийката.

Пон Яну 23, 2006 11:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
всеки прави грешки
.......
затова общата препоръка е да има човек (търговец), който да се пазари и да не разбира от същността на реализацията. технически гении никога не могат да се продадат, както и търговец няма да измисли цветен телевизор

Твърдо съм зад този подход!

Пон Яну 23, 2006 2:18 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ

Мнение 
Lupus написа:
ДедоБоре написа:
всеки прави грешки
.......
затова общата препоръка е да има човек (търговец), който да се пазари и да не разбира от същността на реализацията. технически гении никога не могат да се продадат, както и търговец няма да измисли цветен телевизор

Твърдо съм зад този подход!

Напълно съгласен. Поговорката "Сговорна дружина - планина повдига /а не слепи ги ражда/" Важи 200% за бизнеса. Нещо не се сещам за големи просперирали богати фирми от един човек ...... В БГ обаче има някои подробности, като:
1. на "работниците" се плаща толкова малко, че Почти всеки, който подхване някакъв малък бизнес почва да печели повече.
2. Доста шефове гледат сами всичко да си вършат, защото не се доверяват на грамотни и толерантни специалисти. Обграждат се с "тъпи изпълнители" и на подобни места истинските креативни личности се чустват неудобно.
3. Доста нашенци гледат да приберат /откраднат/ до каквото се докопат и така поддържат т.2.

Всичко това води до кретане на едно място и наемане на чужди менижъри и т.н.
ПС: Вероятно съм пропуснал това-онова

Пон Яну 23, 2006 3:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Миналата година преподавателят ни по "финанси на фирмата" разказа следната история:
Преди време той бил шеф на някаква финансова организация .Та той разправя:
"Един ден целия софтуер блокира , базата данни , терминалите .. и до там .. а хората работят с много пари, голяма отговорност и т.н. Чуда се какво да правя , пратих целия персонал в кафето .. през това време мойте "програмисти" - хал хабер си найн, изобщо не могат да разберат какво става. Връщам клиенти, чудя се какво да правя! Този дето беше писал софтуера напусна преди 2 месеца, опитвах се да се свържа с него но уви. Тогава се сетих за едно момченце - комшийче хакерче , дето седи по цяла нощ на комютъра свързах се с тяхните и го питах дали може да погледне. Момчето се отзова порови известно време и откри "шапка" в системата, заложена от програмиста. В крайна сметка издирих стария програмист и си поговорих с него. Как е възможно човек да направи такова нещо, той не го прави просто на мен , а на хората които пратих в кафето, на всички тези хора които си чакат заплатите на края на месеца! Бил недоволен от заплатата си спрямо труда който е вложил в системата. Е добре ,казах му аз , защо нито един път ти не дойде при мен да ми кажеш , че -според теб възнаграждението ти е малко, а просто така - залагаш капан и напускаш с измислено оправдание. "

За една бройка и да го съди за причинени щети и като се замисля, май го е спряло това ,че го е съжалил! Свикал събрание и накарал програмиста да се извини на целия прерсонал.

И от цялата работа какъв е извода!? Направете си го сами.

Иначе по повод оценката ми на труда:
-преди винаги като ме питат това колко струва и аз много не се замислях и казвах някаква цена - 90% от случаите след това съм съжалявал
така че живота е голям учител :) сега ако трябва да пускам оферта, мисля и пиша, смятам си разходи и т.н.. Преди да обявя цена трябва да съм максимално сигурен че това е подходящата цена - може да се подпита клиента , да се направи частично проучване как е пазара на тези изделия - има ли го в магазина, или да се пита в някоя фирма , тя за колко би го реализирала това изделие.

Относно това че търговеца печели повече :
Той е голям търговец , ама иде при мен с цял списък с изисквания , с договор в който има и срокове и неустойки и дава жълти стотинки! После товари многократно. => цената за него е друга , че да не може да товари толкова. Като не му отърва .. да си търси друг инж.

За оферирането- дадеш ли им избор - избират по ефтиното:

пускам няколко оферти за едно изделие - повечето избират по-ефтината оферта ,просто истат нещо да им върши работа , затова когато пиша оферти , цената на ефтината и скъпата оферта не са с голяма разлика - ефтината е надутата. По този начин може да го убедя да избере качественото ,защото разликата е малка , а ако е дървена глава и избере малко-по ефтината , аз ще изкарам повече пари :D

Относно това , че някой ме "плаши" че ще отиде другаде:
- ами да ходи , ама има и такива които са се връщали пак , даже са пращали други хора вместо тях да се пазарят , малеле ама най много да не понасям дребните тарикати, за тях цените са 3-ти , ако ги надуша на време де

За редовни клиенти цените са съвсем други. Особено ако човека е "точен" , способен съм и на компромиси за запазване на добри бъдещи бизнес отношения.

По същество колкото по-висока е цената , толкова по-доволен е клиента, стига да го убедиш че дава парите си на правилното място.
По-високата цена:
-удовлетворява мен
-удовлетворява клиента , 1- защото аз съм удовлетворен и ще направя изделието максимално добре и 2- високата цена говори за качество и престиж (последното се гради, но с ниска цена престиж трудно се гради), клиента остава доволен защото е платил повече и даже може да те препоръча и да ти доведе други клиенти
-високата цена дава възможност за екстри

Естествено цената е рамките разумното , но и това разумно е относително.

Следните неща често се изтърват:
-пълна документация
-обучение на персонал
-поддръжка

Чет Яну 26, 2006 8:58 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абре и друг е въпроса .. колко са си разбирали от работата въпросните "програмисти" ... щом едно "момченце - комшийче хакерче" .. ги е напраило на 5'стинки :lol:

Чет Яну 26, 2006 9:03 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
BrainStorm не си прав. Ако си програмист на бази данни не ти е задьлжително да разбираш и от мрежови скриптове примерно. Програмист не означава експерт в областта КОМПЮТЬР. виждал сьм програмисти, който като видят конзола и се оглеждат смутено. А и човека не уточнява от какво естество е бил капана... а дори и добьр програмист да си, видя ли поста с веселия С-код песничка...

Чет Яну 26, 2006 11:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
...

Последна промяна на Съб Фев 04, 2012 5:29 am, променена общо 1 път

Пет Яну 27, 2006 3:11 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ей за това не обичам да работя с програмисти. Шапки слагат. Абе защо бе? Абе ако не си на кеф, кажи си. Почуствал се недооценен и турил шапка.

Навремето (по мутренските години) един такъв "мозък" беше направил тая глупост на един собсвеник на "бизнес". Не беше причинил кой знае какви щети, но някакси оня се усетил. Въпрос на чест. Едни "момчета", бяха "возили" "мозъка" някъде на "разходка". А беше над 40-те, мъж с семейство. После изглеждаше като припикано мушкато. Много бързо оправи шапките и забегна за Америка. Повече не чух за него. Честно казано познавам собственика на "бизнеса" и съм склонен да го разбера - един разговор щеше да спести много нерви и проблеми.

Абе колкото са ни лоши работодателите, толкова са ни и калпави работниците в БГ. Не случайно:

1. В БГ Андрешко, Хитър Петър, Бай Ганьо и Баш Майстора се приемат като положителни герои, олицитворяващи разбиранията на българина.
2. Никой не може да ми плати толкоз малко, колкото аз мога да не работя.
3. Що бачкаш седнал - щото не мога легнал.
4. и мн. др.

Абе балканска му работа.

Пет Яну 27, 2006 11:39 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
това с шапките може да върви още защото няма съдебна система в България и веднъж парите минат ли от ръка на ръка нищо не можеш да направиш
имам клиенти от чужбина които правят нова фирма за всяко ново изделие
ако тръгне недоволен клиент да ги съди за едно изделие да не скапе целия бизнес
при едни нормални договорни отношения този който прави кода трябва да поеме и гаранция за работата му включително скрити бъгове които може да се появят на по-късен етап след приемането на проекта
ако не го устройват условията на заплащане или не си е прецинил възможностите по-добре да не се хваща изобщо, останалото са кални номера които само вредят на бизнеса

Пет Яну 27, 2006 12:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Във връзка с оценяването на проектите и начините "за разплащане", искам да споделя и малко опит. И въпреки, че проблемът е доста стар, поводът е едно "актуално" предложение, което получих тези дни.
Какво бихте казали на "работодател на парче", който ви предложи да му разработите изделие, при условие че "той инвестира пари, вие инвестирате САМО време" ? Вашите пари ще дойдат след евентуални продажби. Перспективи за големи обеми, световна слава и т.н. по БДС, както си му е редът. Така и не разбрах какво всъщност ще инвестира той, но тая работа ми се стори доста е*ана, щото аз не разполагам с достатъчно свободно време за инвестиране, а и както го усетих, той не разполага с достатъчно пари.
Та въпросът ми е: Как бихте реагирали вие?

Нед Яну 29, 2006 3:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Честно (!) , въпреки че имам малко опит, но питаш - отговорям:

1.Зависи какво е у-вото, дори колко е комплексно / сложно като разработка.

2.Тези отношения с печалбата трябва да са регламентирани в договор, най-лесно някакво АЛА , ама не баш събирателно дружесто да се регистрира :-D или просто някакъв вид договори пред там адвокати глупости.

3.Преди всичко ще проуча за този човек какви предишни опити е правил или как е вървяла "бизнеса" му с една дума.

Това е , мисля.

Като цяло доста работа си е и самото проучване, така че ако нямам необходимото време просто щях да кажа едно ясно и категорично "НЕ в близките Х месеца". и това е.

Нед Яну 29, 2006 5:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Във връзка с оценяването на проектите и начините "за разплащане", искам да споделя и малко опит. И въпреки, че проблемът е доста стар, поводът е едно "актуално" предложение, което получих тези дни.
Какво бихте казали на "работодател на парче", който ви предложи да му разработите изделие, при условие че "той инвестира пари, вие инвестирате САМО време" ? Вашите пари ще дойдат след евентуални продажби. Перспективи за големи обеми, световна слава и т.н. по БДС, както си му е редът. Така и не разбрах какво всъщност ще инвестира той, но тая работа ми се стори доста е*ана, щото аз не разполагам с достатъчно свободно време за инвестиране, а и както го усетих, той не разполага с достатъчно пари.
Та въпросът ми е: Как бихте реагирали вие?

бате това е стандартен номер да се лови балъци, вариантите са два:

1. изделието се проваля защото големия инвеститор който няма пари да плати за разработката а само има велика идея няма и хал хабер от производство, осигуряване на финансов ресурс и маркетинг, в този случай ти си губиш времето, той не губи почти нищо (освен евентуално малко пари за прототип)

2. изделието тръгва много добре, започват да идват пари и инвеститора решава че ти вече не си му нужен и изведнъж разбираш че това че си разработил изделието всъщност не е голяма работа и ето ти тук една сума дето мосля ти покрива всичко и чао.

Виждал съм и двете ситуации на живо (не съм бил толкова тъп че да се хвана но приятели са минали и по двете пътеки)

С две думи: човек който няма пари да си плати разработката на проекта в 90% от случаите няма да може да го задвижи дори и да намери балък да му го направи без пари. Ако е толкова сигурен в успеха да иде в коя да е банка те ще му осигурят кредит да си плати :)

Нед Яну 29, 2006 5:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за големите обеми и световната слава ми се вижда като приказка за деца - изглежда красиво, но едва ли е истина.
Подобен род коопериране не е прецедент, но в случая ми мирише на гнило.
Може да изглеждам песимист, ама много фирми и хора търсят проекти за изпълнение и ако има подобна възможност, едва ли ще я изпуснат.
Ако под "инвестиция" се разбира от него пари за елементи, а от тебе проектиране и изработка - това не е инвестиция.
Намирисва ми на опит да му разработиш нещо за без пари, което да бъде продадено другаде за много повече. особено, ако иска и документация.
Има и друг вариант - иска ти цена например за 1000 бр. и ти логично разхвърляш разработката на 1000 реализации, поръчва 100 бр. (оправдавайки се с проблеми с пазарната ситуация в момента), а накрая идва да купи 10 бр.
Моят съвет е, ако ще се занимаваш го накарай да си изпее всичко.

Един болезнен пример от моя опит - оказа се, че една наша апаратура е единствен участни к в търг, но предложена от две различни фирми. Никой (в т. ч. ние) не спечели, а само от тази апаратура щяхме да живеем поне 3 г. Ако знаехме за кой пазар давами офертите, щяхме да дадем само една за въпросния търг във въпросната държава. Сещаш се, че нашата цена си е все тая. От тогава отказвам да разговарям, ако не знам за къде конкретно работя. Всякакви оправдания за конфиденциалност не важат, защото винаги има условие за гаранционна и извангаранционна поддръжка. Какво тогава крият?

И тук се сещам за повдигнатия по-горе въпрос за "шапката".
"Шапка" в смисъла на Баш Майстора е неприемлива и срами гилдията. Това си е чиста измама и изнудване и аз категорично съм против.
Обаче, да не се смесва със защита на интелектуалната собственост. Тогава "шапката" се нарича защита на тази собственост, но клиента трябва да е изрично предупреден. Нещо като демо версия, която работи само за едно или ограничен брой включвания или през определен срок от време. Това особено добре сработва при посредници, които знаят какво би им се случило при подобна измама на крайния клиент.
Е, ако всичко е платено, може и без това, но обикновено задържат 10% като гаранция за добро изпълнение и често "забравят" да ги изплатят.

Другото ниво на защита не пречи на нормалната работа, но регистрира някои "въздействия", като околна среда и начин на манипулиране. За да няма рекламации от типа на " Ами както си работеше и спря" или дори "започна да пуши, а ние стриктно следвахме инструкцията".
После се оказва, че са отваряли кутията явно с намерение да копират. Видяли, че не могат, но същевременно и интереса им спаднал и зарязали. Когато апаратурата им дотрябвала, я сглобили как да е и ... следва рекламация.

Нед Яну 29, 2006 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ей за това не обичам да работя с програмисти. Шапки слагат. Абе защо бе? Абе ако не си на кеф, кажи си. Почуствал се недооценен и турил шапка.

Навремето (по мутренските години) един такъв "мозък" беше направил тая глупост на един собсвеник на "бизнес". Не беше причинил кой знае какви щети, но някакси оня се усетил. Въпрос на чест. Едни "момчета", бяха "возили" "мозъка" някъде на "разходка". А беше над 40-те, мъж с семейство. После изглеждаше като припикано мушкато. Много бързо оправи шапките и забегна за Америка. Повече не чух за него. Честно казано познавам собственика на "бизнеса" и съм склонен да го разбера - един разговор щеше да спести много нерви и проблеми.

Абе колкото са ни лоши работодателите, толкова са ни и калпави работниците в БГ. Не случайно:

1. В БГ Андрешко, Хитър Петър, Бай Ганьо и Баш Майстора се приемат като положителни герои, олицитворяващи разбиранията на българина.
2. Никой не може да ми плати толкоз малко, колкото аз мога да не работя.
3. Що бачкаш седнал - щото не мога легнал.
4. и мн. др.

Абе балканска му работа.

Ами то имаше переод в близката история в който Андрешко се преподаваше из училищата като полужителен герой...

Как да очакваш после друг подход... :?

Нед Яну 29, 2006 7:39 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Следваща