Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Въпрос за захранване на wifi модул 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Въпрос за захранване на wifi модул
От скоро се бъзикаме с едни китайски wifi модули HLK-RM04.
Принципно работят. Скоро обаче имах проблеми с една от нашите платки и покрай търсенето на проблема, реших да погледна и какво става със захранването на самия модул.
Той по принцип работи на 5 волта, но сам си прави 3.3 и 1.8 с 2 dcdc конвертора, които са си част от него. И що да видиш. На 3.3в има пулсации около 180 миливолта.много ми се струват...
Та въпроса е, как принципно работят тия wifi радиа. Предполагам големите пулсации идват от радиото. Радио частта къде по принцип се връзва? На 5 или на 3.3 волта? Колико и как харчи? Какви изисквания има към захранването, и как се прави подходящо захранване за целта. Как нестабилност по захранването на радио частта, би се отразила на работата ма радиото? Падане на мощност? Мърдане на честота и стръмност?
Питам, щото скоро борихме едно bluetooth rn4020 на Microchip. Там също имахме проблеми с пулсации по захранването и само от подмяната на лдо-то от микрочипско на краварско получихме примерно 20% подобрение в обхвата.
На този wifi модул също положихме много грижи да му осигурим стъбилно захранване от към 5 волта, ама ако радиото му вътре е закачено след dc конвертора за 3.3, файдата от старанието май е никаква?
Само за инфо, опитах да сложа 100мф тантал СЛЕД dc-dc конвертора за 3.3в, същата работа. Дребните пулсации намаляха малко, ама големите скоци си останаха същите. Явно енергията от кондензатора не е достатъчна а dcdc конвертора се дъни, щото на 5в ток колкото да искаш, ама не може да го прехвърли към 3.3те.
Закачам снимка на пулсациите на 3.3 в от малкия скоп. Той ми беше под ръка...
Интересни че отскача и нагоре...

Та как по принцип работят тия радиа и как се хранят?
.

Прикачени файлове:
image.jpg
image.jpg [ 1.77 MiB | Прегледано 3073 пъти ]
Вто Апр 28, 2015 10:17 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за захранване на wifi модул
То не е точно модул, ами си е цял компютър с РАМ, Флаш и линукс. Малко като да ползваш автомобил да ти върти вентилатор да ти прави вятър. wifi-то е вградено в кристала на процесора, с каквото се храни процесора с това се храни и wifi-то. Всичките ти "модули" ли така се държат? От къде подаваш 5В? Добре е захранването да може да отдаде повече ампери.

Вто Апр 28, 2015 11:03 pm
Профил

Всичките модули са така.
5в иде от 1 или 3 амперов вуншен импулсен траф, ама около самото радио има ферит и бая танталови, поне 4 по 47мф, единия от които на краката на радиото. На 5в пулсации няма.

Вто Апр 28, 2015 11:23 pm
Профил WWW

Забравих да кажа за антената. Ако чип антената са я обърнали на обрано може от там да е проблема.

Вто Апр 28, 2015 11:26 pm
Профил
Аватар

понякога задаваш чудно прости въпроси.
нещо като как работи ДВГ. може да се отговори и с "бррррр" и с многотомна монография.

тоя модул е типичен китайски продукт, свиквай.
китайски чип от китайска компания, която я глътна друга китайска компания.
чипа навързан от китайци по незнайна схема (много секретна) и с незнайни съображения, с наблягане на "не знам как се прави"
на всичкото отгоре се гони цена, в модния сектор IoT.

на фона на това, ти питаш - как работи WiFi радиото? ами - брррр.

на модула не виждам големи кондензатори. в "документа" на производителя няма нищо интересно. пък и колко ли може да се разчита на
Цитат:
3.3V Output (Suuport Atmost 300mA)

поне да го бяха написали SoupPort

трябва да се хвърля боб. щом и с 100uF не си укротил пулсациите, явно не достига ток на конвертора. все пак сложи И някой малък кондензатор (100nF + 1nF), ама надали.

чипа има няколко вътрешни LDO-та, включително и с външен биполярен транзистор. за 3.3 има конвертор с два външни фета. какво са натворили в модула е въпрос на фантазия. прави ми впечатление обаче, че само процесора иска 650мА от 3.3V, 550мА от 1.5V и 220мА от 1.8V, което си е нормално. Произовителя на модула обаче не споменава таквиз тоци.

Сря Апр 29, 2015 8:39 am
Профил
Аватар

Сега му се загледах и аз в дейта шита на процесора и консумацията.... WTF???
Това са над 3W, какво са натворили тия китайци, баси?

@juzisound - хвани го хвърли някъде тоя модул. Това е несериозно, документацията му е пълен кенеф, нищо не се разбира. Кой знае какви лайна са натворили в захранването.Като гледам скопа, то не са само големите пулсации проблема, то цялото захранване шуми зверски.

А аз си мислех, че с RN131 съм налетял на глуха акула, ама това чудо направо ми вдигна микрочипския в очите.

Аз сега разглеждам CC3100MOD, на хартия е добре и на цена също. Обаче нямам реални отзиви още.

Сря Апр 29, 2015 9:27 am
Профил ICQ

Я сподели за това RN131, че и ние него гледахме за следващ вариант.
Аз от кога му мърморя на колегата, че тоя модул ни върти номера и трябва да търсим друг...

Сря Апр 29, 2015 9:35 am
Профил WWW

За тези чипове имаше разни оплаквания, че ако се ползват всички вътрешни регулатори може и да прегреят - https://drive.google.com/file/d/0BxpWu0 ... V0UHc/view. Олимекс имат подобна платка в някакъв стадий на разработка и бяха казали, че смятат да слагат външно DC-DC - https://olimex.wordpress.com/2014/10/24 ... no-update/

Там поне може да разгледаш схемите - има ги в github, но какво се случва на китайските модули кой знае. По-вероятно с цел поевтиняване е да се ползват вградените регулатори.

Сря Апр 29, 2015 9:44 am
Профил
Аватар

За RN131

Ами работи.... горе долу. Ама и там е кенефна история. Откъм хардуер ядове нямам - аз го храня през LDO на 3.3В и 10uF кондензатор, плашещи спайкове не съм видял. При непрекъснат стрим около 4-5Кбайта/сек харчи под 70-80mA.

Откъм софтуер - документацията и въобще фирмуера изглежда като писан от индийци. Един мануал и толкова, постна работа. Основните неща - да стигнеш до транспарентен сокет минават относително лесно. В момента обаче имам ядове, че на 5-6 мин стримово предаване на данни и току затрия някакви байтове. Но още не съм обвинил на 100% модула. Гледам, че хендшека на Уарта не сработва, значи не би трябвало да го презорва откъм входа. Откъм изхода пак е странно, баси това е TCP/IP как ще се затрият данни... Може да имаме проблем в сървъра някакъв, а може и индийците дето са писали модула да са насрали нещо...

Лошото е че, отсреща подръжка сериозна не можеш да очакваш - и да теглиш тикет, какво да питаш - "от време на време губя данни, що?". Ясно е какъв ще е отговора :) Малко хора го ползват, подръжка по форуми нема...

Затова сега се загледах в CC3100MOD. Малко по-евтино, по-малко като площ и като, че ли малко по-добре документирано. Китовете са ми на бюрото, ама нямам време да се заиграя.

Другата опция която съм видял е bluegiga. Казвали са ми, че там подръжката била по-читава. Ама куцото е, че модула им е на SPI и не ми се връзва на концепцията.

Сря Апр 29, 2015 9:47 am
Профил ICQ

Ами тогава и аз да кажа за китайското
Работи - горе долу. Даже на моменти отива към добре че и много добре.
С антени 5дб на сървъра и 2 дб на предавателя, обхват доволен. Почти 50% повече от на стандартен рутер.
Ние го ползваме за транспарент сериен порт С него също се губят байтове. Между другото преди него мъчихме ZigBee на DIGI няколко модела и още какво ли не. До сега не сме попадали на нещо което да не губи байтове. Винаги има от време на време по някой объркан или изобщо липсващ. Че има и случаи на донадени байтове. Blututa na Microìp RN4020 също бърка, а уж има спецялен протокол с проверки и т.н. дето да е уж реален транспарент. Глупости на търкалета. Затова винаги си правим и наш си протокол, за да следим за грешки и т.н. Да не си правя грешни изводи, ама до сега бне сме видяли нещо без кабел дето ич да не бърка. Как работят иначе тия рутери из къщи - чак да не вярваш...
Та за китайското. Важното за него е, че може да праща байтове веднага след като ги получи. Повечето които гледаме събират от входа около 50-100 милисекунди и тогава пращат цял пакет. Няма как да се намали интервала. Това нас не ни устройва, и затова се спряхме на китайското. Там латенцията е наистина малка, а за нас е важно. За харчене харчи около 250мА обобщено, но това сме го решили и не е проблем. Проблема му е друг. Преимерно един път работи добре, на другия път го пускаш и неще - или прекъсва или пък е с много лош обхват. После на другия ден или само след мяколко минути пак е добре и т.н. Някак работи, ама не може да му се разчита.
Имам чувството, че нещо вътре не е както трябва - хардуерно. От температурата ли зависи от що ли не можем да го хванем до сега. Даже анализатор мислехме да купуваме по едно време и май ще се наложи. Честоти ли не си улучват всеки път, що ли. То така на тъмно всичко може да е. Другия номер дето прави е, че на повечето места работи без проблеми, обаче има и места (обикновено с много и различни рутери наоколо) при които твърдо неще да работи като хората. По точно работи ама само до няколко метра, а инак в повечето други ситуации работи и над 100 метра без никакви проблеми. Разбирам натоварена среда. На същите места сме пробвали и оригинални микрофони на 2,4ГХз. На тях също има се влошава драстично обхвата, ама все пак на 10-20 метра работят, а това китайското пада на 2-3 метра и повече не отлепя. Бе някак вътрешно все имам чувството, че нещо хардуерно не са добре в радио частта си. Не мога да се обоснова ама така го чувствам. Сега като му видях и захранването... до сега се не бях сетил.
Затова възникнаха тия въпроси относно физическото естествотна WIFI връзката във физическата и радио част. На какви напрежения работи - как харчи, на импулси ли, постоянно ли и т.н.
Търсим в момента друг МАРКОВ модул без оглед на цена и т.н., колкото да направим съпоставка с този - да видим на къде сме.
Инак правим нещо което по принцип работи - ама не баш съвсем...
За това питах и за микрочипския вариант, ама итам явно не всичко е ок.
Знам ли и аз вече. Таска им липсва ЖИЦАТА на тия безжични работи...

Сря Апр 29, 2015 10:19 am
Профил WWW
Аватар

Мога да ти дам кита за CC3100MOD ако искаш да се бъзикаш и пробваш. Но като гледах интерфейса е по-различен, работят с API-та. И незнам колко време ще ти отнеме да се пренастроиш. Иначе го разгледай, аз преди седмица правих рисърч и това най-ми хвана окото, най-вече заради документацията.

Апропо, на RN131 може да се задават параметри на пакета - колко байта да чака да се съберат, колко време да чака и т.н. Ама колкото пъти пробвах да ги пипна, по зле стана :)

Иначе като обхват - RN131 с вградената антена е по-скоро зле, отколкото добре. Разбирай работи стабилно ако рутера е в стаята. Оттам насетне... според прогнозата за Минчо Празников. С външна антена не съм го пробвал.

Сря Апр 29, 2015 10:39 am
Профил ICQ

Не е проблем да се мине на API. То предполагам при тия дето са с транспарент вътре има слой който пак до API опира.
За кит да ми даваш - няма смисъл. Ние ще си вземем да пробваме.
Плаши ме корпуса на тоя модул. То май вече все така ще са, ама тия крака само отдолу са ми много ненадеждни и все ги избягвам.
Я когато имаш време, дай да го видя тоя кит кой е точно, че нещо и снимка зор му намирам на това радио и на кита.
Не съм се закопал в търсене още де...

Въпроса "как работи физически Wifi радиото" остава...

Сря Апр 29, 2015 10:54 am
Профил WWW
Аватар

http://bg.farnell.com/Search?catalogId= ... XXEMUBOOST

Това е кит за чип версията, не за модула, ама като гледам няма голяма разлика. С уточнението че само гледам :)

Сря Апр 29, 2015 11:08 am
Профил ICQ
Аватар

всичко това ми прилича като да сготвиш Beef Stroganoff с труфели в чушкопек. при това китайски чушкопек, китаеца го правил по картинка, без да вниква в спецификата на народопсихологията на явлението "бурканиада"

Сря Апр 29, 2015 11:16 am
Профил
Аватар

SPWF01SA на ST. Имаме мостри, не сме ги тествали, надявам се скоро да ги тестваме. На думи е супер.

Вто Май 05, 2015 10:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща