Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
4G/LTE 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: 4G/LTE
реално проблема ще ти е да намериш модул за 3G, който да има TCP стек и серийна порта.
за 4G мисля, че трябва да забравиш

Нед Апр 26, 2015 6:34 pm
Профил
Аватар

http://www.telit.com/products/product-s ... -series-1/
Що бе Дедо, тоя примерно май е точно такъв.

Нед Апр 26, 2015 11:22 pm
Профил
Аватар

за 4G/LTE ли говориш?
ако да, хвърли един поглед на АТ-командите - отваряне на сокет, FTP и т.н. - говорят само за вдигане на GPRS. въобще, в целия документ се споменава само 3GPP и нямам идея как се вдига 4G контекст и последващо ползване от вътрешния TCP стек.

предполагам, че модула е само готов на степен радио. в един момент може да ъпдейтнат фуруера и да се появи и тази поддръжка.
при вас май е още по-голяма каша с 4G - AT&T и Verizon имат различни честоти (най малкото), ще спирате 2G мрежата.

при нас е наопъки - операторите си купиха по 10MHz честотна лента, но не опъват каишката да пускат 4G. новите базови станции са SDR и на практика поддържат всичко като желязо, въпрос на фърмуер и (вероятно) плащане на фючъри от него. лицензите ги имат, ръснаха по няколко десетки милиона преди години още, но в ефира е тишина, с едно малко изключение. пък и никой не говори за спиране на 2G

Пон Апр 27, 2015 1:08 am
Профил
Аватар

АТ&T е GSM, докато Вирайзън е CDMA та затова. Иначе на мен ще ми е напълно достатъчно и 3GPP ама май наистина ще трябва първо да се поровя из чаршафите да не вземе да стане някоя инфекция :D .

Пон Апр 27, 2015 1:32 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
въобще, в целия документ се споменава само 3GPP и нямам идея как се вдига 4G контекст и последващо ползване от вътрешния TCP стек.

Те повечето не правят разлика за бенда във вдигането на контекста. Някъде имаш команда на която му даваш преферед режим - 2G, 3G. И после ми казваш конект и то се свързва както си реши, като дали ще ти спази предпочитанията е ... относително. Отделно динамично си сканира и си се прехвърля между технологиите когато и както си иска.

Предполагам, че и с 4G ще е същата история. Някъде нейде имаш и за него сетинг. И после - храниш кучето и не бараш нищо... И ако не става... значи не става. Толкоз.

Пон Апр 27, 2015 8:53 am
Профил ICQ
Аватар

ми като ни напълнят басейна с 4G вода, ще видим кое как става.

възможно е да греша, но според моите разбирания за сега, 4G-only модулите не поддържат 3G и надолу, или поне не със същия фърмуер. само дейта, гласа го карат като VoIP. това е по-скоро рутер, отколкото модем.

при 3G също има някаква трагедия, особено ако искаш скорост. почти всички "флашки" са ром-лес и при инициализацията драйвера им зарежда фурмуера, с който да работят в съответната страна/континент/регулация. за модули с вътрешен стек идея си нямам как са наместили квадратния чеп в кръглата дупка, но че има чеплъци е сигурно.

Пон Апр 27, 2015 10:29 am
Профил
Аватар

Ти говориш за "по-твърди" модеми. Вероятно и стека ти е отвън. Тия дето аз ги гледам, а предполагам и Митко, са точно като вица с блондинката. Нали го видя онова мойто - зареждаш му параметрите и му даваш конект. То си вдига контекста, подкарва TCP/IP и накрая ти вика - аре готов съм, имаш сокет. Ако имаш късмет. Ако нямаш - error - connection failed. Ама що? Ами щото :)

Сега и мен ме питат - може ли 4G функционалност да сложим. Казах, че не може. Що? Ами щото не може. Аз не мога. Пълна каша е в това 4G. Отделно тия Веризони дето са винаги наопаки на всичко.

Пон Апр 27, 2015 1:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Добре де, аз имам два различни рутера на бюрото, които са пак с такива модули и имат в тях един ембедед линукс, дето управлява и той модула с АТ команди и нямат никакви грижи да се връзват към различните мрежи. Не съм ги пробвал до сега какви точно скорости вдигат, ама довечера и това ще направя и ще докладвам.

Пон Апр 27, 2015 2:16 pm
Профил
Аватар

Аз сега се сетих, че съм пускал тук снимки на въпросния рутер:
viewtopic.php?f=4&t=11768&hilit=%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80
Използва ей тоя модул, който е 3G:
http://m2m.gemalto.com/products/industr ... /phs8.html

Сега имам един по-нов и довечера ще го отворя да видя същия модул ли ползват или някой по-нов.

Дедо, виж тоя има и 3GPP линк за LTE-то и TCP/IP:
http://m2m.gemalto.com/products/industr ... /pls8.html

Пон Апр 27, 2015 4:35 pm
Профил
Аватар

Ми точно PHS8 е от такъв тип. С Батето го подкарахме и си работеше. Но е точно - храниш кучето и не пипаш нищо. Имаш една команда (нещо XSRAT или от сорта, прилича на плъх), която задава преферед медията (2G или 2G/UMTS). От там насетне му вдигаш GPRS-a и го виждаш как първо се конектва на 2G, а след малко самосиндикално се прехвърля на 3G (без да те откача). Сега в момента съм с EHS6, който пък в тая комбинация направо тръгва на 3G.

Иначе на 3G в София си работят. Но и аз не съм търкалял големи количества данни, на мен ми трябват не големи скорост (под 10Кбайта/секунда), но пък ми трябва стрим непрекъснат. С M2M карта става номера, държи стабилен стрим. С нормална дата карта - забрави. Работи, работи па току спре за 1 мин. И после пак тръгне... Поне така е в София.

Както и да е, това е до HSPA/3GPP/3G или както му викат там. Реално ти не можеш да си ги избираш, както казах, то само си решава какво да прави. Предполагам, че и с 4G на гемалто ще е така.

Все пак ако ги тестваш точно гемалто в САЩ и/или Канада, живо ме интересува как се държат на 4G/LTE. Както и на шибания Verison. Аз имам заявка за девелопмент в тая посока, ама не ми се захваща, защото такова нещо трябва да се прави на място, от БГ не става.

Пон Апр 27, 2015 4:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо, аз имам вудафонски карти, които имат дейта роаминг в целия свят и вътре в сим картата има списък с предпочитаните мрежи и то си ги избира по някакъв алгоритъм, според който да излезне по-евтино на Вудафон. До преди 2 години Вудафон държаха 50% от Вирайзън и не би трябвало да има проблем да работи с тях, в къщи обаче се конектва все към АТ&Т или Т-Мобил, поради това че са по-напред в списъка му, а Вирайзън поради някакви странни причини въобще не съществува в тоя списък от 540 оператора в целия свят. Не знам дали щото са CDMA или има някаква друга причина. Ще взема да питам феновете от Вудафон, да видим какво ще ми кажат по въпроса. Тоя стария е само 3G обаче и ще трябва да видя новия дали не е 4G, щото ако е АТ&Т и Т-Мобил също имат LTE-та и ще мога да тествам.

Пон Апр 27, 2015 5:05 pm
Профил
Аватар

Начи ако иде реч за PHS8, няма как да го конектнеш на Веризон-а по разбираеми причини. Това е CDMA и на PHS8 не може да се изтъркаля. Отделно, че SIM карта и CDMA... малко не ми се връзва :) Както казах по горе, при Веризон всичко е ..... особенно.

Иначе и аз имам такава водафонска карта, аз я наричам m2m карта, поне като такава ми я дадоха и с нея наистина работи стабилно където сме го пробвали в Европа. В щатите очаквам да тръгне на GSM (АТТ и ТМ), но на веризон няма да стане.

Реално с веризона е някаква тотална каша. До колкото разбрах от нета ти трябва или CDMA модем (обаче те пък планират да спрат CDMA като цяло) или LTE, обаче не какво да е, а "веризонско". А то бичи на друг банд, не е като европейските. Затова 4G телефон на Веризон не работи в Европа и обратно. Кашата е пълна, щото Синтерион твърдят, че имали Вериозон сертификация (PVS8 или нещо подобно беше модема), обаче някакъв екземпляр от Веризон казал на нашите, че няма такова нещо - модем на синтерион сертифициран за веризон.

Пон Апр 27, 2015 5:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Телефона ми е към Вирайзън и има сим карта и като му ръгна вътре сим карта от Т-Мобил си работи на 4G на Т-Мобил като пич :) . Би трябвало да работи и в Европа, защото го рекламират като world телефон.

Пон Апр 27, 2015 5:57 pm
Профил
Аватар

Ми може най новите да търкалят всички бандове. Май вече ги водят 6. Но phs8 няма причина да работи с верайзън.
Както и да е, ако подкарате модул на 4г, похвали се.

Пон Апр 27, 2015 11:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Новия рутер е с абсолютно същия модул като стария, демек е само 3G и няма ни 4G ни LTE-та.
Тестевах го каква скорост вдига и ме изненада като вдигна по-добра скорост (малко над 6 мегабита) с холандски сървър (вудафонската карта ми дава холандско IP) от колкото с чикагски.
Прикачам картинките. Тия два теста костваха на Вудафон 40$, щото 1мегабайт в роаминг е $1 :D .
Феновете от Вудафон ми казаха, че за сега Вирайзън го няма в списъка, въпреки че бандовете се поддържали, но догодина сигурно щели да го добавят във въпросния списък. Също ми казахам че след две години всичко става LTE и със сим карти, така че няма да има никакви грижи с Вирайзън-а, стига радиото на модула да поддържа бандовете.
За сега 4G/LTE въпроса остава открит :D .

Прикачени файлове:
speedtest_chicago.jpg
speedtest_chicago.jpg [ 88.35 KiB | Прегледано 4542 пъти ]
speedtest_nl.jpg
speedtest_nl.jpg [ 88.16 KiB | Прегледано 4542 пъти ]
IMG_0164.JPG
IMG_0164.JPG [ 262.14 KiB | Прегледано 4542 пъти ]
IMG_0159.JPG
IMG_0159.JPG [ 234.38 KiB | Прегледано 4542 пъти ]
Вто Апр 28, 2015 1:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща