| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Безконтактно измерване на прав ток от соларен панел(стри
Аз тук нищо "прилично" не видох ... Имам предвид "прилично" на фона на онези 0.1%, които се опита да ти обясни Дедо-то.
|
| Нед Апр 26, 2015 1:52 pm |
|
 |
|
michev
|
Абе, да не би отчитането да е било безконтактно а не измерването? 
|
| Нед Апр 26, 2015 2:11 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз скоро си взех едно ново творение на китайската мисъл - UT210E. Понякога не е необходима кой знае каква точност, а е много неудобно да трябва да прекъсваш кабела . Особенното на тия клещи е, че имат обхват 2А. И да ви кажа - работят учудващо добре, в рамките на десетки mA е отклонението спрямо показанията на също китайското ми лабораторно захранване. Препоръчвам ги за бързи груби замервания, много по-удобно от амперметър. А и са почти без пари.
|
| Нед Апр 26, 2015 3:19 pm |
|
 |
|
s7ama7
Ранг: Почетен член
|
Може ли да те попитам "lopesrr" каква специалност си завършил и къде ? Нещо като Електротехника в ТУ ли ? По-добре си смени темата , с такава с която мислиш че ще се справиш , поне ако темата ти вече не е гласувана де . 
|
| Нед Апр 26, 2015 7:13 pm |
|
 |
|
petko_sz
Ранг: Напреднал
|
И-и-и-и Дака - много акумулирана злоба има в тебе бе човече. Що така ? Момчето пита относително културно , пък ти нито го познаваш лично нито си му ментор - що така му се нахвърляш грозно от първи пост ?!? ... аз пък не съм му адвокат ама чат пат фърлям по едно око на форума и такива писанки уверявам - правят адски лошо впечатление ... а малцина останаха стойностните сайтове в който пишат верно достойни и учени ора . Аде да я караме по-спокойно ... животът е дълъг и не бива да колекционираме злъч ... С най-най-добри Чувства - Петко Нейков !!!
_________________ Първата жертва на войната пада ... Истината !
|
| Нед Апр 26, 2015 8:17 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
E Реално съм мерил 10-20 мА и ги дава като 0.01А , това при обхват 40А Не че е кой знае какво , но за дипл. работа може да стане 
|
| Нед Апр 26, 2015 8:21 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Абе не можах да се сетя за практическа нужда от "безконтактно" мерене на тока в случая. По-скоро си е упражнение - как да се изгради схема, да се подкара, да се опише. Мисля излишно се напрегнахте за 0.1% . И никъде не е казано ,че няма да има калибриране. Каквото излезе - такова.
|
| Нед Апр 26, 2015 8:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Айде сега някой да се похвали че е мерил 20 ма (и то точно) с датчик за 20 ампера - при 10 бита е 0.5 бита резолюция щото датчика за 20А е реално 40А фулл скейл (и то ако е еднополярен - за двуполярен 80А). А с тия ампер клещи дето мериш нещо - айде не на нази тия... Някаква щастлива случайност. От моя скромен опит с LEM и ACS на Алегро - 50 ма са мишън импосибъл. Алегрото след работа на 5 ампера в едната посока за час два се офсетва с 300-400 ма - айде нулирай му офсета де. После като поседи се връща обратно. Бе не стават тия работи. Точно мерене само с шунт на жицата. На алегро малките чипчета имат малко по-голямо усилване ама и те вътре са абсолютно същия сензор с по-голямо усилване.
|
| Нед Апр 26, 2015 9:24 pm |
|
 |
|
lopesrr
Ранг: Минаващ
|
Колеги благодаря за отзивите Ви,било те хубави или лоши.Идеята не е да се създаде измервателен уред,а да се вгради такъв на платка.Задачата не е само упражнение,а е взаимствана от реална система.Във ФвЕЦ,в която работя има 2 броя събирателни табла от първо ниво с 20 до 22 стринга на табло,в които се измерват токовете от стринговете.В БКТП има едно табло второ ниво и от там се свързват към инверторите(естествено с необходимите защити).Инверторите са в БКТП и всеки един от тях може да отдава максимално 210 киловата на час,като софтуерно са ограничени на 184 киловата.Както писах и по-горе просто проблема е финансов и за това използвам само един панел.
|
| Пон Апр 27, 2015 6:00 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Разбрахме, че правиш умален модел на ... какво? Ако искаш - можеш да се разпростреш в терминологията - кое какво е и как е свързано, къде е мястото на новите "неща" и какви са реалните изисквания към тях.
|
| Пон Апр 27, 2015 6:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
от снимките не виждам никакъв проблем меренето на тока (и мощността) да става със шунт.
|
| Пон Апр 27, 2015 7:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Проблема е че датчиците за безконтактно мерене стават само за големи тоци. Вероятно може да се направи но както Дедо каза - няма да е никак лесно.
Ако ти се експериментира - можеш да си поиграеш с едни датчици на Alegro дето са за мерене на магнитно поле и сигнала им е пропорционален на магнитно поле. Навиваш 20-30 навивки на някакъв магнитопровод примерно болт и в края на болта слагаш датчика. Има проблем че болта се намагнитва. Не съм пробвал с феритна пръчка ама трябва да е по-добре. Магнитния поток може да се сметне за 1А/брой навивки. Грижи с калибрацията ще имаш големи. По принцип този вариант е възможно най евтиния, безконтактно е и може да не се реже кабела. Това съм го правил с въздушна намотка с 10 навивки и работеше прилично добре за моите нужди. До към 5 ампера съм мерил и в общи линии.Около 100-200 ма точност и 50-100 максимум офсет като работи по-дълго на констатен ток.
|
| Пон Апр 27, 2015 8:06 pm |
|
|