Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Безконтактно измерване на прав ток от соларен панел(стринг) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Безконтактно измерване на прав ток от соларен панел(стринг)
Добър ден колеги.Прочетох тази тема http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... A%F2%ED%EE . Нов съм във форума и исках да Ви попитам за решение на един проблем.За дипломна работа трябва да изработя макет,с който да измервам и визуализирам тока от стринг или единичен соларен панел.Меренето трябва да бъде безконтактно.В чужди сайтове намерих сензори с магнитопровод и сензор на хол.Като марки видях LEM и Pawatron.За жалост в български сайтове за електроника не успях да намеря нищо.От фирмата,в която работя ми дадоха и готова платка от която да се ориентирам.За жалост електрониката и слаботоковата част ми са слабост.Ще съм Ви благодарен за всякаква помощ по темата.

Съб Апр 25, 2015 11:46 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Безконтактно измерване на прав ток от соларен панел(стри
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/16806/ за 5А,
на теб за какви токове ти трябва?

Съб Апр 25, 2015 12:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

lopesrr написа:
За дипломна работа трябва да ...За жалост електрониката и слаботоковата част ми са слабост...

Или си смени дипломната или не се дипломирай. Аман от мързеливи лекета с претенции !!!!
p.s. даже не знаеш как да си зададеш грамотно въпроса...

Съб Апр 25, 2015 4:06 pm
Профил

@dan, ако смята да се занимава с политика няма проблеми.

Съб Апр 25, 2015 6:12 pm
Профил

Колега Dan,аз си мислех,че форумите са за обсъждане на дадени проблеми и помагане един на друг.Не искам да се заяждам с никого.Ще се радвам на всякаква помощ и ще Ви помоля да избягваме каквито и да е обиди и квалификации.Специалността ми е силнотокова,но закъснях,за да си взема тема при друг и единственият вариант ми е това.Завърших семестриално преди няколко години и така и не отделих време за дипломната.Сега е време да бъде направена.
Според мен датчикът трябва да е линеен на Хол с магнитопровод.Кабелът от соларния панел не трябва да се прекъсва,а да преминава през датчика(както примерно е при тороидален токов трансформатор).Може би LEM DK 20 C420 B или pawatron YI0W5-THF,а даже ще е по-добре да може да се отваря(като амперклещи),но такъв за прав ток не намерих.Идеята беше да се следи даден стринг,но тъй като финансите ми са ограничени се разбрах с доцента макетът да мери само един панел с мощност 20 вата :) и работен ток 1.142А.Сензор до 5А е предостатъчен.

Съб Апр 25, 2015 6:38 pm
Профил
Аватар

:oops: Shlyokavica :oops: Ostanah bez gram moe PC :cry:
NAPOSLEDYK MAY SVIASTNI PICHLEMETA POCHNAHA DA PISHAT TUK...

Съб Апр 25, 2015 7:09 pm
Профил
Аватар

Има сто вида датчици на алегро - ама кабела за съжаление трябва да се прекъсне. Има на LEM които само се слагат на кабела. Всичките ги има на един клик от теб - не казвай че нещо го няма щото да не вземе някое да те плесне през челото през монитора. Комет доставят за 2-3 дни всичко от Фарнел, ТМЕ пращат веднага и пристига до два дни (ако е малък пакет). Ибей и Алиексперес също са напълно достъпни.

Лем-овете обаче които се слагат на кабела няма да ти свършат работа - тоя един ампер само ще ги гъделичкаш с него.

Аве най-добре зарежи дипломирането за догодина че да можеш да си избереш дипломна работа за 100 киловолта и остави 100-те миливолта на тия дето не са им "слабост". То май са ни слабост миливолтите всъщност :)

Съб Апр 25, 2015 10:17 pm
Профил ICQ

Вече няма на къде да се бяга колега Cekins :) :последна година е и после правата се губят.Явно толкова съм гледал при търсенето и благодаря за информацията.В предишната работа доста електромерни и индустриални табла до 2500А съм правил,но с електронни схеми реално не съм се занимавал.Хората даваха и апаратура на университета,за да се правят дипломни работи,ама аз съм глупакът,че не си я направих тогава.Сегашните болтче не дават :).Жив и здрав дипломната ще я направя някак.В понеделник ще кача и снимки на платката,която съм взел от работа(ако се качват снимки тук).В тази платка сензорите(2 броя) са 25А,а максималният ток от стринга е 8А.

Съб Апр 25, 2015 10:57 pm
Профил
Сорри за оффтопика, само се чудя защо т. нар. ви доценти не избират теми с по-практическо приложение - инверторите вече си мерят всеки стринг и централата като цяло и даже си имат RS485 интерфейс по който си подават всички данни за които се сетиш,
кеф ти на компютър, кеф ти през интернет до централна контролна станция. Аз лично бих се радвал да видя изработена следната постановка - централа от отворен тип, която подава към селския трансформатор и така се регулира, но когато слънцето е по-силно и се получи пиково пройзводство над определени проектни киловати, устройството да изключва част от стринговете и да ги превръща в затворена система, като зарежда акумулатори. След като слънцето намалее и пройзводството падне, да включва пак всички стрингове плюс тока съхранен в акумулаторите за подаване към мрежата, така че централата да си подава приблизително едни и същи киловати от сутрин до вечер.

Съб Апр 25, 2015 11:48 pm
Аватар

"колега" lopesrr,
надявам се, че ползваш "колега" в смисъла колаги по форум, а не професиионално. ако ще ставаш инжинер, поне се научи да пишеш правилно - след точка и запетая се слага интервал.

проблема с безконтактното мерене е повтаряемостта на глобката. да, прави се с датчик на Хол в променливо магнитно поле, но това е само принципа. механично не е лесно да се направи, поне няма да можеш да го направиш в оставащия месец до защитата. най-добре намери някой готов уред за мерене на DC тоци, изкорми го и му сложи твоя електроника. китайски клещи ще са ОК.

помисли и по въпроса за калибрацията.

Нед Апр 26, 2015 10:08 am
Профил
Аватар

Дедо - то има и такива ама са за 50 - 100 ампера и нагоре. Неговите 8 ампера максимум ще са тамън от там където нещото започва да вади смислен сигнал. Примерно 20mV на ампер при шум (по даташит) 10mV - напрактика имаш +/- 0.5 ампера. Това при 1А консумация си е +/- 50% от измерването - просто си е невероятна точност :)

Нед Апр 26, 2015 10:49 am
Профил ICQ
Аватар

ами те тоците му са нито рак, нито щука...
работен (номинален?) ток от 1.142А е ... :? а ако панела е слабо осветен, тока ще е мижав, да кажем 250мА.
според мен е най-добре да вземе от някъде назаем една TCP202, стига жицата да влиза в нея. да си направи дипломната работа и да я върне.

самостоятелната разработка на такъв уред/сензор не е проста задача.
ако някой клиент ми тръсне такова запитване ще му отрежа главата.

Нед Апр 26, 2015 11:16 am
Профил

Може да се пробва с това: MLX91206
Изображение

Нед Апр 26, 2015 11:37 am
Профил
Аватар

проблема не е в самия сензор, а в калибрацията спрямо текущата "сглобка" към кабела.
понеже на практика сензора мери напрегнатост на полето, има голямо значение разстоянието и ориентацията спрямо кабела, по който тече тока.
ако се прави статично, с прекъсване на кабела, няма проблеми - калибрираш веднъж и си ОК. но за мерене без прекъсване на кабела (клещи) се вземат други мерки, основно механични.

1.142А загатва за мерене с точност под 0.1% и над 14 бита, което си е малък кошмар. според мен все още студента трябва да си поговори по-концентрирано с доцента доколко може да се опрости задачата, ако иска да се дипломира в обозримо бъдеще.

Нед Апр 26, 2015 12:03 pm
Профил

Както предложихте, взима едни амперклещи за постоянен ток и им ползва механичната част.
Имам едни такива кото мерятприлично и при 100 mA.

Прикачени файлове:
2007221124169367485.pdf [65.9 KiB]
269 пъти
Нед Апр 26, 2015 1:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща