|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:37 am
Честотен преобразувател - молба за съдействие!
| Автор |
Съобщение |
|
stefan63
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Честотен преобразувател - молба за съдействие!
Ако не е настъпенa мотиката, грешка E91 няма нищо общо с херците и волтите. EA1 Power supply frequency out of limits Refer to test (12). EA2 Power supply voltage too high Refer to test (12). EA3 Power supply voltage too low Refer to test (12). EA5 Main Voltage sensing failure Refer to test (12). EAE Line safe relay sensing failure Refer to test (12). Що си губим времето из тая тема ](./images/smilies/eusa_wall.gif)
|
| Нед Апр 19, 2015 6:52 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Dimitar, прав си принципно. Реално тези неща са много сходни. Аз просто наричам инвертор няколко полумоста (2 или 3), които генерират някакъв ШИМ. Обикновено с максимална носеща към 16kHz и без изходни филтри, предназначен да контролира ел. двигатели. Разбира се с някой модификации(не особено евтини) може да се докара да захранва всичко. Но мисля че най-простият вариант това да се случи, е да се направи UPS. Да караш инвертор може да дойде малко неприятно (и честно казано нз дали има смисъл).
_________________www.elkran.com
|
| Нед Апр 19, 2015 7:55 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е добре - значи решението за пералнята, което гарантирано ще работи, е соларен/вятърен инвертор за малка мощност за island mode. Има такива на SMA. Сега гледам че ABB са купили Power-One Aurora - те също имат решения. Sieb Meyer също имат решения ама техните са над 15kW. Предполагам че могат да се намерят втора ръка от малките. На Sieb Meyer - Aeocon 4000 съм отварял - желязна машина - 30 кг. истинско немско качество. Всички могат да правят синусуида която едва ли има домакински уред който да може да измери толкова прецизно, че да разбере че е електронно изработена. То всъщност мрежата ще е с много повече кривини отколкото изхода на тези. Остава последния проблем - всеки един от тези поотделно струва колкото 2-3 перални + 2-3 сушилни. Aeocon-а на Sieb Meyer струваше 5000 Евра.
|
| Нед Апр 19, 2015 10:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Cekins писал докато снасям долното  Edit2:  и на всичко отгоре излиза, че бях прочел само до 5-та страница... А бе аз казах да даде на някой циганин 20лв... Дори да я подкара на 50Хц - и к'во?! Била No1 икономична, ама щото не топли водата  Само ако има "слънчев бойлер" или друго подобно е оправдано, но ако трябва да я топли през ш*бан огромен траф - мерси! Друго е ако намери реотан на 220В (не е невероятно) - с малко или без преработка ще го подкара. Пък пощурялата електроника май е отделна тема, като нищо може някоя хлебарка да се е изцвъкала 
|
| Нед Апр 19, 2015 10:38 pm |
|
 |
|
timt
|
Загубена кауза. Кравата си иска бик. 
|
| Пон Апр 20, 2015 1:11 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да обобщим! За да се подкара пералнята, трябва входен траф 3-4kW. След това трябва някой сервизджия да се навие да оправи електрониката. Не мисля, че ще ти вземат под 200-300лв, предвид факта, че не е ясно какви проблеми могат да изскочат. Ако разполагаш вече с входния траф опитай да намериш някакъв сервиз, където да ти я преправят. Пак има вариант да ти излезе изгодно. Иначе направо си купи друга!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Апр 20, 2015 11:08 am |
|
 |
|
Roumen
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 05, 2012 7:31 am Мнения: 209 Местоположение: гр.София
|
Смятам че Cekins е прав, когато казва " електрониката вижда 50Hz и казва : "до тук" - щом не е 60Hz ".
Преди години имах аналогичен проблем с FAX на 110 в. от USA. С транформатор 220/110в. даваше някаква грешка и не тръгваше...Тръгна така: Потърсих с осцилоскоп какво се вижда на крачетата на процесора и на едно място имаше правоъгълно 5v/50Hz. Прекъснах шината там. Подадох 60Hz и факса тръгна...на цената на един таймер 555.
Типично е американците да слагат подобни защити на продукцията за техния пазар.
|
| Пон Апр 20, 2015 7:13 pm |
|
 |
|
timt
|
Което е доста тъпо.
|
| Пон Апр 20, 2015 8:23 pm |
|
 |
|
jjmilev
Ранг: Минаващ
|
Колега, това изчерпва темата!!! Кратко, ясно и точно - без гадания и коментари защо съм я взел и т.н. Към колегата с американския инвертор - той струва 360$, тежи 8 кг. (транспортни разходи) + мито и ДДС ще отиде на 700-800 лв. общо и ми казваш, че е ок?! Към друг от гадателите - казах, че имам 8kw траф и няма да ми се наложи да купувам друг! Пералнята е модел 2014г., а не 2008 г. Както и да е, мерси на всички отзовали се със смислени коментари! Аз, тук питам професионалистите в професионалния форум за съвет, защото не съм наясно с материята - ако бях със сигурност нямаше да се занимавам да чета неща, които някои от хората тук постват, понеже им е скучно и обичат да расъждават неподготвени на глас - визирам само тези с подхвърлянията и тъпите забележки! Нали това е смисълът на форума - да попиташ за нещо което не ти е ясно тези които се предполага, че знаят повече!!! И след това да прецениш какво да правиш и дали си струва усилията. Най лесно е да кажеш "това няма как да стане" - уморих се да слушам това - това е първото което казват всички, каквото и нестандартно да попиташ (извън "догмата"). Затова сме на тоя хал.... Експерти по всичко и гола вода при детайлите и по-специфичните въпроси!
|
| Пон Апр 20, 2015 8:42 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Виж какво си написал в първото си мнение: Мислиш ли, че "честотен преобразовател" 3kW ще излезне по-евтино от това да купиш готов инвертор? Плюс това този, към който ти пуснах линк беше 165$. Ако си мислиш, че даже с 555 таймер ще ти излезне по-евтино, значи не знаеш къде се намираш. Т.е. може да ти излезне по-евтино, но ако смяташ само цената на таймера, а не и труда на тоя, дето ще ти го направи.
|
| Пон Апр 20, 2015 9:01 pm |
|
 |
|
timt
|
@jjmilev, не ти хареса това което ти се искаше да чуеш и хайде всички (почти) в кюпа? От самото начало всеки ти казваше че е доста труден и скъп за реализация. Няма как да купиш нещо от пазаря и да включиш пералнята там и да работи. Иска се преправяне а да не споменавам и това че обърка доста хора т.е. един път с инвертора, честотата а после и връзка с модула.(техници от сервиз с тестов модул за твоята пералня) Всеки техник тука а и не само без сервизна документация няма как ей така да ти каже как да я преправиш без да си загуби много време с това. Няма нещо което да не става и да не може да се поправи!
|
| Пон Апр 20, 2015 9:23 pm |
|
 |
|
jjmilev
Ранг: Минаващ
|
Колега, не отричам, че не знам къде се намирам - аз, затова питам! Молбата ми беше за съвет и смислено решение. Ако няма приемлив вариант просто се отказвам от идеята и това е - пак казвам, аз затова питам хората, които са в час. Колкото и хубава да е пералнята не бих дал колкото за още една за доработки. В същото време питам защото как иначе ще разбера дали някой проявил креативност, като колегата Roumen не може да намери въпросното "елегантно решение". Ако модератора реши, че задавам безсмислени въпроси да заключи или изтрие темата и да приключва въпроса, без да се разводнява повече... Това, че нямах възможност вчера и днес да пиша в темата някои колеги го изтълкуваха, че "съм се покрил понеже не ми изнасяло" и т.н. глупости.
|
| Пон Апр 20, 2015 10:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии изрови от някъде някакъв UPS или инвертор на 60Хц и виж к'во ще стане, така само боб може да се хвърля. Той моторът няма да се включи веднага, а реотанът - чак като се напълни с вода. Иначе широк спектър техници ти казаха, че евтино няма. Най-евтиното е 20лв... 
|
| Вто Апр 21, 2015 12:08 pm |
|
 |
|
fich
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 4:15 pm Мнения: 153 Местоположение: Русе
|
Сменят се кварцовете по платките един по един. Новият с честота 5/6 -ти от оригиналния. 
_________________ The fastest code is code that is not executed. (c) Free Electrons
|
| Сря Яну 06, 2021 11:14 pm |
|
 |
|
hrpankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 04, 2014 3:12 pm Мнения: 114 Местоположение: Станке Лисичково
|
Уф !!! ... Дотук нищо не разбрах ...
_________________А бе много я обичам Наталия Кобилкина, бе !! .. 
|
| Пон Мар 08, 2021 3:14 pm |
|
|