|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 10:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Новини от страната
Нямаше ли SiC Шотки диоди, с по-височко напрежение (600V примерно...)...
|
| Вто Апр 14, 2015 12:19 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Има, ама падовете пак са големи, пък и са предимно до към 50-60А. Пък и те искат и ценер функция от него, а пробивното на шоткито по чаршав е минималното и не се знае от кофата елементи кой с колко над 200V ще е. Обратния диод на MOSFET-ите е същата работа - би бил перфектен мощен ценер, само дето не го знаеш точно на колко волта над стойността в чаршафа е. Не че не може да се премери де, ама нямаш никаква гаранция че следващата пратка ще е пак с такова напрежение.
|
| Вто Апр 14, 2015 12:42 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
параметрите адаша ги даде, сега остава само да пусна мухата на тукашните мозъци от бялата стая и да почват с бъркането на химиите. пари - от ЕУ  после ще направим и спин-офф. еххх, сънища
|
| Вто Апр 14, 2015 3:43 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Говорейки за мухи, аз имам една голяма и тлъста дето бръмчи отдавна, ама ми трябва бяла (може и друг цвят) стая за нея. Бе трябва да го изкоментираме това с тебе май...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Вто Апр 14, 2015 5:10 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Бих искал да споделя нещо от моя опит с МОСФЕТИТЕ. Отсега казвам, че не претендирам да съм експерт, просто какви са моите впечатления. Ако ползваш МОСФЕТ редовно в "аваланш" режим, той ще бъде "супер ценер", ама за не много дълго време. Освен това няма да е "точен ценер". Според мен е абсолютно недопустимо да тормозиш транзистора в такъв режим, т.е. да го ползваш за "ценер", особено на големи мощности. Козметично е ок, може да изкара 10 години, като си реже от време на време някакви спорадични отскоци, обаче да го държиш редовно в такъв стрес ще му дойде нанагорно. Освен, ако не е специално изработен за това. Другото дето го каза Спарки за повторяемостта на параметрите на тразсисторите - пример от преди 5 години, правихме един матричен конвертор. МОСФЕТИТЕ бяха на 600V с много ниски загуби на канала. От една кутийка с 10 семпъла изтествахме всичките до нивото на "ценер" функцията (половината разбира се изгорихме). Разликата беше около 60V между "най-ниския" и "най-високия", горяха си някъде към 620V - 650V. Т.е. много близо до това, за което са рейтнати, без особен запас. И абсолютно никаква повтаряемост. А SiC диод за голям ток нийде не съм виждал. Ползваме ги от 6 години, но на високи напрежения и умерени токове докъм 20А. Падовете на чисти SiC диоди почват от 1.5V нагоре. Обаче много помагат при апликации с малък ток и височки напрежения - всякакви reverse recovery проблеми изчезват. То пак си има малко време на освестване, ама е абсолютно пренебрежимо, осцилации почти няма при изключване, загуби също. SiC МОСФЕТ си е пълен кошмар обаче. Много малко топологии са приложими с чист SiC МОСФЕТ. Падът на диода му почва от 3.5V и може да стигне до 5.5V. Без външен диод не може да се мине. Инак CREE и Rohm обещават всяка година, че това е временно и имат нови разработки. Това от 5 години насам. Има интересна статистика за SiC МОСФЕТ като надеждност - повреждат се по много и доста бързо. Ти очакваш 10-15 години работа, а те си заминават, работейки в номинален или лек режим. Официалната версия на производителите е "лоша партида". Не го казвам като виц, защото го чух от два различни производителя в различно време и почнах да се съмнявам нещо.
|
| Вто Апр 14, 2015 9:09 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
@Н'бабане Гт'муан'га - няма проблеми. тая бяла стая така се издържа, иначе отдавна да е разчистена. аз отдавна не съм в унито, но имам колеги и познати които с това си изкарват хляба и понякога се заслушват
|
| Вто Апр 14, 2015 11:23 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Груби, извинявам се за лаишкия въпрос, понеже съм само потребител на компонентите, не ги правя на микрониво - под бяла стая "clean room" ли имаш впредвид?
|
| Вто Апр 14, 2015 11:30 pm |
|
 |
|
Grubi
|
да, колкото е по-чиста, толкова по-бяла, толкова по-"clean" http://en.wikipedia.org/wiki/Cleanroomето тука с категориите за чистота, 1 е най-чиста, 100000 е най-"мръсна" от чистите. Без да чета мисля, че числото беше количеството на определен размер прашинки на 1м3 въздух
|
| Сря Апр 15, 2015 12:10 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Tack! Ще попрочета малко, впечатлен съм от степенуването им, мислех, че не са толкова много класове. Бях чувал като rule of thumb, че clean room е около хиляда пъти по-чиста от болничните стандарти. Ще се фамилиаризирам с понятията, благодаря още веднъж!
|
| Сря Апр 15, 2015 12:20 am |
|
 |
|
timt
|
Вземаш си чиповете и в хирургията, колко по чиста да е. Оффф, като знам и там каква мизерия е. Аз да питам де, ако някой пръдне дали е чиста стаята или не се брои? 
|
| Сря Апр 15, 2015 12:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
В сравнение с чистите стаи и най-модерните хирургически стаи са като тоалетната на Гара София. Работили сме по стаи с клас 100 и 1000 в по-висок не сме  Вилтриращата система не е никак тривиална, както и материали, уплътнения и т.н.
|
| Сря Апр 15, 2015 12:34 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Някой да има на идея какво е било нивото на чистите стаи в Ботевград през 80-те години спрямо международните стандарти? Чувал съм главно от преподаватели, работели там, че е имало топки с косми по ъглите. Говоря за стаи, в които са изработвали диодите. Знам, че и процесори се опитваха да правят, дали са се старали повече за по-сложните процеси?...
|
| Сря Апр 15, 2015 12:44 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Някой производители на мосфети твърдят че техните нЕмали проблеми с пробивите ... Да уточня - аз нямах предвид да се сложат 45V мосфети и да се разчита на техния пробив - транзисторите примерно 75V, управлението дето ги клати да изправят синхронно ги избушва в режим пирон като види 45V( +/- 1%?).
|
| Сря Апр 15, 2015 9:53 am |
|
 |
|
Grubi
|
само да дишаш повече, и лазерните прицели те взимат на мушка  какво остава за други работи
|
| Сря Апр 15, 2015 3:50 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Един колега ни е разправял, че в "бялата" стая на завода в Русе някаква котка се е окотила (това 70те години някъде) 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Апр 15, 2015 4:00 pm |
|
|