|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 2:51 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Проблем със CD Player за кола ...
| Автор |
Съобщение |
|
miro_9703
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
 Проблем със CD Player за кола ...
Здравейте ! След дълго търсене из колата ми от какво имам консумация при изгасена кола от около 150mA и ми пада акумулатора стигнах до извода, че е от CD Player-a ми. След като го откачих него всичко си дойде в нормите и консумацията вече беше само 30mA. Преди това от доста време съм с този плеър и досега съм нямал проблеми, което ме навежда на мисълта, че плеъра нещо се е прецакал, за да има такава консумация в stand-by режим /т.е както съм си го оставял винаги, незнам дали е точно stand-by - часовника, който се показва на дисплея на плеъра и помни настройките/. След като го отворих, видях, че крайното стъпало е изпълнено с TDA7377, която ако не се лъжа е за 2 канала, но китайците незнайно как са изкарали 4, но както и да е. Плеъра незнам какъв е точно, тъй като съм го взимал за 50 лева някъде и марка не пише ... на панела, които се сваля пише само MP3-1201. Има USB вход и вход за SD карта, както и един AUX вход. Общо взето използвам само USB входа и си ми върши работа плеърчето, та затова и неискам да го изхвърлям, а ми се ще да намеря откъде ми черпи толкова ток, след като не работи. Свързването в колата го бях направил, като и на двата плюса на плеъра, където единия е директен, а другия трябва да минава през контактния ключ, аз бях подал и на двата постоянно 12 волта, тъй като иначе, след като изкарам ключа от контактния ключ, плеъра си губеше паметта. Днес го свалих от колата и го домъкнах в къщи, където си направих захранване на 12.56V филтрирано и изправено и го подадах на плеъра. Свири, но отново като замерих 120mA имаше консумация при изключен плеър. След това замерих на кой цвят проводник е тази консумация, тъй като двата плюса както казах съм ги свързал заедно, за да не си губи паметта. Оказа се, че и при включено и изключено състояние, се товари само единия проводник - жълтия, който на панела е означен като Battery+, а червения, който е ACC не протича никакъв ток през него, но и ако го откача, плеъра отказва да тръгне да свири, а само показва часа на дисплея. Друг чип, който има на платката е TM2313 - предполагам, той е някакви настройки за еквалайзера, който има на плеърчето. Има още два чипа на платката, но немога да ги разчета - предполагам едното е EEPROM, а другото е някакъв процесор. Плеъра изглежда по този начин: http://www.planetiko.com/upload/item...30c632e226.jpg само, че моя е със синя подсветка, а не с червена. Дано да съм обяснил горе-долу проблема какъв е, и дано да има някой който може да помогне да го оправя това чудо, защото както казах си ми върши чудесна работа и не ми се ще да го сменям, а пък и в момента нямам финансова възможност за друг плеър. П.П: За съжаление в момента нямам възможност да ви снимам плеъра както и платката му. П.П2: Незнам дали темата не е за другия раздел - Автомобилна електроника ... ако е за там моля някой да я премести !
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Нед Апр 12, 2015 8:40 pm |
|
 |
|
dyaneff
Ранг: Минаващ
|
 Re: Проблем със CD Player за кола ...
Предполагам, че за да имаш консумация, червения проводник ACC+ е обединен с жълтия Bat+. При това положение можеш да слушаш радио дори когато автомобила не е на контакт. Ако промениш свързването на радиото така, че на проводник ACC+ да има захранване след като автомобила е на контакт, няма да имаш консумация.
|
| Нед Апр 12, 2015 10:07 pm |
|
 |
|
miro_9703
Регистриран на: Чет Авг 15, 2013 3:07 am Мнения: 101 Местоположение: град Рудозем
|
Да, но при този случай, плеъра си губи паметта, след като колата не е на контакт. На мене ми се ще да не си губи паметта, както и беше, но както казах по-горе нещо се прецака последната седмица и започна прекалено голямата консумация, от която ми падаше акумулатора. Та това ме навежда на мисълта, че нещо плеъра се е прецакал, защото преди нямаше такава голяма консумация и всичко си беше наред ...
_________________ Тате, днес единствено аз отговорих на въпроса на учителката. -Браво сине, и какъв беше въпроса ? -Кой не си е написал домашното?
|
| Нед Апр 12, 2015 10:10 pm |
|
 |
|
dyaneff
|
Паметта се губи когато прекъснеш захранването на Bat+.
|
| Нед Апр 12, 2015 11:15 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Точно така. Проблема е, че не искам да прекъсвам захранването на Bat+, а именно от там ми идва голямата консумация от 120mA. Това ме навежда на мисълта, че проблема е някъде по паметта. Дали е възможно ?
|
| Нед Апр 12, 2015 11:39 pm |
|
 |
|
dyaneff
|
Ако е с такава букса http://prntscr.com/6t49hjна пин 4 или пин 7 е консумацията ?
|
| Пон Апр 13, 2015 9:01 am |
|
 |
|
miro_9703
|
пин 4. Днес ще разпоя интеграла за крайното стъпало, тъй като ме съмнява, че той ми прави мизерии. След като го разпоя ще пиша има ли консумация или не.
|
| Пон Апр 13, 2015 9:19 am |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това е типичен проблем за китайските "автомобилни" продукти. Не съм задълбавал какво го предизвиква, хората сами се сещат че по-добре да си сменят радиото с нещо нормално пред това да купуват нов акумулатор, да закъснеят за работа или да останат на пътя. Предполагам че проблемите им са заради моментен пик в захранването, който избушва някое китайски подобие със звучно име като от каталог на STM... Може и регулатор да си отива. Пробвай да разкачиш (отпоиш) крайното стъпало и виж дали оттам е консумацията. То принципно към 12-те волта е вързано то, и то директно, не през ключ, ползват се стенд бай пиновете му за да не консумира на изключено. Другите са регулаторите, може и през тях да влиза. Ако са регулаторите ще ги усетиш на топлина си мисля - не е малък тока. Крайното стъпало също, ако го откачиш от радиатора му.
|
| Пон Апр 13, 2015 9:58 am |
|
 |
|
miro_9703
|
Здравей, благодаря за насоките ! Отпоих TDA-то, което е за крайно стъпало, включих CD-то през амперметър - резултат никакъв, т.е тока си е същият. След това при разпоено TDA, разпоих и стабилизатора на 5 волта, с надеждата, че вече консумацията ще изчезне - уви, не стана пак. Явно проблема е някъде другаде и колкото и да не ми се иска, ще купувам ново CD ...
|
| Пон Апр 13, 2015 11:47 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Тоя ток, при това напрежение прави мощност над ват. Виж дали не се появява някъде като топло... Ако захранването е регулируемо, увеличи напрежението до около 15V.
|
| Пон Апр 13, 2015 12:49 pm |
|
 |
|
miro_9703
|
Здравей, никъде не се усеща нещо да грее, оставих го за 1 час така, никъде не видях нещо нито да грее, нито да пуши  . За съжаление в момента не разполагам с регулируемо захранване. Като се сдобия с такова в следващите дни ще пробвам и на 15 волта. Всъщност другото което забелязах е, че след като включа CD-то към един траф около 150 вата е, напрежението кляка до 9 волта :O
|
| Пон Апр 13, 2015 2:18 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Би трябвало да има още регулатори, 8-9Вт за радио и аналогова част. Виж и елементите в самото влизане на 12-те волта - филтриращи електролити, защитни диоди
|
| Пон Апр 13, 2015 2:23 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Подай му 50-60 волта. Първо ще гръмнат повредените чаркове, пък после ако нямаш късмет и здравите.
|
| Пон Апр 13, 2015 3:50 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Пон Апр 13, 2015 9:26 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1756 Местоположение: Варна
|
Това като вица: Марийка отива при врачка , пита :Ходя с Иван и Петър , на кой ще му излезе късмета? врачката: Иван е късметлията , ще се ожениш за Петър...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Апр 13, 2015 10:04 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|