|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Окт 02, 2026 9:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Новини от страната
@Димитре, само за мощни диоди (мойто не много професионално мнение)... - класа на стаята не би трябвало да е някаква фантастика (мисля че няма да трябва йонна имплантация) - силициевите отливки се купуват, или директно нарязани плочи - машини за маските (т.е. един добър грамофон - тия диоди няма да са толкова финни  ) - "мокри" бенчове, един вид корита за ецване - пещи (различни видове) и машини (различни видове) за химично отлагане (да направим структурата) - бонд-машинка за спояване, ако използваме сандвичи от различни видове материали - гриндер (да режем готовите плочи), diy pick'n'place - бондер - тестова станция (burn-in, характеризация) - микроскопи всякакви видове, включително електронен, химична лаборатория - добра съблекалня - добро машинно - място далеч от движение, шум, прах и море. добре пакетирано и оптимизирано, иначе разходите растат много - малка пречиствателна станция - ако кристалите се купуват готови, се спестява огромна част. например ако се правят ХИС май това беше засега. тука имаме 1 декар такава стая, http://www.chalmers.se/en/departments/m ... ility.aspxкато са я строили, никой не се сетил че отдолу точно под "стаята" минава трамвай - затова направили пружинираща структура, която да обира вибрациите, която глътнала пари колкото за още един университет, но... егото на някой маниак е било задоволено. това продължава да гълта огромни пари на година, не можеш просто да го спреш...работи 24/7. един път някой беше забравил пасивираща пещ отворена... голям майтап
|
| Пет Апр 10, 2015 8:56 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Tони, аз нямах предвид светодиоди, а мощни изправителни диоди и ценери  . Груби, аз горе долу знам какви машини трябват - едно време почнах да уча микроелектроника ама закриха специалността във втори курс и ме преориентираха към ембедед  . Интересно ми беше какви пари горе-долу може да се очаква че ще излезне. Имам тука някаква идея да почнем сами да си правим диодите за алтернаторите та затова. Иначе тук при нас май най-големия проблем ще е EPA заради химиите. Другото ако наистина излезне под милион значи не е кой знае какво.
|
| Пет Апр 10, 2015 11:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да им танцува 53 годишна балерина дано!!! https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=JzY ... 0%B8%D1%8FСтавало дума за 168 човека в цяла БГ, но депутатите са длъжни да изковат строги и справедливи закони. Кога ще се съберем да ги поизбесим малко?
|
| Съб Апр 11, 2015 12:05 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12154 Местоположение: Гьотеборг
|
@Димитър - не знаех че са те конвертирали  Ами не мисля че ще е много над милион, и тук и много повече при вас има консервирани или пред продажба модули или цели линии, предполагам човек може направо да ги наеме с персонала. Ей сега Фрискейл ако решат да се съкратят фабриките които са съседи на Майкрочип в Финикс, или Санги ще ги купи и ще ги дава под наем или на който му трябват. Като бях там 2004 разправяха, че си услужвали с капацитет един на друг, когато едната фабрика била на зор. А сигурно има и други. Цените не ги знам... но ако почнат да разпродават ще свиркам.
|
| Съб Апр 11, 2015 12:23 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Само се интерисувам ориентировъчно щото не съм аз тоя, дето ще вземе такова решение. Сега ние дизайнваме модулите и после един фен в UK ни ги прави, защото поради някакви странни за мен причини никой друг не може да направи такива мощни ценери (ползваме ценери в негативния клон на изправителите). И сме един вид като оженени за тоя фен, а най-лошото е, че той е малко чапрашък и примерно може да реши утре, че не му се бачка повече и да заебе всичко. Та не знам той как точно ги бърка бъркочите и какво прави, но даже и японците, от които той купува силикона не се наемат даже да пробват да направят такива ценери. Никой не иска и не щото не им се занимава, а защото откровено си казват че не могат. И колкото пъти до сега сме се пробвали да ги правим другаде винаги после се стига до него да купуват ценерите на чипове и той веднага ни призвънява да ни се сърди що търсим секънд сорс  . Преди време се разправяхме с шефовете просто да го купим (той веднъж намекна за нещо такова), но няма идея да го купим и да държим всичко в UK, въпреки че и без това имаме офис там. Та си мислих да направим такава стая тук и да почнем тук да ги правим. Най-малките чипове са 9х9мм и стигаме до 16х16мм и това е само един диод, така че не ни трябват някакви последни технологии. Обаче се оказва, че тоя прост диод е баси и черната магия и не всички могат да го правят. А аз си виках - баси, това е първия полупроводников елемент, би трябвало до сега и бебетата да могат да го правят без проблеми, ама явно не е баш така  .
|
| Съб Апр 11, 2015 12:57 am |
|
 |
|
Grubi
|
а руснаците питали ли сте? ако не са тайна, може да напишеш някакви параметри, тук има фенове с мощни елементи и един който е във Филипс, но той е предимно с транзстори. Знам, че сте търсили, но пък може и да изскочи някой отнякъде
|
| Съб Апр 11, 2015 10:20 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Диодите трябва да са 400V/150A, а ценерите са 45+-5V/150A и двата трябва да са от -55С до +200С. И при двата волтидж дропа трябва да е 0.9-0.95V@200A. Руснаците ме съмнява да правят вече каквото и да било, ама дори и да правеха първо че не може да се разчита на тях а и шапкарите може да се сърдят нещо  .
|
| Съб Апр 11, 2015 5:48 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
При такива параметри трябва да гледаш за лампи 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 11, 2015 8:30 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Що, сега са точно толкова. Даже може да имаме още по-мощни чипове, но проблема вече е, че основата на самите модули вече не може да отдаде толкова топлина към радиатора, а нямаме много място да ги направим по-големи.
|
| Съб Апр 11, 2015 8:46 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами нали това ти казвам - потърси лампови диоди.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Апр 11, 2015 9:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ще почне да правите основите от по проводим метал и тва е ... ще им се видгне леко цената но нали шапкарите ще го плащат  Ами не знам кой ви е застрахователя, ама може и да не се разминете там с под милион, това нали се сещаш че ще се превърне в критичен асет, ако са FM Global направо знам какво ще искат, то вие сигурно сте му свикнали на застрахователя и само по себе си не е проблем, просто по скъпо излиза.
|
| Нед Апр 12, 2015 12:24 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз ли не мога да смятам, че ми се получава 50в*150А = 7.5КВ при 200*С околна температура то температурата на прехода тряба да е 6500*С колкото температурата на повърхността на Слънцето.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Апр 12, 2015 12:56 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ами май да  .. той димитър е писал че падът е 0.95 при 200 А, т.е. всеки разсейва около 200 W.
|
| Нед Апр 12, 2015 1:20 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти не можеш да смяташ  . Това май стана за отделна тема, та ако може Рек да я отдели да не спамим тая за новините. Тони основите сега са медни. Какви по-проводящи да ги направим?
|
| Нед Апр 12, 2015 2:46 am |
|
 |
|
timt
|
Готин ценер би се получил на 6500*С може да се ползва за кафеварка.
|
| Нед Апр 12, 2015 3:12 am |
|
|