|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:30 pm
SMS/GPRS/3G аларма с универсално приложение
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 SMS/GPRS/3G аларма с универсално приложение
Темата е разисквана и преди, по-скоро искам да питам дали има някакво развитие. Постановката е следната - искам да следя състоянието на няколко ключа, да кажем 4 или 8. Покритие има добро, захранване също. Ако има запасно захранване ще е добре. Устойството е фиксирано, не ми трябва предаване на координати и т.н. Интересното е дали се е появило относително универсално приложение за PC/телефон/таблет (или пък да генерира универсална веб страница), в което да имам възможност да присвоя някакви имена на следените ключове, да запиша лог файл, или пък да оформя елементарен интерфейс (без да започвам да програмирам отначало). Предполагам, няма да се отърва и без някакъв сървър... (освен ако не ползвам само СМС). Мисля и за една друга възможност - ако имам съоветния модем с Ethernet изход, може да ползвам някои от тези модули, например (но без фиксиран адрес не е много ясно как ще стане): http://denkovi.com/ip-relay-boards
|
| Вто Апр 07, 2015 4:45 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: SMS/GPRS/3G аларма с универсално приложение
Много ти е сурова идеята, Груби. Прецизирай аларма ли ще е, телеметрия ли...
Аз ще захапвам скоро нещо донякъде сходно, но за видео-наблюдение през 3G.
|
| Вто Апр 07, 2015 4:57 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Телеметрия, просто следене на няколко ключа. В България, така че верятно ще е по на сметка да е логнато постоянно и да използвам GPRS/3G/(може и 4G, но не е сигурно). Не искам да пестя батерия, няма да меря температура засега, не искам аналогови входове и/или изходи.
Идеята да е да имаш прототип и съоветната страница/приложение което може минимално да се конфигурира (искам да следя 2 ключа, едния да се казва вода, другия въздух и евентуално да има лог файл в който да виждам кога се е променило състоянето). Аларма за отпадане на захранването, часовник за реално време, GPS и т.н. са допълнителни екстри, но далеч не са задължителни.
|
| Вто Апр 07, 2015 5:14 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Така или иначе ти трябва някаква междинна точка със статично IP (server) .. може да е просто програмче което слухти на TCP или UDP порт и логва във файл или базичка данни . Всичко зависи как и по какъв начин ще избереш комуникацията. Ако е с димни сигнали си трябва мангала дет ще ги брои  Разбира се най-универсалното е HTTP ,че някои оператори умишлено блокират портове . Но прекалено общо ти е заданието  .. имам 4 гуми и искам да ида до морето 
|
| Вто Апр 07, 2015 5:27 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
За готови "темплейти" не съм чул.... С "10" реда PHP си логваш (където и да е) GET/POST заявка( http://URL.com/posting.php?water=1&air= ... 4567890.... в тоя ред на мисли) Можеш да ги тъпчеш в MySQL стига GSM да има HTTP команди Quectel: AT+QHTTPGET, AT+QHTTPPOST Тези имат OpenCPU (ако ти се занимава) може да минеш и без МЦУ ако няма си имитираш socket HTTP GET/POST
_________________ main[-1u]={1};
|
| Вто Апр 07, 2015 6:04 pm |
|
 |
|
Grubi
|
идеята за темплейти се приближава до това което искам. слагаш на PC/телефон/таблет една снимка или чертеж на това което контролираш, фиксираш по един индикатор червено/зелено на нужните места и съоветно номерираш/надписваш индикаторите.
Може и да има лимити/аларми след поредица от събития, може и да няма. Лог е добре да има.
Идеята беше дали може да се "нарисува" нещо като в Labview или подобна развойна среда, като писането на код се сведе до минимум. (Ясно, че в началото няма да е минимум, нито пък ще е толкова елементарно, но идеаята е такава)
|
| Вто Апр 07, 2015 10:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не вярвам да съществува готов темплейт за това. Но дори да има - пак ще трябва да се адаптира за всеки нов (непредвиден) случай (устройство). Нещо не схващам идеята - нещата се изместиха към визуализацията, а тя е накрая.
|
| Сря Апр 08, 2015 7:58 am |
|
 |
|
TheWizard
|
Това за което говориш е нещо като....Siemens Simatic HMI в HTML версия ....пак ще трябва да се адаптира за всеки нов.... за което ще трябва "стандарт" за комуникация и логика и от много такива точки ще се доближаваш до индустриални... цени
_________________ main[-1u]={1};
|
| Сря Апр 08, 2015 8:54 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да нямаш планове да търкаляш видео в реално време? Ще ми е интересно да споделиш резултати. Аз засега не успявам да направя нещо сериозно като стрим и ботълнека при ъплоад, май не е в модула 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 08, 2015 9:01 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми клиента е доволен на QVGA (320 x 240), 15fps, щото вече го е виждал. Модула поддържа това. Ти какво гониш?
|
| Сря Апр 08, 2015 9:44 am |
|
 |
|
Grubi
|
ами даже и индустриални цени, гледах някакви подобни устройства. например nano-PLC на Crouzet или тия InduoWireless (май само препродават - видях че има продукти на Satel) http://www.induowireless.com/p/io-overforing/http://www.induowireless.com/p/fjarrsty ... ard-light/(точно последния пише че може чрез позвъняване, смс или приложение) Защо слагам картинката най-отпред? Защото ми трябва "мръсно" приложение за експерименти. на всякакви места и със всякаква цел, но искам аз или клиента да си сложи първо снимка или чертеж на точките (ключовете), които го интересуват. Реалното време е относително, но ако нещо се счупи, препълни, спре да функционира по-нормалния начин е - колкото по-бързо, по-добре. Снимка наоколо, температура наоколо, гласова връзка, управление и т.н. са екстри, но не са критични.
|
| Сря Апр 08, 2015 11:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Че видео през 3G няма никакви грижи, ама абсолютно, дори и в D1 резолюция. Имаме видео продукт който се гледа в реално време със средно 128к за 16 камери, като максимума отива около 1 м, това разбира се за една камера с пълна резолюция, максимално качество. Хитрината при тях е че квадратират, т.е. в режим мониторинг когато камерите се лгедат просто с цел да има предства какво става, ако се гледат 4 той квадратира 4 и ги предва в един D1 фрейм, ако гледша 16 квадратира 16 и т.н. т.е. винаги предава един D1 фрейм като компресията звиси от настройките. Когато се отвори определена камера за детайллно гледане вече предава само нея като отделен канал в резолюцията и качеството което е зададено. Това икономисва много трафик и в същото врема пасва идеално на стандартните практики за водеден на видеонаблюдение.
|
| Сря Апр 08, 2015 6:58 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз се притеснявам не от модула, а от оператора. Тони 128к като килобита или като килобайта?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 08, 2015 7:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Байта, байта  кажи го 1 Mbit, с мтел не би трябвало да е проблем никакъв. Иначе това едно време и по модем сме го търкаляли, ясно е че фреймовете са били малко и малки, но работеше, то дори DVR си имаше част за модем, в новите май е махнато вече  Принципно SD стрийм при пълна резолюция спокойно може да се търкаля и на 600 kb и то с доста добро качество но с малко по-нисък фрейм рейт и без H.264. Имаме една еврейска система, там стандартно сетвам енкодерите на 600 kb. При тях са направили и един стриймър софтуер който е много ефективен, една камера я вкарва на 128 kb обаче не знам каква компресия използват, и апп-а и софта който кодира са си техни.
|
| Чет Апр 09, 2015 7:44 pm |
|
 |
|
Grubi
|
ToНи, а 3G камера с някакви цифрови/аналогови входове има ли, и да ги добавя като OSD (още преди да стигнат до модема и да се компресират)? предполагам не е голяма фантастика.
|
| Чет Апр 09, 2015 9:37 pm |
|
|