| Автор |
Съобщение |
|
mitko_el
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
 Maгнитен усилвател
Виждал съм такова животно , днес се сетих по повод регулиране на един траф за точкови заварки. Имате ли наблюдения , използват ли се и къде ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Апр 06, 2015 11:31 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Maгнитен усилвател
Има го в повечето компютърни захранвания. С него правят +3.3V от +5V...
|
| Вто Апр 07, 2015 12:03 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Май по скоро въпроса ще е: Как да регулирам "силата" на точковата заварка. Преди бая време цъках към траф 220 V пaрчета от синусоидата , и докарах нещата , че най добре става 5 mS след '0' на мрежата. Фазово регулиране в първична на траф ?
|
| Вто Апр 07, 2015 7:24 am |
|
 |
|
stefan63
|
Можеш да регулираш и във вторичната , какво ти пречи - яки тиристори има. Откъм първичната си пробвал, значи става (малко ще му е терсене на трафа),та какъв ти е въпроса?
|
| Вто Апр 07, 2015 7:44 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако въпросния траф е 50 херцов, а не иде реч за инвертор, вървиш в грешна посока, според мен. На 50 херцов траф единственото - тиристори в първичната и толкоз, ако искаш да е регулируемо. Ако ще е твърдо заложено - методи много - от използване на въздушната междина на трафа (каквато трябва да има, ако ще регулираш ток от трафа), до индуктивност след вторичната, както е на всеки уважаващ себе си заваръчен апарат, както и всякаква комбинация от двете, че дори и от трите (барабар с тиристорите в първичната). Ако инвертор, и то приличан инвертор, нещата са по-лесни - просто сменяш заданието усилвателя на обратната връзка и толкоз. Дори 20 килохерцов инвертор с лекота дава импулси с честота до към 200 херца. Та, кажи каква е цялата задачка, пък после ще го измъдрим. Точково заваряване правят и зъболекарите на теловете на брекетите, правят и в автомобилните заводи върху купетата на колите. Между едното и другото разликата сам знаеш колко е. ПП: На мен лично MagAmp-овете са малко мъгляви и проблемни за конструиране. Не че съм се ровичкал твърде много по въпроса де. А и ако тоците са големи и нискочестотни, нещо хич не го виждам това като техническо решение. Не държа да съм прав де. 
|
| Вто Апр 07, 2015 11:37 am |
|
 |
|
mitko_el
|
Машина (съществуваща) дето прави скари от тел 2-3 мм на око мерено. Заварява наведнъж N точки. Трафа си е бая кюфте , едни тиристори мярнах с болтове 8 мм (в първичната). Бушона падал(40А) понякога при първоначално включване. Някви дребни релета бяха турили край тиристорите , та май досега е бачкало on/off и са регулирали времето. Във вторичната няма друго освен яки жици. По бабешки : магнитния усилвател го виждам един тороид (направо някои готов траф примерно 200W) , на първичната пускам постоянно U което ще регулирам , за вторична(в смисъл намотка която ще е последователно на първичната на 'кюфтето' ) навивам жица 6мм2 колкото се събере  Знам ,че звучи авантюра , карай да е весело.
|
| Вто Апр 07, 2015 11:51 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Значи трябва да се направи алгоритъм за плавен старт. Вероятно при първоначално пускане тиристорите по някаква причина са затворени. Аз поне там бих търсил причината.
|
| Вто Апр 07, 2015 11:59 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
N=? За електрожена е важно да има мека изх. характеристика. Това най-лесно се постига с голяма инд. на разсейване. Магн. усилвател ще ти помогне, ако искаш да поддържаш "еднакъв" или с еднакво отношение тока през няколко различни намотки. И всъщност можеш да го разглеждаш като транформатор, понеже няма запасяване на енергия в него.
Абе кажи какво точно искаш да направиш, че да знаем на къде да те насочим.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Апр 07, 2015 12:03 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
...Преди бая време цъках към траф 220 V пaрчета от синусоидата , и докарах нещата , че най добре става 5 mS след '0' на мрежата.
Първите опити тогава , бяха да цъкам в '0' на мрежата , направо се смъкна изолацията на захранващия кабел от тока...По моя представа , тогава вкл. само активното R на първичната , което имаме представа колко е при траф 1 KW ...
|
| Вто Апр 07, 2015 12:05 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Във втория ми пост съм го казал простичко: Да регулирам "силата" на точкова заварка 
|
| Вто Апр 07, 2015 12:08 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Звучи тъпо. Ако проблемът ти е, че при вкл. пада предпазителя, трябва да подходиш по съвсем различен начин. ПОстоянният ток само ще влоши картинката. Сложи степ-стартен резистор, който се шунтира от допълнително навита вторична и има нисък праг на изключване.
|
| Вто Апр 07, 2015 12:08 pm |
|
 |
|
dan
|
Аха. Най-дърводелско- регулиране на въздушната междина. Така се променя магнитната връзка. Може да се сметне, може и експериментално да го "настроиш".
|
| Вто Апр 07, 2015 12:09 pm |
|
 |
|
mitko_el
|
Виждате ,че имам потенциал да върша глупости , не ми пречете  Сега по сериозно. Виждал съм фабричен електрожен , точно с магнитен у-л се регулираше. Бая машина беше , а 'МУ' беше 'траф' видимо около 500-1000W. А идеята да правя въздушна междина на съществуващ траф... благодаря 
|
| Вто Апр 07, 2015 12:18 pm |
|
 |
|
dan
|
За ставането- ще стане, даже може и добре да стане. Но с цената на повишени загуби в магнитопровода.
|
| Вто Апр 07, 2015 12:53 pm |
|
 |
|
timt
|
@mitko_el, трябва ти по-време а не плавен старт за пунктшвайц. При самото заваряване ти трябва ударно разтапяне а като тънък момент е задръжката на детайла натиснат след изключване на трафа. При по големи мощности не се използват тиристори а игнетронни лампи. За малки може с успех и контактор да ползваш но много гадно трака.
|
| Вто Апр 07, 2015 6:36 pm |
|
|