|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:19 pm
Кои бобини са най-устойчиви на външни смущения?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Кои бобини са най-устойчиви на външни смущения?
Абе тазе тема що не е в общи приказки? Аз не разбрах автора пита ли и какво точно или просто разсъждава на глас. Не, че ми пречи, просто завиждам за свободното време. 
|
| Пон Апр 06, 2015 9:30 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бай Бонго цяла зима преяде на свободно време - такъв мързел не можете и да си представите Ся обаче почва селската работа и ще ми излезе през г*за. Мамка и мотика! Обаче: преди да пипна магнит винаги го разреждам през добре заземена жица 
|
| Пон Апр 06, 2015 3:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми сложи на мотиката копче,бре... 
|
| Пон Апр 06, 2015 8:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, това сега хвалба ли беше или трябваше да те съжаляваме  ?
|
| Пон Апр 06, 2015 10:42 pm |
|
 |
|
vstoykov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 12:05 am Мнения: 130 Местоположение: Варна
|
Не. Електромагнитните вълни, които наричаме светлина може да провериш тук каква честота имат ( енергия на фотона). С магнит няма как да докараш такава честота. Ако размахваш магнит с ръка ще успееш да генерираш електромагнитни вълни с много малка енергия на фотона (ниска честота, голяма дължина на вълната). Не ми казвай, че не знаеш, че всички електромагнитни вълни представляват излъчване и поглъщане на фотони. Казва се, че фотоните са носители на електромагнитното взаимодействие. Корпускулярно-вълнов дуализъмАко някъде има магнитно поле, трябва да има и електрическо поле. Няма как да отделиш "чисто" магнитно поле. Например един предавател може да излъчва с антена, представляваща една метална тръба. А радиоприемникът може да приеме електромагнитната вълна с феритна антена. * * * Така и не разбрах, щом тородида го разглеждаме като две отделни намотки, които са включени противофазно (и следователно няма как да се индуктира напрежение, като го слагаме в среда, облъчена с електромагнитно поле), как така е чувствителен към магнитно поле (което всъщност е електромагнитно)? Само аз ли виждам противоречието? Ще взема накрая да навия един тороид и да го сложа близо до източник на мощно променливо магнитно поле (което си е електромагнитно поле - т.е. фотони с определена енергия, електромагнитна вълна с определена честота и дължина на вълната). Обаче как в този случай ще различа напреженията, които се индуктират в проводниците извън тороида от тези, които се индуктират вътре в тороида? Сетих се - ще навия една навивка от същия проводник и ще измеря какво напрежение се индуктира в нея. Целта на темата, която отворих е да разбера какво е имал предвид автора и защо това, което си мисля, че има предвид противоречи на това, което си мислех, че знам.
|
| Пон Апр 06, 2015 11:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
vstoykov, що не попрочетеш от някой по-сериозен източник, преди да е захванеш със съчинения-разсъждения на тема, която очевадно ти е чужда. Темата е за коша.
|
| Вто Апр 07, 2015 7:59 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Стойков, по тоя път няма да стигнеш далеч.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Апр 07, 2015 9:00 am |
|
 |
|
stefan63
|
Наистина не знам. Явно за мен фотоните са нещо различно от електромагнитна вълна с честота 2 херца. В граничен случай може и да се покрият. Това обаче е някъде твърде далече и използването му е много специфично . Теоретично си прав ,че дето има магнитно поле - има и електромагнитна вълна. Всеки опредметен магнит се движи с някаква скорост във Вселената. Електромагнитната вълна , породена от това му движение обаче е пренебрежима. Така за практически цели излиза ,че има "чисто магнитно поле". Кое тук те смущава? Лудите идеи винаги са движили прогреса, дерзай.
|
| Вто Апр 07, 2015 9:10 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Хубаво де, ама нещо не вдявам връзката между всичкото това и шумоустойчивостта на конкретна конструкция бобина. Не знам някой да ползва квантова физика за да смята бобина.  Единна теория за всичко даже и най-умните глави от много време не могат да измислят, а дори и да бяха измислили, да отстрелваш всяка хлебарка вкъщи с пушката, вместо с чехъла, не винаги е твърде продуктивно.
|
| Вто Апр 07, 2015 12:09 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Както си тръгнал, може скоро да екранираш бобините с огледало 
|
| Вто Апр 07, 2015 12:11 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Написаното относно същността на електромагнитните вълни беше в отговор на stefan63, който написа странни неща по отношение на физиката на електромагнитното взаимодействие. Написаното от мен има връзка или с темата, или с някой от коментарите по нея. Може пък написаното от stefan63 да е сарказъм и аз да не съм разбрал... Всяко електромагнитно взаимодействие представлява излъчване и поглъщане на фотони. Това не е някаква моя уникална теория, във всеки учебник по физика ще го прочетете. Само онова, че "вселената е математическа конструкция на най-ниско метафизично ниво" е вече извън физиката (тъй като това твърдение не е фалсифицируемо), но това нямаше връзка с темата, просто споделих идея (в сферата на метафизиката). Иначе гледам да се придържам към физиката, така както съм я учил в училище, според която фотоните са носителите на електромагнитното взаимодействие.Ще ми е интересно да прочета и алтернативни теории за електромагнитното взаимодействие, обаче без сериозни доказателства не съм склонен да приема, че досегашните теории са грешни. Разбира се, не изключвам възможността да съм проспал някакво откритие във физиката. Ако е така, ще се радвам да ми дадете линк към новата теория за да се ограмотя. Огледалото няма как да отразява електромагнитни вълни с голяма дължина на вълната (спрямо размера на огледалото). Дебелината на екрана също оказва влияние за ефекта на екраниране. До сега никой не даде обяснение защо "магнитните" полета влияят на тороида, при положение, че "електромагнитните" не му влияят (защото противофазното включване на двете въображаеми намотки, от които е съставен води до това, че индуктираното напрежение в двата края е нула). Това се нарича ad hominem.
Последна промяна vstoykov на Вто Апр 07, 2015 2:07 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 07, 2015 1:48 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
ИзточникТоест, индуктирането на напрежения в тороидалната намотка, в резултат от външно електромагнитно поле, може да се обясни с това, че намотката не е навита идеално симетрично. Колкото по-несиметрично е навита - толкова повече е чувствителна към външни електромагнитни полета. Тоест, ако навием една тороидална намотка по идеално симетричен начин, не би трябвало да се индуктират напрежения. Освен това: Тоест, кръглостта на сечението на магнитопровода подобрява симетричността. Има ли грешка в тези разсъждения? До сега това е най-добрата хипотеза, обясняваща индуктирането на напрежения в тороидални намотки в резултат от външно електромагнитно поле.
|
| Вто Апр 07, 2015 2:06 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
vstoykov, много си далеч от физиката... Що реши, че тороида е съставен от "противофазното включване на двете въображаеми намотки" Аз пък твърдя, че е съставен от няколко синфазно свързани намотки. А напрежение не се индуцира, защото не може (в идеалния случай) да се промени магнитната индукция, а от там магнитния поток. Същото е при соленоид, навит върху едното рамо на затворен магнитопровод.
|
| Вто Апр 07, 2015 2:25 pm |
|
 |
|
vstoykov
|
Синфазно са свързани по отношение на вътрешното магнитно поле. По отношение на външното са противофазно свързани. Представи си две намотки, навити в една и съща посока (синфазно) върху един дълъг цилиндър (получава се соленоид). Сега вземи този цилиндър и го огъни във формата на тороид (реалният ферит е твърд и ще се счупи, но нашият въображаем магнитопровод е гъвкав и това не е проблем). Сега си представи едно външно електромагнитно поле. По отношение на това поле едната намотка е навита наобратно спрямо другата. Идеята да разглеждаме тороида като съставен от две въображами намотки, включени противофазно (или синфазно - спрямо магнитният поток, индуктиран в тороидния магнитопровод от тока, който протича през проводника, навит около магнитопровода), не е някаква моя уникална теория. 4040 писа в темата първи за това: Предполагам, че същото има предвид и авторът, цитиран по-горе ("near complete magnetic field cancellation outside of its coil").
Последна промяна vstoykov на Вто Апр 07, 2015 2:52 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Апр 07, 2015 2:48 pm |
|
 |
|
dan
|
Проблемът ти е, че не питаш правилните хора (в правилния форум). Тук няма специалисти по квантова механика, нито по метафизика.
Питай в mazeto.com , там ще ти помогнат.
А иначе квантовата и класическата механика са като цяло несъвместими. От там и квантовата механика и класическата теория на електромагнетизма, понеже извежданията се правят по законите на класическата физика, стават също несъвместими.
Най-прост пример- опита на Ампер. Ток в ампери,разстояние в метри, сила в Нютони, ускорение в m/s2.
|
| Вто Апр 07, 2015 2:49 pm |
|
|