|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:00 pm
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: HP HDD Recovery
Изобщо не мога да твърдя, че разбирам от Linux, но колкото пъти съм ползвал Live CD-та (повечето специализирани) да ми оправят Windows, все е ставало някакъв фал.
Partition Magic има безценното предимство да открива трудноуловими грешки и да ги отстранява или поне да даде достъп до иначе неизползваемия диск. За съжаление, добрата ми изпитана версия била само до WinXP. Прилагам едно Portable което уж ставало за Win7, но не съм работил с него. Ако имаш Nero - ползвай BackItUp. MiniTool Partition Wizard Home Edition Portable си е много добра, специализирана и безплатна програмка.
|
| Съб Апр 04, 2015 3:05 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Ми точно Clonezilla та си е един wizard za dd копирането  аз много си я тача и до сега проблеми не съм имал .. но това предимно за линукс де ... иначе Акронис си е класика за бозичките. Има една дистрибуция DRBL http://drbl.org/ вътре е наврян clonezila и GPARTED и заради него разбира се са набутали и Xserv та когато копираш към по малък диск може с gparted да си направиш resize на дяла и тогава с clonezilata ( dd ) да си копираш или направиш снимка. Аз лично съм си го сложил във флашката и така доста файлове съм спасил от "прецакани" бозички ... все пак имаш live Linix под ръка винаги и особенно безценен е fsck 
|
| Съб Апр 04, 2015 4:11 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Принципно HP дават да си запишеш рековъри dvd-та от рековъри дяла, но изрично пишеха че можеш да го направиш само веднъж ... Това е което ще изкара нормални дискове от които после да си инсталираш точно оригиналния виндоус. Някой от "техните" софтуери бяха, но не помня точното име.
|
| Съб Апр 04, 2015 7:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Точно за този модел няма, служебен е, нито инсталационни дискове, нито recovery софтуер, нищо. И на сайта им няма, във форумите са стотици мнения на тази тема, но на HP им дреме на патката. Дори отдолу няма залепен стикер с модела и серийния номер на лаптопа, няма и серийния номер на Win7, а бе пишман работа. В къщи на жена ми е същия модел (отново няма залепен кьорав стикер), та искам от него да сваля всичко и да го прехвърля на нов диск за служебния лаптоп. dd знам, че може всичко, но и прекалено лесно се осира всичко. Ще изпробвам утре с SystemRescueCD , в него има Partimage , поддръжката за NTFS била експериментална. Другите варианти, на които се спрях са Clonezilla, FOG, Mondo Rescue, G4L и PING . Ако не стане, здраве да е, ще си му инсталирам Ubuntu и ще си имам пълноценна Unix машина на работата 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Апр 04, 2015 9:33 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе какво му се плашите на dd толкова? това е като кухненски нож. верно, може да реже и лук, и пържоли, и пръсти, но при внимателно боравене няма страшно.
ако просто искаш да свалиш един партишън от един диск като файл на друг диск - няма нищо особено, просто внимаваш какво пишеш if=, of= по правило рековъри партишъна е малък и може да се хване на флашка. стига НР да не са се надминали нещо със заключени зони на диска или работа само с определни типове/марки/серийни номера дискове. те от край време си обичат къстъм дисковете, за да ти продават само те като резервен чарк на петторна цена.
въпроса с геометриите на партишъните е малко по-сложен, защото при всяко преминавана на поредното технологично ограничение (640К трябва да са достатъчни за всички), кръпките и безумията нарастват лавинообразно.
ползвал съм някаква елементарна програмка, която вадеше инсталационните ключове на де що е М$, но не се сещам как се казваше. на новия ми шлептоп наистина няма номер на прозореца. сега се загледах, че има лепенка за win8, а той дойде с win7. големи артисти са станали.
|
| Съб Апр 04, 2015 11:46 pm |
|
 |
|
gicho
|
Другият вариант е да си поръчаш recovery media от HP. Или да пробваш в Стемо ... Щом имаш даже два лаптопа цената ще е оправдана. http://www.anotherwindowsblog.com/2009/07/create-your-own-recovery-disc.html
|
| Нед Апр 05, 2015 9:42 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
За w7 ключовете са еднакви за даден OEM.
|
| Нед Апр 05, 2015 2:31 pm |
|
 |
|
gicho
|
"Windows loader by Daz" имаше ключовете за разни ОЕМ-и. Някакъв асрок се превърна в шарен OEM с негова помощ. Иначе пак давам жокер - ако имаш контакт в Стемо може да се уредиш със заветния диск.
|
| Нед Апр 05, 2015 9:19 pm |
|
 |
|
¶
|
Въпросa не е за заветния диск, пари не смятам да давам на HP, Microsoft, нито пък Стемо. Въпроса беше принципен, когато се купува компютър с инсталирана ОС, цената на инсталирания софтуер влиза в цената на компютъра, т.е. вече веднъж е платено. Това, че HP се правят на прошляци, като се опитват да ти вземат още пари за заветния диск е мръснишки номер. Това което мисля да направя е много просто: клонирам диска от единия лаптоп и го закачам на втория лаптоп, ако тръгне така Win7 добре, ако не тръгне инсталирам Ubuntu и за всеки случай му качвам WinXP във виртуална машина. Купих един Toshiba 2.5" външен HDD, като си мислех да взема HDD, а четеца да го използвам когато се наложи за други дискове, да ама настъпах мотиката  , оказа се, че диска вътре има само USB 3.0 интерфейс, SATA конектори няма. Сега ще ходя да го върна и ще взема нормален 2.5" SATA диск 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Апр 06, 2015 7:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи, не съм изчел цялата тема но по принцип бозите които се дистрибутират с HP в болшинството от случаите не се нуждаят от активиране, можеш да си направиш колкото ис искаш копия на тоя диск, и до де е на HP лапатоп няма да имаш грижи с активацията му, ще си работи, така поне беше с XP. Със 7-ци нямам опит, но като цяло тези ОЕМ версии не се нуждаят от активации и др. глупости. Иначе масова практика е да не се провайдва диск с ОС, от известно време го правят, не знам дали е само за да редуцират цената или MS нещо са ги натиснали, едва ли спестяват от цената на един диск, обаче точно защото тия дискове не искат активации др. глупости има възможност да ги инсталираш на много машини.
Има тулчета с които можеш да сиизвадиш серийния номер на бозата, от там насетне не ти трябва нищо, има за сваляне корпоратинви дистрибуции колкото искаш, то това не са и корпоратинви а са ОЕМ за лаптопи, там нямаш активации, сваляш една такава и инсталираш с твоя сериен номер, не би следвало да имаш грижи. А от друга страна дори и хакнато копие да инсталираш, имаш ли лепенка и тя е за същата версия на вин, нямаш проблем, а инсталционният код също може да се смени, с твоят, варианти много, не го мисли.
|
| Пон Апр 06, 2015 7:27 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре де, какво те плаши dd-то? Ти си линуксчия, трябва да си свикнал с това, че си носиш последствията след като натиснеш ентера.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 06, 2015 7:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Хи-хи, ама логика извади. Най-вероятно и Обама го плаши ядреното копче, пък за вече 8г. сигурно е свикнал да си носи последствията, като натисне ентера 
|
| Пон Апр 06, 2015 8:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Въпроса е, че това е еднократно действие - няма да го правиш рутинно всеки ден и вероятността да сбъркаш е малка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 07, 2015 7:56 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Намерих долното нещо записано в спец папка - значи трябва да му се обърне внимание. Още не съм го пробвал де, не е и Partition Magic, но е Open Source създадено точно за целта. http://odin-win.sourceforge.net/
|
| Пон Апр 13, 2015 10:05 pm |
|
|