|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:58 am
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
 isostatic forming
Въпроса е най-вече към Димитър но ако и друг зане нещо по въпроса ... та търся провайдер в САЩ, намерих няколко но те са основно от автомобилната индустрия и май не сме си много интересни един на друг. Принципно и в Европа някой ще ми свърши работа но там май са още по малко, става въпрос за нещо такова : https://www.youtube.com/watch?v=jVmGwu_zSi8
|
| Пон Мар 30, 2015 9:04 pm |
|
 |
|
timt
|
 Re: isostatic forming
Това с вакуум ли го мачка?
|
| Пон Мар 30, 2015 9:13 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Не с налягане 1000кг/см2 Но е отрязано точно в постигането на тези 1000кг Все си мисля че е много бавен и скъп процес ако съм го разбрал правилно
|
| Пон Мар 30, 2015 9:29 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, идея си нямам но ще разпитам наоколо.
|
| Пон Мар 30, 2015 11:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Процеса е бърз, около 2 мин на цикъл, не е и скъп, защото не струва нищо повече от тока за помпата, не включвам машината. Основната инвестиция е в машината. Процеса е идеален за ниско серийно производство, 100-200 детайла на ден, но това зависи и от машинта. Това че можеш едновременно да обработяш много детайли с различни дебелини компенсира сравнително дългия цикъл. Най-голямата икономия е от тулинг. Първо че процеа позволява форми непостижими за прес форминг-а, второ може да работи дори и с дървени инструменти. Димитър беше писал колко му струва щанцовия инструмент, а сега да си предстваим че това не е прост щанцов инструмент а е сложна 3D форма, примерно калник или врата на кола .... цената отива поне по 2. Сега говоря тук с разни фирми, тук е познато повече като ходроформинг, както по принцип и аз го знаех, но не знам защо Avure са го кръстили isostatic .. може би точно заради мембраната, стандартният хидроформиг е гаден процес, мокър, бавен с много ограничения, има и взривно формуване, но и то не е това което ми трябва
|
| Вто Мар 31, 2015 12:35 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами за тези от видеото - той офиса им в Шведско, в града на ABB - Vesterås (този на видеото също е швед, акцента го издаде). Там си е истинска индустрия. Напиши какво ти трябва и да ги питам директно. Мога да питам и 1-2 работилници тука, които със сигурност ще знаят. Ако държиш да е зад океана - гледам, че имат представители и там. Може би няма да се опънат много да кажат някоя по-малка (относително) работилница, която си е купила машина.
|
| Вто Мар 31, 2015 10:06 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони, като поразпитах тук също го знаят като хидроформинг, щото като казах isostatic forming и почнаха да ми говорят за някакви пресования на прахообразни материали. И аз им викам не бе като штамповане с вода и те викат ааа, хидроформинг. Ама ние не работим с такива и не знаят какво да ми препоръчат. Аз намерих някакви, дето са при теб в Индиана: http://www.americanhydroformers.com
|
| Вто Мар 31, 2015 3:19 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Вто Мар 31, 2015 5:56 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ама не точно, виж клипчето което аз съм дал, същото ама не баш . това като онова с чукчата и северния елен .... това на Avure е съвсем друго, точно там е ключа от палатката, може би затова го наричат isostatic и да технологията е същата и при производството на пресовани прахообразни материали. Това което всички го наричат хидроформинг флуида има директен достъп с материала едно, и можеш да правиш само един детайл второ, докато това на Avure е друго. Тази мембрана е ключа за палатката, първо че не ти цапа детйалите, което не е голямата грижа, но основното позволява работа с много и ралзични детайли. За тия в Индиана ще ги погледна, ама при тях май е чисто хидроформоване, като гледам и ткаова с надуване имат. Целия въпрос е в цената на инструменталното оборудване. Това за стандартният хидроформинг не е много по евтино от пресс форминга.
|
| Вто Мар 31, 2015 6:41 pm |
|
 |
|
timt
|
Да, едното е с мембрана а другото е без мембрана. Интересното в случая е мембраната а другото може да се измисли всякак.
|
| Вто Мар 31, 2015 7:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е .. да де, аз затова казах че там е ключа за палатката, другото сме го виждали ама не е интересно. Тоя метод решава много пробелми, няма нужда да имаш каквото и да е уплътнение м-у шейната и това отгоре, флуида не се замърсява, не се и губи, а задчите които решава са ясни. Тия Avure са единствените които намерих, явно са патентовали и то навсякъде, сигурно и мембраната е доста специфична.
|
| Вто Мар 31, 2015 7:55 pm |
|
 |
|
timt
|
Мога да си представя, в момента си играя с една вакуум преса a мбраната(гумата) е много специална и скъпа. Докопаш ли се до платното имаш и машинката. 
|
| Вто Мар 31, 2015 8:02 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Вакум преса за какво ? Че и това ми е на дневен ред. Имам определени детайли които мисля да се правят с вакум форминг.
|
| Вто Мар 31, 2015 8:18 pm |
|
 |
|
timt
|
Тя е само преса а вакуум-формовъчната машина е друг филм. Имам такава и я довършвам в момента. Поставя се матрицата и се слага сравнително мек материал като дърво, мдф, пластмаса и се вакумира а така застава и по формата. Вакуум-формовъчната до една седмица ще стане.
|
| Вто Мар 31, 2015 8:41 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Мембраната сигурно е полиуретанова или силиконова - сега има страшно много видове с различни свойства и твърдости. Едва ли е такъв проблем да се намери, още повече ,че реално изпитва само статично натоварване. По-интересно е каква е камерата, която удържа 1000 бара? Това е налягането в Марианската падина, а за там си трябват едни тумбести метални сферички.
|
| Вто Мар 31, 2015 8:52 pm |
|
|