Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Сравнение на сигнали? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Re: Сравнение на сигнали?
От теорията за топлинния шум:
Средноквадратично шумово напрежение (СКШН) за единица честотна лента.
Спектрална плътност на СКШН.
Спектрален интензитет на СКШН.
Например шум на ОУ TL062 = 42nV/√Hz .
Физически би трябвало да е вид мощност на шума.

Погрешка вместо теория бях написал теРория , но май грешката е вярна. :)

Последна промяна 4040 на Сря Мар 25, 2015 9:39 pm, променена общо 2 пъти

Сря Мар 25, 2015 9:33 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

хех :-k че от де да знам...
така сматам шум в DC еталони на честоти до 30Hz. херц по херц

а защо получавате едни и същи числа със стандартната девиация... не мога да стопля.
едното е статистически метод, другото е, условно, натрупващ.

вие на какво правите девиация?
по амплитуда за всяка честота или нещо друго?

Сря Мар 25, 2015 9:34 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

На предишната ми работа правиха вибродиагностика на разни машини и наблягаха на термини, като виброускорение, виброскорост и вибропреместване, спектрални плътности и т.н. Не съм наясно с темата. Просто споделям какво съм видял - налепиха датчици, после направо казаха - проблема е там, сменете това и това беше. Имаше и картинки като тази:
http://integratedpro.com/content/images ... 50x301.png

Сря Мар 25, 2015 9:55 pm
Профил
Аватар

Дедо, не получаваме едни същи числа - много са различни даже, но като ги сметнем като процент от стандартния ротор и се получиха абсолютно същите проценти разлика като при стандартната девиация. Девиацията е по амплитуда, ама не по честота както е твоята формула а всички амплитуди. Демек на числата, дето са ползвани да се построят ония картинки в първия ми пост. Не знам дали е някакво съвпадение но се получиха еднакви проценти по двата метода за всички параметри. Иначе аз така като я гледам твоята формула и си мисля, че е нещо като енергия/мощност на сигнала (както и 4040 е написал по-горе), щото все едно интегрира целия сигнал.

Сря Мар 25, 2015 10:11 pm
Профил
Аватар

да, така е - това е мощността (на шума) в честотния диапазон.
обаче различните честоти се чуват различно - ниските по-скоро ги усещаш, средните ги чуваш, а високите ти въздействат. затова ти писах, че трябва някакви корекционни коефициенти за всяка честота. при това, нито микрофона, нито ухото са линейни.
освен да вържете едно носърче "хечо ен мехико" с еднометрово въже към алтернатора и да видите кога ще спре да му се пие текила, не сещам за друг емпиричен подоход за оценка на джангъра.

все ми се струва, че трябва да има връзка между спектъра на шума и спектъра на ускоренията. трябва да има аномалии в честотите на ускоренията - няма система без механичен резонанс. а ако се интегрират стойностите - получаваш скорост за честотата, демек звуково налягане. по-скоро там е заровено кучето как да намалите шума.

ама ако 20% намаление ви е ОК, пиши докторка дисертация и сдавайте обекта на клиента.

---

ако ненатоварен алтернатор не шуми кой знае колко (остават само шума от перките и лагерите), какъв е варианта да махнете тиристорите?
един синхронен изправител и последващ DC/DC ще държи намотките кротки, може дамо ламелите да примръцкат.
да, такова нещо на 1000А хич не е тривиално, даже май няма и да се доближава по надеждност до тиристорите, пък за цена - не знам.

Сря Мар 25, 2015 10:46 pm
Профил
Аватар

Дедо, тоя дето искаме да му оправим акустиките е само на 28 волта, демек няма тиристорен изправител за 14 волта. Така че това с тиристорите въобще не е на дневен ред, защото по принцип клиентите за дуал волтидж алтернатори не са много. А и обикновено 14 волта са само до около 100-150 ампера. Поради някакви странни причини дори возилото да е 28 волтово контролера на трансмисията, фаровете, стоповете и мигачите са 14 волтови понякога. Също и запалката, дето всеки си ръга разни неща. Като ги правим с тиристори е доста по-евтино от това с DC/DC конвертори, защото дори за 100 ампера конвертора си е цифра (особено за военните), а ние просто слагаме 3 тиристора и пускаме още един PWM от регулатора. Даже не си играем да ги пускаме по отделно а клатуркаме и трите на веднъж и като екстра даже им изравняваме и батериите като следим междинната точка, дето са 14 волта да е винаги половината на 28-я волта.
Иначе всичките корелации, дето правихме на всички измерени параметри с акустичния шум показват само 20-25% зависимост между сигналите. На мен също ми се струва странно, ама това казват сметалата. А дали 20% са голяма разлика - идея си нямам, още повече че това е осреднена разлика между всички параметри на всички скорости и товари. Например разликата в рипълите с новите ротори е около 80%, демек новите рипъли са само 20% от старите, което за мен е напълно достатъчно да сменим дизайна на роторите дори и акустичния шум да е същия.
VP-то на инженерния отдел е един 72 годишен дядка, дето е правил на времето десертацията си в Германия и е била точно на тема намаляване на акустичния шум, предизвикан от магнитното поле в електрическите машини. И като му викам завчера айде сега помагай да анализираме данните и ми вика "Господ да ти е на помощ" :D .

Чет Мар 26, 2015 12:37 am
Профил
Аватар

можете ли да направите едно измерване без товар?
да видите колко шуми самата механична система. ако тя дава поне 50% от шума - това вече е друга бира.

не е задължително да имате пълна корелация между вибро- и шумови измервания. просто трябва да се насочите там, където съвпадат. т.е. където механичните вибрации стават чуваеми. или където са пик - там резонирате и трябва да огледаш и хармониците.

когато теорията се разминава с измерването... едно от двете неща е грешно.
помисли в посока дали измерването не е копрометирано по някакъв начин. пробвайте с друг микрофин/логер, с друг датчик за ускорения, или най-добре с няколко едновременно. не съм много сигурен, че популярните полупроводникови акселерометри са подходящи за мерене на вибрации с по-високи честоти. все пак основното им приложение е за кифленски телефони, да им завъртат екраните. и са изпилени като цена, което няма как да не се отрази на възможностите им. нали имате калибриран вибро стенд - качи един датчик и виж какво ще покаже. верно, ще е в ниските честоти, но поне ще придобиеш представа.

и строго погледнато дядката е прав :D
сигурно ще ми се смееш, но понякога ходя да паля свещ в църквата, връзвам червени кончета, дори глава чесън съм слагал в сървърен шкаф :-#

Чет Мар 26, 2015 9:43 am
Профил
Аватар

Като изключа товара шума осезаемо намалява - даже няма смисъл да го меря. Ние знаем от къде идва въпросния шум, въпроса сега е как да го намалим. Едно от нещата нсапример, дето го увеличиха е като намалихме въздуушната междина между ротора и статора, за да изстискаме още малко ампери. Като слезнеш под определено рзстояние (сега е 0.5 мм) и почват да се получават едни завихряниия и също най-важното - едни рипъли във въртящия момент, които се предизвикват от магнитното поле. Ей това последното увеличава шума най-много. Обаче е много чувствително към формата на роторните и статорните полюси и много трудно се симулира. Например ако намалим шираната на статорните полюси с около 20% и почти изчезва шума или пък го преместрва на честоти, дето не се усещат толкова, но пък нов инструмент за статорните ламели е $250к, докато инсърта му, дето прави роторните е само 10к. Та сега борбата е да не харчим голямата цифра, защото не е само един модел статорни ламели, дето трябва да сменим и затова се борим с ротора, да видим не може ли да минем по тънката лайсна :D .

Чет Мар 26, 2015 2:17 pm
Профил

Dimitar написа:
Например ако намалим шираната на статорните полюси с около 20% и почти изчезва шума или пък го преместрва на честоти, дето не се усещат толкова, но пък нов инструмент за статорните ламели е $250к, докато инсърта му, дето прави роторните е само 10к.

А какво ще стане ако намалите още ширината с 30 или 40% намалява ли още шума или пак се появява?

Чет Мар 26, 2015 6:49 pm
Профил
Аватар

Ако намалим още шума изчезва, ама с него и амперите :D .

Чет Мар 26, 2015 7:23 pm
Профил

Опити си иска да знаеш, Дедо е прав, трябва свещичка, молитва ... някое пиле да заколиш ритуално ... анализа не знам до колко е полезен. Сигурно някой може да го формулира математически, да се изсимулира, ама ще изгубиш тройно повече време от това да пробвате релано различни ротори. Според мен дори да хванеш корелация между промените които правите по ротора и нивото на звука тя ще е по скоро грешка. Сигурно има параметир които винаг влияят по еидн начин, за механични говоря, но други може да се окаже че с малко да ги промениш в една или друга посока и нещата се сговнясват, освен това сигурно много от тях са взаимно свързани.
Гаден проблем, накрая може да с еокааже че най-очевидното и скъпо решение ще излезе най-евтино.

Чет Мар 26, 2015 8:02 pm
Профил

Назъбени полюси на ротора?
Ама нямам 10к за опити :-)

Чет Мар 26, 2015 9:04 pm
Профил
Аватар

10 k няма да ти стигнат само за да започнеш опитите. В общи линии няма много на къде да мърдат с дизайна. На предната работа с вятърните мелници имахме абсолютно същия проблем - само че нещото при нас трябваше да е абсолютно безшумно. Е работеше безшумно само с чисто активен товар - нагреватели. Става въпрос за генератор с постоянни магнити на ротора и безжелезен статор. Като се закачи изправител и инвертор и всичко отива по дяволите. В нашия случай проблема е по-лесно решим - тъй като напрежението което ни трябва е 400 волта а генератора е надолу, решението към което се бяхме насочили беше PFC повишаващ изправител и генератора да е до 200-250 волта при максимални обороти. Само дето след 1М евро парите свършиха. Та не знам как 10к въоще ще ти стигнат за нещо - само бакъра в един такъв генератор предполагам че е поне хилядарка. Изработка на бутиков ротор - идея си нямам ама за нещо друго дето мислехме да правим (с ламели и подобно на ротор) пак отиваше на хилядарка(само рязането на лазера). Иначе по 10к на месец след около 10-тина години може и да стигнеш там където е Митко в момента...

Чет Мар 26, 2015 10:43 pm
Профил ICQ
Аватар

10к струва инсърта за ротора в инструмента, дето щампова ламелите. Това се пипа, чак когато сме готови за производство, защото не е само да промениш инсерта, ами е и една камара време за сетъп, отделно това са машини, дето щамповат милиони бройки и да си правя експерименти там 10к за инсърт ще ми е най-малкия харч. Затова ги режем на лазер, за един ротор отиват около 200 ламели и тия 200 ламели струват $750 отрязани на лазера. Та това не е нищо, защото самия тест и после обработката на данните и потготвянето на рипорта е още една камара инженерно време. И то при положение, че горе долу знаем какво правим и преди това са правени общи симулации. Ако тръгваш от нулата и трябва да се учиш говорим за милиони долари.
Иначе Cekins, имаме много на къде да мърдаме с дизайна - единствения проблем е липсата на време :) . А 1 милион за система с постоянни магнити не е за никъде. Не знам ти за какви мощности говориш, но ние имахме подобна разработка за 60 киловата и потрошихме бая повече и стигнахме почти никъде :D .

Чет Мар 26, 2015 10:59 pm
Профил
Аватар

Е той милиона не хвръкна само за това - в общи линии голяма част отиде за ветровата машина. По генератора едва ли са изхарчени повече от 50к ама в БГ. И си бяхме до никъде с генератора. Мощности като за начало до 10-15 киловата, ама говорим за генератори с постоянни магнити и можеше много да се играе с напрежението - демек имаше аванс да се играе много с намотките. И тоците съответно са доста по-малки заради високото напрежение.

Чет Мар 26, 2015 11:14 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща