|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:08 am
Нова ел. инсталация на стар апартамент
| Автор |
Съобщение |
|
vgeorgiev
Ранг: Новодошъл
|
 Нова ел. инсталация на стар апартамент
Здравейте,
От една седмица се опитвам да се регистрирам в napravisam.bg и в setcom.bg без успех. Така и не получих мейл за подтвърждение. Затова пускам тема в този форум.
Трябва да прекарам нова инсталация в стар тухлен апартамент (две спални, хол, кухня, баня, тоалетна, два коридора). В хола и едната спалня има само по един контакт. В другата спалня има два контакта. Цялата инсталация е направена с медни проводници 1мм2 с текстилна оплетка, положени в тръба. Това, което може да бъде използвано от старата инсталация са тръбите за осветлението. За проба прекарах кабели за осветление в две от стаите. В едната тръба пуснах 2х1.5 мм2, а в хола 3х1.5 мм2. Трите кабела ги изтеглих доста трудно.
Иска ми се да изкопая канали в стените и да положа ПВ-А1 кабел в метална гофирана тръба. Като всеки кръг ще бъде с 3 х 4 мм2 кабели (ДТЗ). Където ми трябва контакт ще има кутия и ще пусна 2.5 мм2 надолу. Искам да имам токов кръг за всяка една стая. Отделно една линия само за готварската печка.
Не ми се иска да слагам мостов кабел. Знам, че е най-евтино и най-бързо.
Някой има ли опит с копане на такива канали. Общо взето ви моля за съвет как да процедирам.
|
| Сря Мар 25, 2015 5:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Нова ел. инсталация на стар апартамент
Набързо: разкарваш всичко старо, че след толкова години гори като барут! За изтегляне се използва специална твърда пластмасова корда (продава се), но е трудно дори и за опитните. Трипроводна инсталация навсякъде, ако ще таблото ти да е без заземяване - там зануляваш. Пусни и много допълнителни жици, включително няколко LAN-а, че са евтини, и 12 волтови за спец-нужди. За обикновената инсталация мостовакът си е много добре... Сега трябва да бягам...
|
| Сря Мар 25, 2015 6:17 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами ако разбирам въпросът ти е как да ги изкопаеш. Най-ленсо с машина за канали. Тя е нещо като дисков трион, но с два ножа които режат стените на канала, след това с къртача и длетото къртиш пълнежа, стaва лесно и бързо. Друг съвет не знам какъв ... купи си маска.
Ако искаш да изпозлваш стари тръби, просто ползвай старите кабели за да изтеглиш с тях нови, но това дали ще стане зависи от състоянието на тръбите, а те са битумно .. стари ... зор работа.
|
| Сря Мар 25, 2015 6:22 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Съгласен съм с вас. Какъв размер тръба ще трябва за 3 броя 4мм2 ПВ-А1 проводника. Външният диаметър на проводника с изолацията е 4,4мм. Три кабела се вписват в окръжност с диаметър 9,5 мм. Какъв вътрешен размер на тръбата да избера ? Предполагам, че във ф18 ще кабелите ще се изтеглят без проблеми. Другият въпрос какви радиуси да правя в ъглите. Доста копане ще падне по ъглите. Правя го за мен и ми се иска да е направено от-до както трябва и преоразмерено.
|
| Сря Мар 25, 2015 6:44 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами тръба 18 или 22 , така и така ще копаеш, в цената разлика няма. За ъглите, ами това кеото се практикува са разклонителни кутии, еиднствения сигурен начин, но ако не искаш да слагаш гледай радуиса да е поне 200 мм. След това, преди да ги пускаш вкарай вътре по един сезал, или тел, в тях ще теглиш кабели и като теглиш с кабелите тегли по още един сезал или тел, така че да имаш водач оставен ако нещо се наложи.
|
| Сря Мар 25, 2015 7:01 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
Ето с този инструмент съм правил канали в мазилка става лесно и бързо Ако си дадеш зор за един ден си готов с каналите Каналокопач с SDS-plus
|
| Сря Мар 25, 2015 7:27 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Казваш тухлен, обаче тухлите какви са? Само да не са четворки, че много се трошат. И с тези железни тръби внимавай да не ти избие ръжда. А пък във форумите и да не си регистриран пак може да преровишв старите теми с търсачката. Сигурно има доста информация.
|
| Сря Мар 25, 2015 8:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, в гръчко електричарите са повече къртачи и мазачи (копаят каналите след замазването), работил съм с тях и хич не ми е харесало. Отделно, че няма смисъл от упражнението "прокарване на тръби" за обикновена инсталация - зазиданият мостовак е по-надежден и иска по-малко къртене. Копаеха с къртач на ток. Метална гофрирана тръба?! Има си пластмасови за целта с необходимите ъгли, но в БГ видях и нак'ви мноого тънки които не бих сложил в къщи. Но: гипсокартон и ламинат няма ли да слагаш? Освен, че изолират, оправят мнооого кривото старо строителство - да не се чудиш после как да си сложиш мебелите. Цялата инсталация може да се прекара с минимално копане зад тези неща. Гипсокартонът на тавана е идеален за монтиране на високоговорители - помисли си. Където видиш дупка в тухлите - пръскай полиуретанова пяна! Специално внимание/подмазване направи на комина, дори да не смяташ да го ползваш. Преди около две години го ядох същото, вече ми е дошъл вторият акъл, отделно къщата на село, така че мога да ти дам още сто съвета 
|
| Сря Мар 25, 2015 9:01 pm |
|
 |
|
vgeorgiev
|
Не разбирам как ще стане това. Кутията е на една от двете стени близо до ъгъла. Канала пак трябва да завие. Трябва нкаква ъглова кутия в ъгъла да сложа. Тулите са единички. Не си мисля за пластмасови тръби, защото при евентуално стапяне на кабела и тръбата ще се стопи.... Металната тръба е с изолация. Ето такава:  В направисисам.бг всяко творо мнение е колко е зле този, който пита и да си наеме проектант и изпълнител за ел. инсталацията.  |  |  |  | bongo_x2 написа: Ся, в гръчко електричарите са повече къртачи и мазачи (копаят каналите след замазването), работил съм с тях и хич не ми е харесало. Отделно, че няма смисъл от упражнението "прокарване на тръби" за обикновена инсталация - зазиданият мостовак е по-надежден и иска по-малко къртене. Копаеха с къртач на ток. Метална гофрирана тръба?! Има си пластмасови за целта с необходимите ъгли, но в БГ видях и нак'ви мноого тънки които не бих сложил в къщи. Но: гипсокартон и ламинат няма ли да слагаш? Освен, че изолират, оправят мнооого кривото старо строителство - да не се чудиш после как да си сложиш мебелите. Цялата инсталация може да се прекара с минимално копане зад тези неща. Гипсокартонът на тавана е идеален за монтиране на високоговорители - помисли си. Където видиш дупка в тухлите - пръскай полиуретанова пяна! Специално внимание/подмазване направи на комина, дори да не смяташ да го ползваш. Преди около две години го ядох същото, вече ми е дошъл вторият акъл, отделно къщата на село, така че мога да ти дам още сто съвета  |  |  |  |  |
Наистина тръбите в стените изискват голямо усилие и не съм сигурен дали някога ще се наложи подмяна на кабелите, за да се оправдае слагането на тръбите.
|
| Сря Мар 25, 2015 10:21 pm |
|
 |
|
4040
Ранг: Почетен член
|
Хубавото на металните тръби е ,че след време ако пробиваш някъде, лесно се засичат с детектор. Единичните тухли,особено ако са плътни ,са най-лесни. Чак машина за канали едва ли си струва да купуваш, но едно перфораторче ще ти свърши работа ,а и вече са почти за без пари. А по форумите е ясно, че има много плява, но има и доста инфо ако се поразровиш в старите теми.
|
| Сря Мар 25, 2015 10:33 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Тая метална гофра не бих я сложил в стената. Пък кво стопяване на кабели , нали ще си има бушон на всеки кръг?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Мар 25, 2015 10:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Чак машина за канали няма нужда да си купуваш. Намери един ъглошлайф (по мощничък) и с един диск за неметал или направо за камъни (едни метални). Режеш два пъти и после с перфоратора със секач къртиш. Става бързо, но както беше споменато се вдига страшна пушилка - маска, каска, очила и т.н. са задължителни. Пък на тия дето ти препоръчват проектант им кажи че вече жилището има акт 16.
|
| Сря Мар 25, 2015 11:22 pm |
|
 |
|
timt
|
|
| Чет Мар 26, 2015 12:04 am |
|
 |
|
timt
|
Метална гофра не е за тази цел или пластмасова което няма смисъл или мостови кабел. Разклонителна кутия се слага над всеки контакт и надка както и ключ от тях не трябва да се спестява. Мостовият кабел е много добър за тази цел и понеже се охлажда от стената издържа по голямо натоварване един вид и няма да имаш проблем.(гарантирам ти го) Правиш си три-проводна инсталация и предвиждаш за бойлера и мокрите помещения ДТЗ, за другите като телевизор и т.н. не е желателно но ако си навиеш на масрафа е добре в смисъл че почти е сигурно че ще имаш проблеми. Относно фрезата за канали има фирми като практис и други които ги дават под наем или едно ъглошлайфче (флекс) с диск за неметал макар че за мостовак и с електричарски (геоложки) чук става.
|
| Чет Мар 26, 2015 12:12 am |
|
 |
|
ToHu
|
Тя гумираната гофра не е за вграждане в стени. Не че не става, ама зависи от случая. Тя е хубава ако полагаш в пресен бетон. Изобщо вграждането в стените е ... ползвай стандартното, пластмасова гофра. Хубаво става с гладки тръби, проблема им е че не ги държи добре мазилката. С флекс става ама първо е двойна работа, второ той не е пригоден, няма къде да събираш прахта, няма как да му вържеш прахосмукачка .. голяма гадост е.
|
| Чет Мар 26, 2015 1:48 am |
|
|