|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Ицо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
 Re: Сравнение на сигнали?
Нямам опит на звукови честоти, но на по-високи се измерва спектралната плътност на шума -т.е. мощността на шума , нормирана към определена честотна лента. Измерването на пикова или средна стойност (на напрежението) може сериозно да те подведе.
|
| Вто Мар 24, 2015 11:53 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Абе аз трябваше преди време да меря едни акустични шумове и съм запомнил, че имаше няколко криви (филтрови АЧХ все едно). Сигналът после се детектира и мери rms-a.
А щом е такъв проблема с тиристорните изправители, не можете ли просто да отстраните схемотехнически проблема. Да ограничите нарастването на тока или примерно да пробвате да направите нещо като PFC (от любопитство питам)
_________________ Хайде де!
|
| Вто Мар 24, 2015 1:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Там, където ползват тия с тиристорите, още никой не се оплаквал, та затова и нищо не правим  . Което е странно, щото както вече казах са доста по-шумни  .
|
| Вто Мар 24, 2015 2:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
май сън не те фаща? не спиш ли по това време?
RMS мисля, че трябва да са амплитудите по честоти, а не за целия спектър. ако изобщо има значение как се усредняват. все пак ниските честоти се възприемат като по-голям "джангър" от високите. не съм нясно с теорията на чуваемостта, просто разсъждавам. може би аудио програмите на Тони ще дадат по-правдив резултат.
митко, има ли осезаеми пикови корелации във вибро честотите и аудиото? също така, интересно е дали има и пикове в честотите на въртене, коригирани с фазовия ъгъл на тиристорите?
баси, 90dB е почти като авиолайнер... то не че и 24 киловата са малко.
|
| Вто Мар 24, 2015 2:49 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е, 90 dB е една помпичка електричекса, дизеларката е 110  ... вие направо ги саботирате, враговете ще ги чуват от километри. Най-просотто което съм позлвал е cool edit мисля че имаше таква функция, да ти оцени loudness, имаше и още нещо дори по просто беше точно за такива анлизи с много приятно интерфейсче че ти го даваше и по честотен спекър ако искаш, ама ... ще мисля, не съм го позлвал от поне 10 годни, иначе и на Сони софтуера го прави, ама с него е като да трепеш муха с топ.
|
| Вто Мар 24, 2015 4:12 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Гуглосайте за "psychoacoustic curves" например. Иначе: Audacity-то е Open source, Nero Vawe Editor също е як, но не съм го ползвал скоро...
|
| Вто Мар 24, 2015 4:21 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има доста приличен свободен софтуер за подобни измервания - REW. http://www.roomeqwizard.com/
|
| Вто Мар 24, 2015 4:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, това го бях писал около 6:40ам тукашно време, а аз ставам около 5:50ам, така че не съм спал  . Още не знам дали има корелация - тука един младеж още обработва информацията и прави графики. Като свърши ще го накарам да прекара акустичния шум и вибрациите през матлаб-а та да видим дали има някаква връзка. Иначе тия 90dB са измерени на половин метър от алтернатора ако има значение. Отделно 6000 оборота и 600 ампера товар са си шумни  Сега се занимавам с една система, дето са два алтернатора по 550 ампера вързани паралелно и тествам лоаддъмпове от 90% до 5% на 7500 оборота. Ела да видиш това как бучи - авиолайнера не го вдига въобще  . Като са вързани двата в паралел и единия регулатор праща PWM процента на другия по CAN бъса за да могат да се синхронизират и въпреки това като гледаш напрежението на скопа и се получават едни яки модулации на рипълите, дето създават такъв акустичен шум, че направо не се седи наблизо, даже и с антифони на главата  .
|
| Вто Мар 24, 2015 5:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Дедо то в онзи край на света често е така, и аз като съм там ставам по това време че докато оправим децата, да ги извозим до училище .... то те винаги така си стават де ... За това къде си мерил шума, стандарта е да се дава на 1 м, не че има значение, на 1 м ще е 84 dB .. което започва леко да ме смущава, по скоро това което казваш че и с антифоните е неприятно, това значи да е доста над 90 dB .... и в тая връзка, децибелите от какво ги взе, в смисъл мери с калибриран микрофон който дава директно нива в db или си правил някави нормализации и си взел тия dB спрямо някакво базаово ниво ?
|
| Вто Мар 24, 2015 7:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тия двата, дето бучат много не съм ги мерил - тях ги слагат в един танк, та едва ли шума от алтернаторите е съществен там  . Мерихме един друг и го мерих с калибриран микрофон, който ми показва дицебелите на неговия си дисплей, но изхода му е напреженов и ние записвахме това напрежение. картинките в началото на темата са от него. Изхода е AC 1V rms за целия обхват от 35 до 90dB. Предполагам че -0.5V отговаря на 35dB и +0.5V отговаря на 90dB. Поне така пише в дейташита на микрофона (HHSL1 от Omega) ама изпитвам някакви съмнения като гледам картинките горе, защото ако беше изхода в dB то трябваше да е някаква що годе стабилна линия, а то формата е като на истинския шум, защото честотата му се мени с промяна на оборотите на алтернатора, а ако беше dB изход май не би трябвало да е така  . Поне на дисплея въобще не мърдаше или поне само с +-1dB.
|
| Вто Мар 24, 2015 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами гледайки твоите картинки може и да е така и да не е, зависи наистина какво занчи нивото. Ако забелязваш на картинката нещата се въртят под 0.5, което няма как да е 90 dB, то всъщност ... хммм каква е логиката да вадят +/- за дБ, ако изхода ти е давал директно децибелите е трябвало да бъде 0-1, защото няма как да мериш отрицателни децибели. По скоро изхода е бил изхода на микрофона, като звук, а вече може би 1 V rms отговаря на 90 dB. това е звуково налягане естетсвено, некомпенсирано за ухото. Сега като ти гледам мануала тма шише че има AC и DC ти явно си мерил AC. На AC пише (approx. 0.55Vrms at the top of the selected measurement range) т.е. зависи от обхвата. Като ми казваш какво е показвал, изглецда да си бил на обхват 75-130, не пише длаи е линейно или не обаче, но ако приемем че е линейно мож еби си наистина там, около 90 dB според мен повече ама така на око е трудно да се определи от тази графика, стои около 0.3 но това мож еби е ефективно 0.2.
|
| Вто Мар 24, 2015 11:20 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Аз все си мисля, че бяхме на малкия обхват 35-90dB и съм абсолютно сигурен, че дисплея по някое си време показваше 88-90dB.
|
| Сря Мар 25, 2015 12:02 am |
|
 |
|
ToHu
|
То да ти кажа ако го слагат на шейна не знам как ще се оправяте, метала предава много добре звука, ако е на панта там сигурно има и тампон междинен и затихването е добро, ама на шейна си е ... Чудно как двигателя е по-тих, той сигурно е на тампони, има и звукоизолация. А това кеото е мерено .. абе някак не ми се връзва за по малкия обхват, ама може и аз нещо да се заблуждавам, мойте микрофони са все с цифров изход и софта квото покаже това е, не съм ги гледал, ама и да съм едва ли има някакъв стандарт точно за това.
|
| Сря Мар 25, 2015 3:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Всякакъв тип монтиране е ОК ако е на блока на двигателя, защото после двигателя е на тампони и вибрациите се убиват. Ония фенове го бяха монтирали на рамата и съответно вибрацията се предава по цялата рама, щото няма никакви тампони. А двигателя не се чуваше, защото работеше на idle обороти, където алтернатора може да даде поне 350ампера. Та затова бучеше доста по-силно от двигателя  . Виждал съм такива решения, че понякога се чудя как отиваме на война с такива возила  . Добре че поне са само разните му джипки и камиони - за бойните возила са доста сериозни и нещата се правят както трябва.
|
| Сря Мар 25, 2015 4:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Дедо, с твоята формула се получиха точно същите проценти разлика като със стандартната дивиация  . Ама ги слагам и двете в рипорта. Единия ротор показа средно 11% по-ниски стойности при всички параметри (акустичен шум, вибрации и рипъли), а другия 20%. Дали това обаче оказва някакво влияние как човек възприема шума един господ знае  . Отделно смятахме и корелация между вубрациите и акустичния шум ама сметките показаха само 20% зависимост, та май не си влияят много едно на друго. Как се казва тая твоята формула: сума на амплитудата * sqrt(1/F)?
|
| Сря Мар 25, 2015 9:01 pm |
|
|