Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Как да намалим фойерверките? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Как да намалим фойерверките?
Ей, включването за сефте на щепсела си е голяма тръпка. Особенно като си сложил време и пари в нещо дето ще светне само веднъж.
Дали няма да е добре една лабораторна регулируема по ток и време на сработване защита на мрежовото напрежение. Някакво IGBT през изправител последователно на мрежата с токов шунт. За да допълня цветната картина - uP,оптрон и някой друг чарк.

Иначе простото и ефективно за мен решение е лампата , ама тя си има редица ограничения.

Последна промяна joro на Пет Яну 27, 2006 3:06 am, променена общо 1 път

Пет Яну 27, 2006 3:03 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ако ще разчиташ на uP да те пази - лоша идея :) .

Пет Яну 27, 2006 3:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ако ще разчиташ на uP да те пази - лоша идея :) .

Ами то компаратори , тригери на шмит , без такива неща няма да се мине.
То не че неможе да стане и без uP , ама като се замисля бива и да има някоя друга глезотийка като индикация на зададения праг на тока и време на задействане, показанията на текущия ток, напрежението. А задължително ще има и крайнотокова защита- напълно аналогова за спасяване на IGBT-то и изправителя от максимални токове.

Пет Яну 27, 2006 3:22 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Как да намалим фойерверките?
joro написа:
Ей, включването за сефте на щепсела си е голяма тръпка. Особенно като си сложил време и пари в нещо дето ще светне само веднъж.
Иначе простото и ефективно за мен решение е лампата , ама тя си има редица ограничения.

аз лично първият път слагам винаги един голям кашон отгоре, защото и да светне и да не светне от първият път не е голяма грижа, но веднъж един електролитен кондензатор така гръмна докато се бях навел над платката, че алуминиевия корпус се изстреля нагоре и мина на 1 см от окото ми :)

Пет Яну 27, 2006 12:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Aз в такива случаи ползвам биоелектрична система, състояща се от контакт, щепсъл и колежка.
Няма да обяснявам как се ползва. :wink:

Пет Яну 27, 2006 12:16 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
:)
При първоначално пускане на цифрови схеми използвам винаги токоограничение и биологичните сензори :)
нищо не може да замени пръста като сонда:) хем усеща температура, хем е високоимпедансна сонда, дето може да се използва за подаване на 50 херца, заземяване или внасяне на капацитет в необходими точки според случая :)

Е, вярно, случвало се е да си отпечатам капачката на транзистор за по-дълго, а също и да ме целне капачка от електролит в 10-ката :)

Пет Яну 27, 2006 12:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
"Дефектнотокова защита" ? Беше токов трансформатор да следи за утечки - сиреч като бръкнеш да вадиш тока от контакта, онова да се сети че някой взима без да връща, и да изключва... Нещо такова ми се върти в главата

Пет Яну 27, 2006 12:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
плюнката също помага, когато се изполва восоко-импедансната сонда за измерване на тепература.
с малко опит може да се прецени колко грее някой чарк по времето на изпаряване.

но когато правиш силови неща, няма оправия с фоерверките. лошото е, че понякога стават и след 3-5 дена работа, не само в началото. в началото стават или поради лош дизай или поради обърнат чарк. първото се преодолява с години опит, второто - с внимателно оглеждане на платката.

във всички случаи е хубаво да имаш един плексиглас пред силовата платката.

Пет Яну 27, 2006 12:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А бе една пищялка дето да пищи кога тока мине някаква зададена граница би била полезна дори би съкратила времето за реакция на "биоелектричната система". :lol: :lol:

Пет Яну 27, 2006 1:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]