|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:07 pm
Алтиум / бял печат/ монтажни карти
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Алтиум / бял печат/ монтажни карти
Има следните терзания Алтиума.
Като бях малък използвах белия печат (Overlay) слоевете и за монтажните карти. Като цяло нищо лошо, докато човек работи с големи компоненти. Тогава общо взето белия печат и монтажните карти малко или много се препокриват като функционалност.
Да ама сега пораснах, а елементите взеха да стават все по дребни. Реципрочно белия печат взе да става трудна работа. Аз рядко го ползвам, но понякога си трябва. Хубаво, ама на един резистор 0603 например една обиколна линия си пречи, а при 0402 пък е немислима. Почнах да им слагам само по една чертичка вътре между падовете. Ама така си насрах монтажната карта, защото става неясна. За нея си е по удобно резистора да е с обиколна линия и вътре да си плесна референса. Ама това не става за бял печат.
Викам добре - белия печат ще е само за бял печат, монтажните карти ги засилвам в механичен леър. Алтиума може да пеирва механични леъри по двойки така, че като пастнеш компонента от другата страна да се прехвърли очертанието и текста както трябва. Има си и възможност за служебни стрингове от типа ".Reference" и т.н. Дотук всичко изглеждаше като да стане, докато не установих следното. По някаква неведома за мен причина текстовете в тези механични леъри не могат да сe крият/показват. Т.е. пропъртито "hide" им е в сиво. Т.е. не можеш например да отпечаташ монтажна карта само с рефернси и отделно само със стойности. Което е голямо удобство при насищане. Голяма тъпотия, незнам дали е само на мойта версия или е така по принцип. Решение естествно има - намаляваш текста до невидими размери... ама това е супер тъпо и дразнещо. Освен това въпросните текстове не можеш да им правиш "auto position", демек не можеш да кажеш на всичките - идете в средата на компонента, а трябва да ги размъкваш един по един, което е адски досадно при 1000 компонента платка. Въпросната екстра е възможна само в Overlay слоя.
Сега съм решил да направя обратното - Overlay ще е само за монтажни карти, а в механичен леър ще слагам белия печат. Това естествено ще доведе до друг проблем - рул чекера има една камара правила които предполагат, че овърлея е всъщност бял печат и ще пищи, защото за монтажните карти е удобно да се нарушават тези правила.
Но се чудя няма ли някакво по смислено решение. Дедо да си трае, сигурен съм, че в Ментора е измислено. То и в алтиума не мога да разбера, от какъв зор не мога да боравя свободно със определени пропъртита на обекти в механичен слой... Простотия.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 21, 2015 1:40 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Алтиум / бял печат/ монтажни карти
Като скриеш целия мех. слой няма ли да стане каквото искаш?
_________________ Хайде де!
|
| Съб Мар 21, 2015 2:09 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами не, ще изчезне и очертанието. Идеята е в един механичен слой да имам очертанието, референса и стойността. И да принтирам комбинация от очертанието и нещо от другите две.
Всъщност вие как си правите монтажните карти?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Мар 21, 2015 3:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Предполагам, че платките ти се насищат с машини - тогава за какво са ти тия монтажни карти? Аз правя такива монтажни карти от овърлей слоевете, ама те са само за документацията. Насищачите ми искат файл на платката в ASCII формат и така си го зареждат в машината.
|
| Съб Мар 21, 2015 3:24 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
при мен изначално са различни слоеве assembly и silk screen. съответно си вземат различни картинки от компонента. отделно - механичен. понекога сим правил и допълнителни слоеве за документация.
|
| Съб Мар 21, 2015 3:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
като се стигне до машини е друга работа. Точно за документация иде реч - прототип и сервиз.
|
| Съб Мар 21, 2015 5:40 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Монтажна карта трябва задължително дори и да насищаш на машина. Няма друг начин да укажеш как е завъртян симетричен компонент. Много ядко се случва, но понякога елементите идват завъртяни различно в ролките от един и съши производител и парт номер, затова преди всяка серия се проверява ориентацията на всичко по платката ПП Забелязал съл че вече масово не се използва бял печат особено за 0402 и по дребни. Най малкото се спестява 1 ден развой, а документацията за монтаж така и така пак трябва да я правиш. Отделно и че почват да врякат когато серията е по голяма от 10000 бройки за всеки цент отгоре. Алтиума има доста недоумици и най разумно изглежда различни слоеве за десигнатор, стойност и очертание на компонента. Най добре е сервизния печат да не се ползва за монтажна схема.
|
| Съб Мар 21, 2015 6:29 pm |
|
 |
|
4040
|
Това задължително ли е? Аз пращам всяко в отделен слой , после при принтирането си избирам кои слоеве да се отпечатват. При рутирането също изключвам ненужните слоеве,да не ми се пречкат. С глобална команда може винаги да си върнеш всеки текст в слоя, който ти е нужен, за секунди. Това в Протела , но нали с Алтиума са дядо и внуче, така няма ли да стане? Отделно в библиотеката понякога рисувам и "неофициален" втори корпус , който е в слой различен от овърлея и пак със селекция на слоевете показвам/отпечатвам единия и/или другия.
|
| Нед Мар 22, 2015 3:46 pm |
|
 |
|
jig.tak
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Имах предвид един механичен слой за очертанието, друг за референса и т.н. Стойност поне аз не експортвам защото работим само с парт номер от бозата данни на компанията когато указваш компонент в БОМ-а. Поне при нас така е прието за да има проследимост. А и за колегите на СМТ-то е по лесно тях не ги интересуват стойности на компоненти а само условен парт номер за да има по малко грешки.
|
| Нед Мар 22, 2015 4:56 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
В ментора Силкс Скрина е отделен слои и е точно еквивалента на белия пеат...Само дето аз не мога да си спомня да съм виждал някъде някои да ползва такова нещо за моите автомобилни неща де-не обобщавам изцяло. Например СС го ползваме да нарисуваме един бутон които може да се постави и тако и вако -на 180градуса та като се сложи СС и се повишава уж процента на сигурност- разчита се че китаеца ще гледа картинаката на платката. Тъй като таива неща са рядкост то тук там има СС на някои платки. Относно Assembly Drawings - в ментора с няколко реда скрипт и Assembly Drawings е готов. Да речем eдин резистор - R1 ,0805 , 10k, Вътрешно фирмен номер та всяко едно от тия е отделно пропърти на компонента и може да се показва ,скрива ,ротира,флипва ,намалява-увеличава големината на текста и т.н и като свърши платкаджията с платката и натисне едно бутонче - generate PCB documentation и един фолдер се запълва с всичко необходимо да си поръчаш еденична платка. Не познавам Алтиума в детаили - но би трябвало да има нещо за улеснение на хората при правенето на документации- инак както го описваш изглежда много индиянска работа.....а тука в Америката гледам в бая фирми го ползват и по продуктите дето тия фирми правят -ми не са 10-20 компонентаами ..по гтруба оценка има и по 1к-2к компоненти на някои платки
|
| Нед Мар 22, 2015 5:46 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Цецо, много си задълбал в ненужни грижи. Аз никога не съм ползвал отделни лейъри за монтажа, а имам платки правени с 0201 части. Китайците си имат цаки да ги нагласят безпроблемно тия неща за конкретната линия дето я имат, така че няма нужда ти да се кахъриш за това.
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Мар 22, 2015 6:29 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Алтиума също има скрипт, като синтаксис като някогашния Delphi. май можеше и на VBScript. Но не съм се задълбавал в документацията му. Изглежда ми доста мощен като възможности. Ей тука има разно готови неща. Погледни ако искаш: https://code.google.com/p/altium-designer-addons/Лично съм ползвал (и дописвал) скрипта за навивки на планарни трафове, и общо взето с това ми се изчерпва опита по въпроса.
|
| Пон Мар 23, 2015 1:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
жифф паскал 
|
| Пон Мар 23, 2015 2:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами целия алтиум е писан на Delphi та и скриптовете са ги направили да са на паскал  .
|
| Пон Мар 23, 2015 5:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе ясна е ситуацията, пак съм нацелил въпроса без отговор. Сефте.
|
| Пон Мар 23, 2015 5:47 pm |
|
|