|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:19 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Windows RAID+SSD проблеми
| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 Windows RAID+SSD проблеми
Имам следния проблем: Дъното е АСУС P5D...някакво. Ползвам от много време раид масив - 2 диска по 500ГБ вързани да работят паралелно - цел скорост. Докато бях така, нямах никакви грижи. От скоро сложих допълнително и един SSD диск 250ГБ, и инсталирах WIn 8 на него. Цел тестове, да видим кое ще работи на 8-ца и кое не. Забелязвам обаче следния проблем. От време на време лампата за хард-диска почва да свети постоянно, и това продължава около минута, че и понякога повече. През това време компа е умрял - проца и нещата изискващи сметки работят, обаче всички операции свързани с дисковете загиват тотално. После по някое време се отпушва и всичко си е наред до следващото забиване. Не съм забелязал да зависи от нещо което аз правя. Явно преоблема е някак на хардуерно ниво, защото и на двата windows-а XP i 8 проблема го има и се държи по един и същи начин, въпреки, че сякаш на 8-цата се случва по рядно. Другото което забелязвам е, че докато свети лампата за диска, шум от главите на райд дисковете не се чува. Явно SSD-то "мели" нещо през това време.
Та въпроса е, има ли някъде някакъв лог от контролера за дисковете, по който да се ориентирам какво става. Евентуално кой процес или услуга прави проблема? Въобще на къде да копая?
|
| Чет Мар 19, 2015 9:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: Windows RAID+SSD проблеми
При мен това се случва даже само с двата RAID диска без да има закачен SSD. До колкото съм ровил по въпроса всички казват, че най-вероятно е от интелския драйвер за RAID-а (Intel Rapid Storage Technology driver). Все пак това е софтуерен RAID и май е нормално да се осира така от време на време. При мен преди ставаше по-често (веднъж на няколко дена) ама после по някое си време преинсталирах уиндоус-а и сега се случва доста по-рядко - около веднъж на две седмици примерно. Най-вероятно съм упдейтнал нещо, дето е помогнало (я драйвер я биос). Аз имам някакви съмнения, че може и да е от BIOS-а на дъното, затова виж на сайта на ASUS дали имат нови версии и си го ъпдейтни. Само да не забравиш веднага след ъпдейта му още преди да е тръгнал уиндоус-а да влезнеш в биоса и да направиш SATA режима на RAID, защото след ъпдейт го връща на IDE или онова другото (AHCI) и като тръгне уиндоуса в друг режим, а преди това си бил в RAID и омазва тотално дисковете и няма оправяне после и трябва да се преинсталира. Даже най-добре откачи дисковете за да не го изпуснеш и да тръгне по погрешка. До колкото знам уиндоуса има кръпка за тоя проблем, ама сега не се сещам кой номер беше. Точно преди 2 седмици го ядох това дърво с един комп, та вместо да ми отнеме 5 мин ъпдейт на биоса ми отне 3 дена преинсталации  . Като гледам твоето дъно е старичко и най-вероятно има упдейти на биоса, които да са свързани със съвместна работа на SSD с RAID масив. Моето е P8Z68-V PRO и пак имаше нужда от ъпдейт, за да работи стабилно с такава комбинация. Отделно искаше преди ъпдейта да се инсталира специфична версия на Intel Rapid Storage Technology driver-а, за да няма грижи. Отделно ако наистина си с Уин 8, по-добре го махни и сложи или 7 или 8.1.
|
| Чет Мар 19, 2015 9:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Чет Мар 19, 2015 10:01 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Оказа се най-простия проблем. Единия диск от раида почва да дава фира. Поне някаква програма HDSentinel така разправя. Работата отива на нова двойка дискове, че май и на нов комютър, че тоя няма драйвери за 8.1 вече...
|
| Вто Мар 31, 2015 10:28 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Когато при мен единия диск е започнал да дава фира (до сега се е случвало само веднъж) софтуера започва постоянно да ребилдва RAID масива, защото постоянно намира грешки. Като ги пробваш двата диска по отделно бачкат, като са в масива а единия малко да се разбъзика и се почва ребилдването. Аз първо си мислих, че е от SATA кабелите, че ми се струваха афифни някакви и купих едни скъпи и пак същата работа. Тогава пратих диска на Хитачи и от там направо си казаха, че е кофти и ми пратиха нов. Та ако само ти се бави компа, но софтуера не ребилдва масива ме съмнява, че е от диска.
|
| Сря Апр 01, 2015 1:22 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|