Отговори на тема  [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Схема за измерване на 7бр. темпераури 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Схема за измерване на 7бр. темпераури
Wiki знае (бях го забравил) ама няма да ти хареса:
http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance ... ermometers
Ако то се играе да екстраполираш със съмнителен резултат...

Нед Мар 15, 2015 2:57 am
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Превключваш 2-3 обхвата с резистор/ток, мериш нещо си и смяташ по формулата на NTC с коефициентите. Защо са ти линеаризиращи схеми като си имаш сметало?

Нед Мар 15, 2015 3:05 am
Профил
Аватар

Ся като се замислих: NTC 102 масово се ползваше за от фризер до бойлер, нищо че го няма в таблицата...

Нед Мар 15, 2015 3:12 am
Профил

Пак зачоплихте мътни теми. Ако говорим за точност може би единственото решение, което не иска калибриране е термодвойка вързана към чип (който вече е калибриран и си има вграден сензор за компенсация на студения край). Това решение ми се струва най-смислено, защото има готови чипове за няколко долара, а самата термодвойка е около левче.
Във всички останали случай трябва калибриране, опорни източници на ток, напрежение, съпротивления на кабели и т.н.
Цифрови сензори с SPI или I2C първо не работят до 180 градуса (освен ако не е екзотика, за която не се сещам) но и те не са точни. Например TCN75 на microchip точността е 3 градуса в целия обхват.
Това, което ти предлагам е следното:
- температурен сензор на NXP - KTY нещо си. Имат до 300 градуса. Изглеждат като малък стъклен диод. Това мисля е най-евтиното и добро решение, което заменя термодвойка до 300 градуса. Има ги в тме, фарнел и т.н. Прави се таблица през 10 градуса например и вътре се прави сметка. Свързва се директно като делител на входа на АЦПто. С 12 бита спокойно може да постигнеш 0,1 градус.
- слагаш си АЦПто директно на малка платка след KTY и после един PIC10F (например) и оттам на някакъв протокол (485)

Нед Мар 15, 2015 10:25 am
Профил WWW

Edesign, става и така, но варианта не е евтин. Все пак един сензор Pt1000 колкото и да е скъп и дори от Фарнел, ще излезе по-евтин (вероятно в пъти) от едно такова решение (евтин сензор + ацп + контролер + комуникационен драйвер + захранващ стабилизатор + ... ). В случая ще трябва да се пише и програма за малките контролерчета и т.н. (не ми е проблем да я напиша, но не ми се мисли в такава посока) ... А и от към консумация - трудно ще може да се направи много ниска (ще е по-висока от тази на схема с Pt1000 примерно).

За термодвойки не ми се мисли. Според мен е оправдано използването им само при мерене на високи температури, където няма друг начин. Грижите покрай меренето на ниските напрежения от тях ако искаме точно измерване са много повече спрямо вариант с резистивните сензори (компенсационни кабели, специални клеми, точно мерене на температурата на студения край, мерене на микроволти, шумоустойчивост ...). Компенсацията на студения край пак изисква точно мерене на температура и т.н.

Нед Мар 15, 2015 5:01 pm
Профил

Е ти си знаеш.
Но все пак ето сметката за една бройка
- KTY84-130 - 1,3лв (тме)
- PIC16F1782-I/SO - 3лв (комет) - 12 бита АЦП + контролер в едн
- SN75176BD - 0,4лв (комет)
- платка размери макс 20х20мм - цена под 0,5лв.
- захранване ценер
- евентуално реф. източник на напрежение - 1лв
- други 0,5лв
--------------------------------------------
части 6,7лв с ДДС за една бройка цени съвсем на дребно

Нед Мар 15, 2015 5:27 pm
Профил WWW
Аватар

Тия KTY са доста линейни и може да се мери в целия обхват, ама много голяма грешка имат бе :) .
Иначе и аз бих го направил с платка и малък контролер, но с CAN bus. В 2015 година човек да ползва RS-485 вместо CAN bus - аз лично не мога да се сетя и за едно предимство, а само недостатъци.

Нед Мар 15, 2015 6:50 pm
Профил

В БГ си го ползваме RS-485 почти на всякъде.

Нед Мар 15, 2015 7:21 pm
Профил

Аз пък не мога да вдяна къде е драмата?

В мултиплексиране, броя на контролерите, дължината на жицата, интерфейса, всичко накуп?

Нед Мар 15, 2015 7:42 pm
Профил
Аватар

timt написа:
В БГ си го ползваме RS-485 почти на всякъде.

Tо това е ясно, ама каква е идеята? Разликата в цената е никаква, а е несравнимо по-лесно и надеждно.

Нед Мар 15, 2015 8:14 pm
Профил

@Димитър
Имам tiny45 следя 2 температури + еднопосочна комуникация - кое решение с CAN ще изглежда по-добре от това с 485 ?

Нед Мар 15, 2015 8:38 pm
Профил
Аватар

Тук говорим за 7 точки на мерене, т.е. имаме поне 8 устройства, които трябва да обменят информация на до 30 метра. Както и да го гледам can-a e по-добър и по-лесен от който и да е друг интерфейс. Какво има всеки отделно като задания и работещи устройства нито мога да гадая, нито пък го обсъждаме - аз говоря тук за конкретна система и най-вече rs485 срещу can, не по принцип.

Нед Мар 15, 2015 8:54 pm
Профил
Аватар

Като ще е за евтино почваш от термисторите , при тях 30м кабел няма да се усетят. Ако не стане с тях , пак ще стане, но няма да е евтино.

Нед Мар 15, 2015 9:43 pm
Профил
Аватар

точно пък sn75176 е много ярък пример за НЕ малка консумация - това чудо има 50 ма разход на празен ход и 80 с трансмит енейбъл (средно).

Ама и вие голяма драма сътворихте.

Аз преди 6-7 години правих система за сушилня за орехи - е там температурите бяха до 40-50 градуса, но си направих една шепа платчици преобразуватели за pt100, теглих си кабелчетата и без мултиплексери - за всеки датчик отделно и на платката цокълчета. Забождаш платката и мериш - не забождаш не мериш. Всяка платчица в най-лошия случай излиза 3-4 лева ако се прави с ОУ-та различни от LM324/LM358 (но и със тях може да се докара що годе добра точност). В крайна сметка е несъизмеримо по-малко от каквато и да била сонда за температури в зоната над 200 градуса.

Нед Мар 15, 2015 10:19 pm
Профил ICQ

@Dimitar Гледам CAN BUS с 2 чипа MCP2551 и MCP2515 и се чудя защо е по добър от RS-485 при положение че заема 4 извода на контролера.
Може ли да се ползва микроконтролер само с MCP2551 и да се ползва съответно TXD и RXD?
Извинявам се на автора на темата че малко се отклонявам от нея.

Нед Мар 15, 2015 11:12 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 92 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща