Отговори на тема  [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Следваща
Standby power supply 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Standby power supply
Desert Leo написа:
Ами вземи един малък траф и го измери.

Както казах вече успях да намеря производители с документация и според техните замервания няма надежда ;-(

itso.t написа:
А такива галванично разделени стендбай захранвания си правят жапанайците с обикновени мрежови трафчета и малко кинкалерия.

Не знам къде е видя изолацията, аз виждам стандартно неизолирано с цендер, диод и кондензатор...

emilvtc написа:
Миро, не знам какво те притеснява SOT23 корпуса, при положение, че говорим за относително ниски (50V примерно) напрежения около тях. .

Просто трябва много да се внимава...

Вто Мар 10, 2015 7:54 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Desert Leo написа:
itso.t написа:
А такива галванично разделени стендбай захранвания си правят жапанайците с обикновени мрежови трафчета и малко кинкалерия.

Не знам къде е видя изолацията, аз виждам стандартно неизолирано с цендер, диод и кондензатор...

ми има и траф в дясно на горния грец (Т401) 8O просто е нарисуван в друг стил.
но си е обикновен траф за 50Hz, няма никакво бръмчене на по-висока честота.
40138 е тригер, който задържа релето, което пуска тока нататък.

Вто Мар 10, 2015 8:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

ДедоБоре, фърли ма на черешата с това 40138 (за 5 минути). :) 4013 е чипа (TC4013BP, 2 D-triger).

Тази схема (RXV450_stb_1.jpg ) изглежда като по-сложен вариант на схемата с диака. Даже си има и ООВ през оптрон, явно да спира импулсите при нужда.

Вто Мар 10, 2015 8:45 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:

ДедоБоре написа:
ми има и траф в дясно на горния грец (Т401) 8O просто е нарисуван в друг стил.
но си е обикновен траф за 50Hz, няма никакво бръмчене на по-висока честота.
40138 е тригер, който задържа релето, което пуска тока нататък.

Захранването има стандартен мрежов траф. Комутира се към мрежата от Q404, през греца. Комутацията се управлява от обратната връзка по напрежение през оптрона, която пък клати тригера. Вероятно неговата функция е да осигурява щракане на цял период...

Вто Мар 10, 2015 8:50 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Както казах вече успях да намеря производители с документация и според техните замервания няма надежда

Ако не е тайна, що не споделиш... :)

Вто Мар 10, 2015 9:04 pm
Профил
Аватар

4040 написа:
ДедоБоре, фърли ма на черешата с това 40138 (за 5 минути). :) 4013 е чипа (TC4013BP, 2 D-triger).

ми старост, чедо. трябваше да сложа цайсите.
но си е прост тригер.

схемата с диака е по-елегантна, да не говорим, че и по-евтина.

Вто Мар 10, 2015 9:13 pm
Профил

itso.t написа:
Захранването има стандартен мрежов траф. Комутира се към мрежата от Q404, през греца. Комутацията се управлява от обратната връзка по напрежение през оптрона, която пък клати тригера. Вероятно неговата функция е да осигурява щракане на цял период...

Все тая... аз се интересувам от проЗт стенбай, който в случая при тях е с ценер и кондензатор. Ако това го сложа мога да си захранвам контролерчето и останалата част от схемата е излишна. Освен ако не е ползвам заради изолацията само, ама доста сложна изолация ще се получи ;-)

Вто Мар 10, 2015 9:50 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
емо, да не би да си намери източник на доставими планарни сърцевини?

Дедо, от сабахлъм се каня да пиша. В моето мръсно подсъзнание "ферит" и "руснак" се връзват еднозначно. Затова гуглосах "ферит" (нямам "ъй") и първият подходящ резултат беше:
http://bg.farnell.com/ferroxcube/e22-6- ... /dp/926528
Това което не се купува с пари се купува с много пари :)

Вто Мар 10, 2015 11:06 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре , и аз прочетох нещо такова , но си помислих за моновибратор ,обаче ти като написа тригер ми стана интересно и 5 минути тъсих даташита на 40138. По едно време ми светна ,че не било конче, а кремвирш. :)
Но така , с този Д-тригер, ми изглежда още по-странна тая схема. Сякаш е направен електронен ключ (синхронен) и входа на трафа се манипулира на цели периоди?! И япончетата - айде у лево!

Вто Мар 10, 2015 11:52 pm
Профил

Desert Leo написа:
Ако не е тайна, що не споделиш... :)

Да не мислиш че ги пазя, просто отварям диги-то или друг търговец, сортирам по параметри и гледам чаршафи...
Много от производителите не си дават зор, а ония дето гледах бяха с много лош празен ход, но сега попаднах не по-добри. Тия имат 1.6W дето на празен ход е само 0.2W което е някак си по-търпимо...

Сря Мар 11, 2015 12:29 am
Профил

Миро, това захранване не трябва ли да може да осигури и ток освен за "спящия" микроконтролер и за другата част от периферията по платката на устройството? (например RF трансивър, релета, ток за управление на симистори, оптрони, захранване на сензори и др. подобни, които няма как да се хранят от зареден кондензатор). Та мисълта ми е дали не трябва да се мисли по-комплексно и да се търси вариант и за по-голяма изходна мощност.
За маломощни приложения, предполагам че 2 захранвания (стенд бай и основно - включвано при нужда) ще излезат по-скъпи от само едно с не чак толкова ниска консумация (да кажем около 0.1W) в стенд бай ...

Сря Мар 11, 2015 10:51 am
Профил

Емо, в някои случаи може би... но тогава по-подходящо захранване ще е стандартно импулсно, по-горе писах че каубойците имат много добри решения, хем ниска консумация на празен ход (<5mW) хем високо кпд, само дето е малко по-скъпо....
В един от потенциалните проекти обаче има да се мери температура на фризери, топли и студени витрини и т.н. Както можеш да се сетиш е много важно меренето да продължи при спиране на тока. Няма нужда да се предава като няма ток, така или иначе нищо не може да се направи, но пък като дойде е добре да се знае какво се случвало...
Та си трябва някакъв бакъп, но предвид твърде широкия температурен диапазон, евентуално нужда от обслужване и т.н. не ми се ще да е с батерии/акумулатори. Мисля бакъпа да е с по-готин кондензатор, то не трябва много енергия да издържи 24 часа, а след повече време кебапчетата със сигурност са изстинали и бирата се е стоплила ;-)
И тъй като така или иначе ще има бакъп, той може да се ползва и за пиковата консумация, така че захранването ми трябва просто да дозарежда... Та за тая цел 1mW си мисля, че ми е напълно достатъчен. Тва са си 8Wh годишно...

Сря Мар 11, 2015 11:56 am
Профил
Аватар

Лампите енергоспестяват, но не икономисват :)

Сря Мар 11, 2015 1:43 pm
Профил
Аватар

nik написа:
потърси на тексасците едни грийн моуд чипове - имат захранвания с по 10 миливата стенд бай
http://www.ti.com/lsds/ti/power-managem ... cc28710-pr

UCC28730 го дават 3mW input power без товар на изхода при 115Vrms и 3.5mW при 230Vrms. С диаци и ценери може ли да се докарат 15 микроампера от мрежата без товар на изхода ?

Сря Мар 11, 2015 4:22 pm
Профил WWW
Аватар

¶ написа:
... С диаци и ценери може ли да се докарат 15 микроампера от мрежата без товар на изхода ?

Нали точно това мъдрим тука - 3.333mW с товар 1mW при 30% кпд, по възможност без сложни трафчета! И говорим за активна мощност, защото реактивната ще е с порядък по-голяма, сответно и тока. Обаче няма да се учудя ако нашите енергобандити са настроили електромерите да отчитат и реактивната енергия.
Иначе е ясно ,че ППфирмите без проблем могат да го докарат това. Въпросът е защо не са го направили досега? Чипове разни има, но къде са готовите модулчета с готините цени?

Сря Мар 11, 2015 7:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Следваща