Отговори на тема  [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Следваща
Standby power supply 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Standby power supply
Ами ... 100 хhz са малко за резонанс, не е невъзможно но с с индуктивност трудна работа, големината имам в предвид. Едно време си правих експерименти с резонансен, там верно че говорим за съвсем друго схемно решение но идеята е сходна, та успявах да го резонирам и на хармоник, това беше страничен ефект но защо пък да не е основният, при тези мощности дори може да е ефективно, трябва да си поиграе човек, въпреки че и близките хармоници пак много ниски. Обаче от друга страна ... що човек да не подкара едно дискретно DC/DC колко му е, на по ниска честота, с добре намотан траф .... а сега се сещам ... в the art of electronics май имаше нещо по въпроса, не съм го пробвал но имам спомен че съм зачитал нещо, сега дали не беше микромощен блокинг не помня, но и това да е пак има хляб.

Сря Мар 04, 2015 10:00 pm
Профил

Кондензаторите могат да се подберат така, че диака да включи до десетина пъти докато напрежението расте от 0 до 300V. Това са 40 щраквания на период на мрежата, или средно към 1 кХц основна честота.

Редакция: Ще има и допълнително честотно модулиране със 100 Хц, като импулсите ще са през 40-50 микросекунди когато напрежението в мрежата е около нулата, до почти без импулси когато достигне максимума.

Последна промяна 741 на Сря Мар 04, 2015 11:49 pm, променена общо 2 пъти

Сря Мар 04, 2015 11:13 pm
Профил

Да то всъщност най-вероятно така работи, сметката няма да е кой зане какво, чак взе да ме напъв амерак да го пробвам ей така за спорта, а и да видя мога ли да го вкарам и в резонанс са работи, трудно ще е с тази елементна база, най-малкото нестабилно

Сря Мар 04, 2015 11:43 pm
Профил
Аватар

Това с диака си е глупост за дребносерийно производство.
Чакащият мултивибратор с оптронче за обратна връзка е класика - питайте китайците. Може ООВ да е и от намотка - к'в е проблемът? Само дето трафчето ще го моташ на ръка, желателно върху стандартна бобина.
Ъъъ, нещо като ТХО-то в телевизорите, т.е. два диода, единият паралелно на транзистора.

Чет Мар 05, 2015 12:23 am
Профил

ДедоБоре написа:
4040 написа:
"Що седиш на тъмно? - Падна ми батерията и не мога да светна ламБата." :)

ще е по-интересно, ако не може да си пусне ток в контакта, за да си зареди батерията :D

Градска легенда - преди години, в зората на интернета, един мастит пловдивски доставчик си подсигурил техниката с едно дизелово генераторче в гаража. За да не му краднат нещо от гаража, човека си имал ролетна врата, електрическа ... тока спрял, и той не успял да си отвори вратата на гаража без ток за да пусне генератора :D

Чет Мар 05, 2015 1:30 am
Профил

ToHu написа:
Да то всъщност най-вероятно така работи, сметката няма да е кой зане какво, чак взе да ме напъв амерак да го пробвам ей така за спорта, а и да видя мога ли да го вкарам и в резонанс са работи, трудно ще е с тази елементна база, най-малкото нестабилно

Да, и мен ме кефи схемата. Хубавото е, че импулсите към трафа са все по 30V, без значение на мрежовото напрежение. Ако трафчето се сметне читаво като за тези 30V първично, според мен и доста над 30% кпд може да се докара.

Чет Мар 05, 2015 11:08 am
Профил
Аватар

импулсно захранване се симулира по-трудно, отколкото да се налепи за проба.

Чет Мар 05, 2015 11:13 am
Профил

741 написа:
Кондензаторите могат да се подберат така, че диака да включи до десетина пъти докато напрежението расте от 0 до 300V. Това са 40 щраквания на период на мрежата, или средно към 1 кХц основна честота.

Ако се получат многократни щраквания това би обяснило по-доброто кпд. Като ми остане време ще го помисля и ще посмятам. Иначе с едно щракване както и да го гледам ползата от диака може да е в ограничаване на напрежението на трафа, обаче подобрение на кпд не виждам как ще се получи.

Иначе по-горе някой даде линк за едни каубойски чепове дето са с 10-30mW стендбай, аз и още един намерих... пак с не много сложна схемичка. Хубавото на чеповете е, че могат и да изкарат по-голяма нужда в случай на нужда. Ех, ако това с диака наистина тръгне както пишат си е значително по-просто, което е голямо предимство за мен.

Чет Мар 05, 2015 11:39 am
Профил

Ами аз поне бих го направил с максимален брой щраквания на период. Даже ще изнеса С2 най-отпред, за да работи само като филтър и да затваря ВЧ тоци да не ходят към мрежата, без да прави капацитивен делител с С1. Така С1 и диака ще виждат цялото напрежение и за един полупериод С1 ще се презарежда от -300V до +300V на стъпки от поне 30V и не повече от 60V, тоест между 10 и 20 щраквания на полупериод.
Не виждам смисъл да се прави делител с кондензаторите и да се намалява бройката на превключванията, идея нямам какво може да се спечели от това.

Последна промяна 741 на Чет Мар 05, 2015 1:14 pm, променена общо 1 път

Чет Мар 05, 2015 1:04 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Има един диак DB3 ,който е диак, но не съвсем. Ще ти внесе много загуби. Броя на щракванията не влияе на КПД-то , а само на стойностите на елементите - това на теория. На практика трябва да се пробват вариациите. Като се замислих, диака не е много подходящ ключ, теоретично. Схемата ще работи в резонансен режим, който е по-лош от класическия ДЦ/ДЦ инвертор. C2 ще прехвърли енергията в трафа, но трафа ще почне да го зарежда с обратна полярност ,защото диака ще остане отпушен (гаси се по ток). Тази циркулация в първичната част е излишна и носи само загуби.
Но при 1mW дали кпд ще е 99% или 9% , няма икономическа разлика, и по-добре да се избере по-простия вариант.

741, усещаш ли как отиваме към класическата "схемичка с кондензаторчето" + DC/DC инвертор след нея? :wink:

Чет Мар 05, 2015 1:11 pm
Профил

741 написа:
Ами аз поне бих го направил с максимален брой щраквания на период. Даже ще изнеса С2 най-отпред, за да работи само като филтър и да затваря ВЧ тоци да не ходят към мрежата, без да прави капацитивен делител с С1. Така С1 и диака ще виждат цялото напрежение и за един полупериод С1 ще се презарежда от -300V до +300V на стъпки от поне 30V и не повече от 60V, тоест между 10 и 20 щраквания на полупериод.
Не виждам смисъл да се прави делител с кондензаторите и да се намалява бройката на превключванията, идея нямам какво може да се спечели от това.

То въпросът е изобщо да има повече щраквания, щото за да има трябва диакът да се запушва, а за да се запуши токът през него трябва да се нулира....
Без С2 това не знам дали ще се получи... Мисля че ще е нужен, за да може индуктивността на трафа да се зареди с достатъчно голям ток при високо напрежение. Толкова голям, че след разреждането на С2 да е по-голям от тока през С1 и върху трафа да се получи обратно напрежени от поне 10V, даже и повече, че да се покрие пада върху диака.
Малко на фантазия е цялата работа ;-)

Чет Мар 05, 2015 1:22 pm
Профил
Аватар

Диакът има и параметър "ток на удържане" , който кога ще се достигне вече е много конкретно. Трябва вече да се смята с реални стойности. През C1 би трябвало да тече ток под 1мА ,че иначе ще са много ватовете.

Чет Мар 05, 2015 1:41 pm
Профил

miro_atc написа:
Без С2 това не знам дали ще се получи... Мисля че ще е нужен, за да може индуктивността на трафа да се зареди с достатъчно голям ток при високо напрежение. Толкова голям, че след разреждането на С2 да е по-голям от тока през С1 и върху трафа да се получи обратно напрежени от поне 10V, даже и повече, че да се покрие пада върху диака.
Малко на фантазия е цялата работа ;-)

Според мен няма да има проблем със запушването и без С2, стига резонансната честота на С1 и трафчето да е над 30 кХц (едно пълно колебание на кръга да е по-кратко от най-краткото време, през което напрежението на мрежата се променя с 30V, т.е 30-40 микросекунди).
Обаче ако диакът е бавен, възможно е наистина да се налага делител, за да смъкне напрежението, покрай това да смъкне и максималното dU/dt (за да увеличи времето за промяна с 30V) и да може да се използва по-ниска резонансна честота. Иначе токът в кръга ще минава през нула за много кратко и диакът може да си остава отпушен.
Абе трябва да се погледне в дейташийта за бързодействието, да се посмята и да се провери после на практика.
4040 написа:
Диакът има и параметър "ток на удържане" , който кога ще се достигне вече е много конкретно. Трябва вече да се смята с реални стойности. През C1 би трябвало да тече ток под 1мА ,че иначе ще са много ватовете.

Токът през С1 има две компоненти. Едното е C*dU/dT от нарастването на напрежението в мрежата, другото е резонансният ток в кръга. Няма проблем второто да се направи по-голямо от първото и тогава токът през диака ще се нулира гарантирано, писах кое е условието. Въпросът е времето да е достатъчно според бързодействието на диака.

Чет Мар 05, 2015 2:07 pm
Профил

4040 написа:
Схемата ще работи в резонансен режим, който е по-лош от класическия ДЦ/ДЦ инвертор.

Мда... това е по-вероятно да се получи, т.е. да няма запушване на диска, а само осцилации.
По принцип тъй като диакът е последователно на трафа това води до загуби и то не малки, щото падът върху диакът хич не е малък. Но от друга страна ако през трафа има по-висока честота (от осцилациите) ще се подобри кпд-то на трафа. Може би... не знам, нямам много опит с трафове. Но от самото начало малко ме съмнява тая схема. Че ще работи е ясно, просто това кпд от 30% при 1mW ми звучи съмнително...

Иначе проблемът на класическото dc/dc е необходимостта от захранване на логиката (pwm) и обратната връзка. Мощността на това захранване е съезмерима с мощността дето трябва да се изкара. За съжаление това е в най-добрия случай.

Чет Мар 05, 2015 2:12 pm
Профил

абе .... я кажи колко всъщност искаше да изкараш .. не мисля че проблема е в самото dc/dc като контролер, по скоро в неговото захранване, т.е. то може да с енаправи да харчи много малко, естествено не с велика стабилност, но винаги може да има някоя микромощно LDO след това което да оправи стабилността. Ако изпозлваш стандартен контолер да, но варианти много та дори сглобени и с дискретни елементи ... пусто че железарствам сега, темта е мног интересна, навремето много ме влечаха всякакви маломощни гадини, бих си поиграл ей така за спорта, ако занеш от кога не съм човъркал електроника ...истинска

Чет Мар 05, 2015 7:22 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 214 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Следваща