|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:36 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 4G/LTE
някой настъпвал ли е тази мотика?
нещо не мога да преценя, дали не съм попаднал на дървена мотика с пластелинова дръжка. или пък обратното. от всички велики мобилни оператори у нас, LTE се предлага реално само от... макс. но пък те нямат 2/3G мрежа и никакви фунции за ролбек на трафика не бачкат.
от "световните" производители на оборудване, според мен избора се свежда до два чипсета - единия qualcom, другия marvel. фани единия, удари другия, дет са вика. и двамата са си въвели "нови революционни" интерфейси, които са особено строго супер-секретени. NDA документацята е с масивни бели петна, има и страшно много недокументирани фунции. фърмуера е 6-бета (примерно). по форумите се пишат неща, характерни по-скоро за автентичния селски фолкрор от 16-ти век: тролове, таласъми, вещици, ние сме слънцето и света е плосък.
почвам да се чудя, това нещо дали работи въобще?
|
| Сря Мар 04, 2015 12:04 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: 4G/LTE
Дедо, тук телефоните работят като пушка, ама предполагам ти питаш за модеми, а такива още не съм пипал.
|
| Сря Мар 04, 2015 1:02 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, за модеми. телефоните са друга бира, не че не ми е интересно как е направено в тях - чипсета какъв е, каква е връзката с апп-процесора и т.н. можеш ли да споделиш практическа информация какво се вижда от ОС-а - на USB ли е или PCIe; връзката по РРР ли става, колко мегабита се вдига реално и т.н.
модемите, с които разполагам са miniPCIe, но се ползва само USB. в зависимост от фърмуера и режима отваря от 2 до 7 ендпойнта. в единия от режимите, драйвера свален от qualcom докарва син екран на всяко трето пъхане на флашката (win7). да се чуди човек как са го постигнали.
|
| Сря Мар 04, 2015 1:19 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, аз съм с айфон сега, преди бях с андроидско HTC и идея ди нямам какво ме питаш - от коя ОС какво се вижда? Иначе ей сега го тествах от телефона, който е към Вирайзън и ми показа 40 мегабита доунлоад и 16 ъплоад. Преди на ТМобил с HTC -то беше пак там някъде. Като искам да го ползвам на лаптопа просто правя телефона на WiFi аксес пойнт и така го ползвам. Имам приятел, дето бачка за Вудафон и ми разправя, че из Германия като е правил тестове е вдигал до 100 мегабита, ама не съм го питал дали това е достъпно за простолюдието.
|
| Сря Мар 04, 2015 1:26 am |
|
 |
|
radolin
|
Аз нямам никакъв практически опит с 4G/LTE, ама се сетих, че миналата година бях на една презентация на FOSDEM по въпроса. Може да ти е полезно: https://archive.fosdem.org/2014/schedul ... /deviot10/
|
| Сря Мар 04, 2015 10:01 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Абе навремто имах на mini pci, на развяващият се хуй, но не ми е под ръка май да го отворя да видя. Сега имам USB, т.е. жената има, след две седмици съм там, а междувременно може да с епробвам ремоте да видия мога ли да видя нешщо по драйвери и да позная какъв е чипсета, ако това ти е нужно. Знам че работи и то добре, въпреки че ендо врме хувейския на вирайзон беше по добър, не от към скорост но от към стабилност и надеждност.
|
| Сря Мар 04, 2015 11:35 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако говориш за USB стиковете, дето ги дават от операторите да си ползваш 4G, то те са на USB. Само че е малко по-тегаво. Имат няколко режима и във всеки от режимите се представят като различни усб устройства, вкл. сменят PID. Първо се показват като SCSI/CDROM - с идеята да ти си инсталираш разните програмчета за контрол. После тия програмчета поискват смяна на режима и устройство се презакача като друго - май CDC или нещо друго. Под линукс има едно usb_modeswitch, което го правят за тази цел - да могат да ползват стиковете под линукс. То прави тия дивотии да изкомандва донгъла да смени режима. Оттам май е лесно да се ползва. Ако ще го правиш на ембедед можеш да ги видиш те какво правят, но то там май е сериозна база от информация за всеки модел модем. Но то на ембедед 100мгбит/с едва ли ще гониш.
Едит: чипсетите май са все куалкомски - Qualcomm MDM9215 или нещо подобно. Същите чЕпове слагат на разните галаксита дето са LTE (за модем, иначе application процесора е отделно).
Edit: имало и с чипсети на HiSilicon, но мненията са че не са на нивото на qualcomm-ите.
|
| Чет Мар 05, 2015 10:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не е USB стик. модула е mPCIe, но се ползват само USB теловете, така че формално е USB. режимите ги сменям успешно, включително какви ендпойти да пали. фърмуера е ясен, да кажем на 99% до тук добре. проблема е, че след 3G са решили да не поддържат вече CDC и съответно РРР, защото, видите ли имало ограничение в трафика. говоря за ендпойнт частта. в същност фурмуера в модула го играе рутер, който сам си вдига едно до 4 РРР (което уж било ограничено) към провайдера, а към USB ти отваря поне един дейта ендпойнт. проблема е в него, защото си е измислен от куалком протокол, за който естествено няма много информация. за сега знам че имам и кокошка и яйце, обаче още не съм установил от къде излиза яйцето и още по-лошо - не мога да излюпя пиленце от него. с две думи - връзка няма. устройството е ембедед, трябва да мога да го ползвам на 100% от възможностите на провайдера, да кажем >70 мбита. цялата завера е в стил куалком - те искат да ти продават солюшън баш за твоята комбинация от хардуер, а не универсално устройство. съответно те преценяват дали си обещаващ клиент, дали ще им купуваш поне 10 милиона бройки годишно и чак тогава, евентуално, може да ти отговорат на мейла и да ти съобщят цена на "услугата". аз не съм такъв. това, което би получил е драйвер (сорс), който се линква с библиотека (бинарна) за кърнъл спейса, АПИ (сорс), линкнато с двайсетина библиотеки (юзер спейс), с което се прави всичко със съответни колове на функции. разбира се, всичко е тунинговано за твоя модул, за твоя фърмуер, за твоя ап. процесор и няма мърдане на никъде извън това. няма нужда от АТ команди, всичко става през АПИ-то. стотици, да не кажа хиляди функции с имена по половин екран. всяко мърдане на друга версия на кърнала, да не говирим за друга архитектура, е невъзможно. изобщо да не говорим за проблемите с провайдерите, поне нашенските.
|
| Чет Мар 05, 2015 11:45 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Явно е нещо по-дебело с линукс - ако е така не ти ли върши работа цялата инфраструктура дето е в линукса за ползването на тия модеми? В слабо сходен контекст предпочетохме да оставим 2G/3G/4G/RJ-45/.... частта отвън - т.е. клиента си осигурява 4G-to-wifi/lan модем и ние не се интересуваме кой откъде, кому, как и за колко. Но при нас беше по-спокойно, не гонехме такива скорости.
Едит: не че ще са по-различни, но някой 4G модеми ползват чипове на HiSilicon. Не знам дали са по-сговорчиви.
|
| Нед Мар 08, 2015 4:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
модем мениджера в линукс по-скоро пречи, защото той се върти около РРР и АТ команди. а и двете неща ги няма при 4G с QMI. не че няма ентусиасти, които да ръчкат в тази насока, но не ми прилича дори на квадратен чеп в кръгла дупка. по-скоро е разгънат тесеракт. за сега съм я сложил задачата в графата "невъзможни". т.е. трябват ми някакви количествени натрупвания, докато ми светне ламбата  пък и информацията ми я подават със супена лъжица на седмица и все излиза нещо ново. за сега ми прилича на коктейл на боза, кола и пресни яйца. за кафявото не съм сигурен, че е боза.
|
| Нед Мар 08, 2015 4:50 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
трудно ми е да преценя дали е квадратен или триъгълен. при единия имаш по-малко ъгли, но са по-остри. по-скоро е някаква променлива геометрия - започва като триъгълен, после преминава в квадратен. най-нагледния пример е паметника до НДК. пуснахме го след епични борби, но само под линукс. говоря само за модула на Сиера, който е Кулком чипсет, чакаме и един модул на Симком, който е със същия чипсет, да видим колко успешно са го копнали китайците. проблема е, че върви с едни библиотеки от Куалком, които ги дават само бинарни. за всеки кърнъл има отделен комплект, който на всичкото отгоре е в ужасен стил и разни хедъри са на други места, някой даже трябва да се пипат. има за 2.6.нещо-си, и за 3.нещо-си, ние за сега сме само с 2.6.х съответно има вариации за процесорите - х86, АРМ9-no-eabi, РРС и MIPS. след това се разкарва всичко от линукса, което би имало от/сно-шение с каквито и да е модеми. вдигането на връзката става с програмка, която трябва да си напишеш сам, линква се с въпросните библиотеки. за сега сме пуснали само х86. местния 4G "провайдер" е Макс, с всичките си особености на руския риболов. той не е истински GSM провайдер, кара само данни и половината функции не бачкат. реално се постига скорост над 40Мбита, за нагоре не сме изследвали къде се стеснява тръбата, още не мога да намеря вътрешен човек при тях. не знам какво да ти препоръчам, но ако можете, не навлизайте в тези LTE лайна.
|
| Нед Апр 26, 2015 4:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
До две години тук спират всички услуги от 3G надолу и ще останат само 3G и 4G/LTE, така че няма много избор  . Ама аз ще боря модул, дето се управлява с АТ команди (като всички GSM Модули) та май няма да настъпвам твоите мотики с mPCIe/USB  .
|
| Нед Апр 26, 2015 5:17 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
в УСА вече е много зле ако разчиташ на 2G само. Голям го ядохме наскоро с неща които ги купуваха десетина години без проблем
|
| Нед Апр 26, 2015 5:26 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
интересно... да не би чернилките и мехиканците да са минали от нокия с фенерче на айфони?
ся, тоя модул също има АТ команди. обаче ако искаш да вдигнеш скорост, не става през тях. май имаше отделен фърмуер, който да работи в ала-3G режим (да можеш да пуснеш РРР конекция), но не съм на 100% сигурен. за 4G връзка трябва да настъпиш мотиката. официалното обяснение е, че РРР не можело да достави скоростта, която е потенциална за 4G и се налагало да се измисли нов интерфейс, което си е приказки за малки деца. реално след закачане към провайдера получаваш мрежов интерфейс (ала NIC), с който работиш през ifconfig.
но според мен, целта е да се контролира технологията само от определени доставчици на чипсети към определени (големи) клиенти - М$, епъл, гугъл и подобни. всички по-малки не влизат в радара и съответно се оставят да си плуват зад борда.
марвел имат малко по-различно виждане, но и те не са особено колаборативни с малки клиенти. интересно какво ще направят медиятек. ако можеш да останеш на 3G, ще е неимоверно по-лесно.
какъв ще ти е хоста и ОС-а?
|
| Нед Апр 26, 2015 5:43 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Чернилките и мексиканците бяха първите, дето смениха нокиите с фенерчетата  . Като ги гледам са баш като в БГ-то - колкото по-беден, толкова по-скъп телефон и по-скъп дейта план. Почти всичките ни работници на поточните линии са с последни модели златни айфони и самсунги  . Иначе модула ще го закачам към микроконтролер та не ми трябват никакви скорости. Просто от няма на къде ще ползваме 4G/LTE щото и без това спират другите. Вчера ми обясниха, че на операторите им излиза по-скъпо да поддържат толкова различни технологии и затова спират всичко под 3G. Пък и то едва ли някой го ползва, освен за ембедед неща.
|
| Нед Апр 26, 2015 5:57 pm |
|
|